«Νεοναζιστικό» επιτρέπεται να χαρακτηρίζεται και να αποκαλείται στο μέλλον, σύμφωνα με οριστική και αμετάκλητη απόφαση που εξέδωσε δικαστήριο της Βουδαπέστης, το ουγγρικό ακροδεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης «Γιόμπικ» (Κίνημα για μια καλύτερη Ουγγαρία), το οποίο στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, τον Απρίλιο του 2010, είχε αναδειχθεί τρίτη πολιτική δύναμη στην Ουγγαρία, αποσπώντας ποσοστό 17%.
Το «Γιόμπικ» είχε μηνύσει πρόσφατα τον γνωστό ιστορικό Λάσλο Κάρζαϊ, επειδή αυτός είχε αποκαλέσει δημόσια το κόμμα «νεοναζιστικό». Το δικαστήριο αποφάνθηκε τώρα στην απόφασή του ότι ο ιστορικός έκανε απλώς και μόνο χρήση του δικαιώματός του στην ελεύθερη έκφραση της γνώμης του, χωρίς να ζημιώσει την υπόληψη του κόμματος.
Οι ορολογίες «ναζιστής» και «νεοναζιστής» δεν έχουν την ίδια σημασία, αποφάνθηκε η δικαστίνα Μαριάνε Όσκο Κίτσμαν, σύμφωνα με έναν ουγγρικό ειδησεογραφικό ιστότοπο.
Ο Λάσλο Κάρζαϊ στη διάρκεια πρόσφατης τηλεοπτικής συζήτησης είχε αναφέρει πως το «Γιόμπικ» είναι «νεοναζιστικό κόμμα», καθώς επιδίδεται στη λατρεία ενός συμμάχου του Χίτλερ, του κυβερνήτη της Ουγγαρίας Μίκλος Χόρτι (1868-1957).
Ο Μίκος Χόρτι, από την ιδιότυπη προσωπολατρεία του οποίου —μεταξύ άλλων με την τοποθέτηση αγαλμάτων του σε διάφορες περιοχές της Ουγγαρίας— διαχωρίζει τον τελευταίο καιρό τη θέση της η δεξιοεθνικιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, είχε κυβερνήσει απολυταρχικά την Ουγγαρία και είχε ψηφίσει ήδη το 1920 τους πρώτους αντισημιτικούς νόμους.
Σύγχρονοι ιστορικοί θεωρούν το καθεστώς Χόρτι συνένοχο της ναζιστικής Γερμανίας, για τις δολοφονίες 600.000 Ούγγρων Εβραίων στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το «Γιόμπικ» αυτοπροβάλλεται στην Ουγγαρία ως αντισυστημικό κόμμα κι εκφραστής των χαμένων της δημοκρατικής μετάβασης και της οικονομίας της αγοράς μετά την αλλαγή καθεστώτος το 1989. Ωστόσο κατηγορείται διεθνώς για αντισημιτισμό, ρατσισμό, ξενοφοβία και ότι προπαγανδίζει μια ιδεολογία μίσους, θέτοντας στο στόχαστρό του εθνικές, κοινωνικές και εθνοτικές ομάδες.
newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook