Τρεις ημέρες προθεσμία έχουν πάνω από ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι για να πληρώσουν κατά περίπτωση έως και πέντε διαφορετικούς φόρους. Συγκεκριμένα, έως την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν κατά περίπτωση φόρο εισοδήματος, απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας του 2013, απλήρωτα χαράτσια του 2012, φόρο πολυτελούς διαβίωσης και φόρους ακίνητης περιουσίας για το 2011, το 2012 και το 2013.

Αν αφήσουν να παρέλθει άπρακτη η προθεσμία, από το Φεβρουάριο κάνουν πρεμιέρα τα νέα πρόστιμα για ληξιπρόθεσμες οφειλές και, πέραν του κινδύνου κατασχέσεων, επιβάλλονται χωρίς δεύτερη κουβέντα τόκοι 0,7% σε μηνιαία βάση αλλά και πρόστιμα από 10% έως και 30% ανάλογα με την καθυστέρηση τακτοποίησης της οφειλής.

Ο λογαριασμός είναι ιδιαίτερα βαρύς, καθώς μόνο για το χαράτσι του 2012 το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά εισπράξεις πάνω από 400 εκατ. ευρώ...

Οι φόροι για τους οποίους λήγει η προθεσμία την ερχόμενη Παρασκευή είναι οι εξής:

1. Φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Αφορά τους φορολογούμενους που διαθέτουν αυτοκίνητο 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, πισίνες και αεροσκάφη. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου παρέχεται έκπτωση 1,5%.

2. Η έκτη δόση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2011 και 2012. Ο φόρος καταβάλλεται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι τα συγκεκριμένα έτη είχαν σε ατομική βάση ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Η τελευταία δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος

3.Η τέταρτη δόση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2013.

4. Η τέταρτη δόση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (χαράτσι) το οποίο βειώνεται και εξοφλείται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

5. Ο φόρος εισοδήματος από όσους έλαβαν το σχετικό εκκαθαριστικό τον Δεκέμβριο.

Οι φορολογούμενοι που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους παραπάνω φόρους έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στη ρύθμισή τους με τμηματική εξόφληση. Μπορούν να εξοφλήσουν τους φόρους σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις.

Για τη ρύθμιση απαιτείται η υποβολή σχετικής αίτησης μέσω taxisnet. Μάλιστα είναι εφικτή η ρύθμιση ακόμη και πριν καταστούν οι φόροι ληξιπρόθεσμοι. Οι φορολογούμενοι που δεν θα εξοφλήσουν τους σχετικούς φόρους και δεν τους ρυθμίσουν θα λάβουν ειδοποιητήριο με το οποίο θα τους δίνεται διορία 30 ημερών προκειμένου να ρυθμίσουν ή να εξοφλήσουν την οφειλή τους. Σε αντίθετη περίπτωση τα πρόστιμα είναι τσουχτερά: Προβλέπεται τόκος 0,7% για κάθε μήνα καθυστέρησης της εξόφλησης, αλλά και πρόστιμο 10% για καθυστέρηση ενός μήνα, 20% για καθυστέρηση ενός έτους και 30% για καθυστέρηση δύο ετών.

 newmoney.gr