Ανακοίνωση σχετικά με την καταστροφή μέρους του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης εξέδωσε η Λέσχη Lions Ηρακλείου.

Η ανακοίνωση αναλυτικά αναφέρει:

"Τοξική βόμβα απειλεί την δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία της Κρήτης, της χώρας μας κι ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου από την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

Το αρχικό σχέδιο ταφής των χημικών όπλων στην Αλβανία ναυάγησε έπειτα από τις αντιδράσεις των πολιτών και τελικώς επιλέχθηκε η θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης, με την ανοχή των ελληνικών αρχών.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες που κάνουν λόγο για πλήρη καταστροφή του οικοσυστήματος, της διατροφικής αλυσίδας και του τουρισμού, αφού "δεν θα μπορούν οι άνθρωποι να εκμεταλλευτούν ή και να χαρούν την θάλασσα".

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, "εάν πραγματοποιηθεί η εξουδετέρωση των χημικών όπλων της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης τότε μιλάμε για ένα εφιαλτικό σενάριο. Είναι μια μέθοδος εξαιρετικά επικίνδυνη με απρόβλεπτες επιπτώσεις για το ευρύτερο περιβάλλον της Μεσογείου και για τους πληθυσμούς ιδιαιτέρως της Κρήτης, της Λιβύης και της Μάλτας χωρίς και οι άλλες χώρες να παραμένουν ανεπηρέαστες."

Οι επιπτώσεις αυτές θα είναι η πλήρη νέκρωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η μόλυνση σε ολόκληρη το Λιβυκό και Κρητικό πέλαγος. Τα ψάρια θα δηλητηριαστούν με κίνδυνο μόλυνσης του πληθυσμού που θα τα καταναλώσει.

Διότι τα χημικά αυτά, ακόμη και τα υποπροϊόντα υδρολύσεώς τους είναι εξαιρετικά τοξικά. Τουλάχιστον 5 χρόνια θα διαρκέσει η μόλυνση.
«Τα συγκεκριμένα χημικά αυτά είναι μείγματα επικίνδυνων και τοξικών ουσιών που δεν είναι σε θέση να αδρανοποιηθούν μόνο με τη χρήση αυτής της μεθόδου, ώστε να μην προκαλέσουν καταστροφές στους ζώντες οργανισμούς», όπως αποκαλύφθηκε τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα χημικά όπλα θα μεταφορτωθούν σε σκάφος του πολεμικού ναυτικού των Η.Π.Α. Πάνω στο CAPE RAY και σε ειδική δεξαμενή από τιτάνιο το φορτίο των χημικών θα καταστραφεί με τη μέθοδο της υδρόλυσης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μάλτας – Λιβύης – Κρήτης. Η διαδικασία για την τμηματική καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από δύο μήνες. Αν οι πολίτες των χώρων της θάλασσάς μας αντιδράσουν, πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να αποτρέψουμε αυτήν την καταστροφική κίνηση.

Εμείς οι LIONS που έχουμε τάξει εαυτούς να προασπίσουμε την ανθρώπινη ζωή πάνω στον Πλανήτη μας, εμείς που καθημερινά μαχόμαστε για μια καλλίτερη ζωή στον άνθρωπο, εμείς που προσπαθούμε να σώσουμε το περιβάλλον από τις φυσικές και όχι μόνο καταστροφές, εμείς οι ιππότες της τυφλότητας και της ζωής, πρέπει σε αυτήν την επικείμενη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή να αντιδράσουμε και να βοηθήσουμε να μην γίνει.

Καλούμε όλες τις Κυβερνήσεις των χωρών της Μεσογείου να ευαισθητοποιηθούν και να αρνηθούν την καταστροφή αυτή.

Καλούμε το Διεθνές Διοικητικό Συμβούλιο των LIONS και τον Διεθνή του πρόεδρο Barry J. Palmer, με τη ιδιότητα που κατέχουν οι Lions ως μόνιμο μέλος του ΟΗΕ στις ΜΚΟ, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να είναι παραστάτες στην δραστηριότητα αυτή των Μεσογειακών Χωρών.

Καλούμε ακόμη το Μεσογειακό Παρατηρητήριο, την εκπρόσωπο μας και την Μεσογειακή Συνδιάσκεψη να εκδώσουν ψήφισμα συμπαρατάξεως.

Καλούμε το MD117 και το Θέμα 117Α, στο οποίο ανήκουμε ως Λέσχη, να δραστηριοποιηθεί.

Καλούμε τους Διεθνείς Συμβούλους που μετείχαν ή θα μετάσχουν εις το Διεθνές Διοικητικό Συμβούλιο να αναλώσουν δυνάμεις προκειμένου να αποφευχθεί η μεγάλη αυτή καταστροφή.

Η λέσχη LIONS Ηρακλείου, ο Κρητικός κόσμος μαζί και όλες οι Μεσογειακές χώρες θα βοηθήσουμε ώστε η Μεσόγειος να είναι μια θάλασσα ειρήνης, χαράς και πολιτισμού.

Γένοιτο.


Για τη Λέσχη LIONS Ηρακλείου,
PDG Νίκος Σεβρισαριανός
Πρόεδρος"