Κλειστά κράτησαν τα χαρτιά τους για τον τρόπο που θα επιδιωχθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στα πλαίσια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες για την παρουσίαση της βίβλου του ΔΝΤ για την απασχόληση και την ανάπτυξη.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν το ελληνικό χρέος πρέπει να απομειωθεί σημαντικά προκειμένου να επανέλθει η χώρα σε ανάπτυξη κάτι που εμφανίζεται να προτείνει το ΔΝΤ ή αρκεί μια απλή μικρή διευθέτηση του χρέους, άποψη που εκφράζεται από την ΕΕ, τόσο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας όσο και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δεν απάντησαν συγκεκριμένα.

Ο Σόιμπλε δεν τοποθετήθηκε στη συγκεκριμένη ερώτηση, ενώ η Λαγκάρντ ανέφερε πως το ελληνικό χρέος θα πρέπει να μειωθεί μέσω της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Η ίδια επέστησε την προσοχή και στο ιδιωτικό χρέος, τονίζοντας πως πρέπει να δοθεί προσοχή και στα επίπεδα του χρέους του ιδιωτικού τομέα.

Πρέπει να σημειωθεί πως της ερώτησης του δημοσιογράφου είχε προηγηθεί αναφορά της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ πως «η μείωση του χρέους, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού χρέους των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, θα πρέπει να είναι προτεραιότητα στην ΕΕ».

Παρουσιάζοντας την βίβλο του ΔΝΤ για την απασχόληση και την ανάπτυξη η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε πως το κλειδί για την ανάπτυξη περιλαμβάνει την ολοκλήρωση θεσμών της ευρωζώνης, αλλά και τις σωστές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Πρέπει να προστατευθούν οι εργαζόμενοι, όχι μόνο θέσεις εργασίας. Οι άνθρωποι πρέπει να προστατεύονται» δήλωσε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ξεκαθάρισε πως κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πως η κρίση έχει περάσει όταν η ανεργία είναι σε τόσο υψηλά επίπεδα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας συμφώνησε με την τοποθέτηση της κ. Λαγκάρντ ότι πρέπει να προστατευθούν οι εργαζόμενοι και όχι οι θέσεις εργασίας, αλλά τόνισε πως πρέπει να αποφευχθεί η χορήγηση λανθασμένων κίνητρων.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των καταναλωτών είναι το κλειδί για να γίνει αυτό» είπε ο Σόϊμπλε ο οποίος προσέθεσε πως όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη και όλα τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη βίβλο του ΔΝΤ για την απασχόληση και την ανάπτυξη. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Γερμανού αξιωματούχου στο ότι δεν είναι δυνατό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην ενδιαφέρεται για την κοινή γνώμη των κρατών-μελών.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος επεσήμανε πως το κλειδί για την ανάκαμψη στην Ισπανία ήταν το να αρθούν τα εμπόδια για την ανάπτυξη και να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με το χρέος, την κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών και την την αγοράς εργασίας. «Οι προσπάθειες αρχίσουν να αποδίδουν» τόνισε.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook