Έπειτα από την επιτυχημένη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περσινή χρονιά και ήταν αφιερωμένη στον πολιτισμό και ιδιαίτερα στη νέα γενιά με θέμα την: «Ανάγνωση του Δίσκου της Φαιστού», ο Δήμος Φαιστού και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Μεσαράς «Φαιστός» συνδιοργανώνουν και φέτος εκδήλωση, την ημέρα της εορτής των «Τριών Ιεραρχών» που είναι και οι προστάτες των Γραμμάτων.

Την εσπερίδα θα χαιρετήσουν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακάριος, η Δήμαρχος Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη, ενώ ομιλητές της εσπερίδας θα είναι ο κ. Ζαχαρίας Καψαλάκης, Διδάκτωρ Ιστορίας και ο κ. Δημήτρης Σάββας, Προϊστάμενος της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Η εκδήλωση λόγω και της ημέρας είναι αφιερωμένη στην εκπαίδευση στο Δήμο Φαιστού.

Ο κ. Καψαλάκης στην ομιλία του, θα επικεντρωθεί στην ίδρυση σχολείων στην περιοχή του σημερινού Δήμου Φαιστού το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

Ξεκινώντας από το 1842 που σύμφωνα με μαρτυρίες ιδρύθηκε το Δημοτικό σχολείο Πόμπιας, που είναι και το πρώτο επαρχιακό Δημοτικό σχολείο του Νομού Ηρακλείου. Θα ακολουθήσει αναφορά σε όλα τα υπόλοιπα σχολεία που ιδρύθηκαν στην περιοχή και θα καταλήξει το 1887 στην ίδρυση των Δημοτικών Σχολείων Αντισκαρίου, Καμηλαρίου και Πετροκεφαλίου.

Η ομιλία του κ.Σάββα θα βασιστεί στο βιβλίο του, και αφορά την εκπαιδευτική προσφορά των μοναστηριών της Μεσαράς. Θα γίνει αναφορά στα μοναστήρια της Μονής Οδηγήτριας, του Βαλσαμόνερου, του Βροντησίου, των Απεζανών κ.α. για τα εκπαιδευτήρια που διέθεταν, τις αξιόλογες βιβλιοθήκες και τα χειρόγραφα, ενώ θα καταλήξει στην σημερινή κρίση που βιώνουμε όλοι μας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου και ώρα 6:30μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου «Μιχαήλ Ζαχαριουδάκη», στο Δημαρχιακό Μέγαρο στις Μοίρες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook