Από το λιμάνι του Νόρφολκ των ΗΠΑ απέπλευσε σήμερα το φορτηγό πλοίο «MV Cape Ray» εξοπλισμένο για την καταστροφή των πιο επικίνδυνων συριακών χημικών όπλων, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου τόνισε ότι το αμερικανικό πλοίο αναμένεται να φθάσει στο Τζόγια Τάουρο της περιοχής της Καλαβρίας σε δύο με τρεις εβδομάδες. 'Οταν φθάσει στο λιμάνι αυτό, θα φορτώσει περίπου 700 τόνους χημικών παραγόντων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αερίου μουστάρδας και αερίου σαρίν, πριν αποπλεύσει εκ νέου για να τους καταστρέψει στα διεθνή ύδατα.

Τα όπλα αυτά θα μεταφερθούν με νορβηγικά και δανικά πλοία από το λιμάνι της Λατάκειας, στη Συρία, στο λιμάνι Τζόγια Τάουρο. 'Ενα δεύτερο φορτίο χημικών όπλων αναχώρησε σήμερα από τη Λατάκεια, μετά το πρώτο στις 7 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την κοινή αποστολή του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟIAC).

Στο Cape Ray, ο αμερικανικός στρατός έχει εγκαταστήσει δύο συστήματα εξουδετέρωσης των πιο επικίνδυνων χημικών παραγόντων, οι οποίοι στη συνέχεια θα παραδοθούν σε εταιρείες διαχείρισης χημικών αποβλήτων.

Εκτός από τα 35 μέλη του πληρώματος του αμερικανικού πλοίου, 63 άνθρωποι θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση καταστροφής των χημικών όπλων. Επίσης ομάδα ενόπλων θα βρίσκεται επί του πλοίου σύμφωνα με το Πεντάγωνο, το οποίο δε διευκρίνισε εάν το πλοίο θα συνοδεύεται στη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, η οποία αναμένεται να διαρκέσει από 45 ως 90 ημέρες.

newsbeast.gr