Στο απροχώρητο έχει πλέον φτάσει η κατάσταση με τις οφειλές των δήμων των Χανίων προς την Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΕΔΙΣΑ), με αποτέλεσμα η επιχείρηση να είναι υποχρεωμένη είτε να προσφύγει στην Δικαιοσύνη, είτε – βάση πρόσφατου Νόμου – να διεκδικήσει την είσπραξη απευθείας από την ΔΕΗ (όπου οι πολίτες πληρώνουν τα δημοτικά τέλη).

Ειδικότερα, όπως είπε στο Flashnews.gr, η πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ κα Χαρά Μυλωνάκη, οι μηνιαίες υποχρεώσεις (μισθοδοσία, κόστος μονάδας διαχείρισης, απορριμματοφόρων κλπ) του Φορέα Διαχείρισης των Στερεών αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) των Χανίων «τρέχουν» , αλλά οι δήμοι δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

« Τα οικονομικά δεν είναι καθόλου καλά. Δεν υπάρχει αυτή η εισροή χρημάτων που πρέπει να υπάρχει. Με όλους τους δήμους του νομού έχουμε συνάψει κάποιες συμβάσεις και υπάρχουν κάποιες υποχρεώσεις ανα μήνα.

Όμως δεν ανταποκρίνονται όλοι» τόνισε η κα Μυλωνάκη επισημαίνοντας πως «εκεί που παρατηρείται μια τεράστια καθυστέρηση είναι στον Δήμο Αποκορώνου όπου υπάρχει μια μεγάλη συνένωση.

 Επίσης έχει κλείσει ο ΧΥΤΑ στους Αρμένους – την αποκατάσταση την έχει αναλάβει η ΔΕΔΙΣΑ – και όλα τα απορρίμματα του δήμου Αποκορώνου έρχονται πλέον στην ΔΕΔΙΣΑ.

Δυστυχώς δεν πληρώνει τώρα και υπάρχει και ένα πολύ μεγάλο χρέος από το 2010, που χρωστούσε ο δήμος Γεωργιούπολης».

Ήδη η επιχείρηση εξετάζει το θέμα της διεκδίκησης των τελών μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ καθώς σύμφωνα με νόμο του 2010 οι ΦΟΔΣΑ μπορούν να εισπράττουν τα χρήματα απευθείας από την ΔΕΗ όταν ένας δήμος καθυστερήσει πέραν των τριών μηνών.

«Στείλαμε έγγραφο στην ΔΕΗ αλλά ακόμη δεν έχουμε απάντηση» δήλωσε η κα Μυλωνάκη στο Flashnews, ενώ με ρητά και κατηγορηματικό τρόπο είπε :

«Είτε λοιπόν θα παρακρατούμε απευθείας τα χρήματα μέσω της ΔΕΗ είτε δικαστικά πρέπει να πάρουμε τα χρήματά μας. Δεν είναι δυνατόν η ΔΕΔΙΣΑ να χρωστά και να μην εισπράττει αυτά που της χρωστούν».

Ο Δήμος Χανίων

Σε ότι αφορά στον μεγαλύτερο δήμο του νομού, στον δήμο Χανίων σύμφωνα με την πρόεδρο της ΔΕΔΙΣΑ «ο Δήμος Χανίων ανταποκρίνεται στις μηνιαίες του οφειλές και το μόνο που μένει είναι να πάρουμε τον Απρίλιο, που είναι ένα μεγάλο ποσό καθώς αφορά και στους παλιούς δήμους που συνενώθηκαν.

Επίσης από τον δήμο Χανίων είναι και 500 χιλιάδες ευρώ από το 2010 που αυτές θα τις πάρουμε μόνο όταν εγκριθεί ο προυπολογισμός, ο οποίος δυστυχώς καθυστερεί στην Αποκεντρωμένη διοίκηση.»

Να σημειωθεί πως οι δήμοι εισπράττουν τα τέλη καθαριότητας μέσω των τελών που πληρώνουν οι κάτοικοι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και όπως τονίζει η κα Μυλωνάκη, θα έπρεπε από αυτά τα χρήματα που εισπράττουν πρώτα να εξοφλούν

τις υποχρεώσεις τους στον φορέα που διαχειρίζεται τα απορρίμματα και να μην τα χρησιμοποιούν για άλλους σκοπούς.

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook