Ανοιχτή επιστολή προς όλους όσους νοιάζονται για τον τόπο και πιστεύουν ότι πρέπει πλέον να γίνουν δραστικές κινήσεις αποστέλλει ο πρώην βουλευτής Φραγκίσκος Παρασύρης.

Ακολουθεί η επιστολή του:

Από την πρώτη στιγμή που εκδήλωσα το ενδιαφέρον μου για το Δήμο Ηρακλείου τόνισα ότι η πολυσυλλεκτικότητα κι οι διαφορετικές αφετηρίες είναι πλούτος που πρέπει να αξιοποιηθεί.

Είμαι πεπεισμένος ότι στην αυτοδιοίκηση πρέπει να δημιουργούνται πεδία συναίνεσης και συνεννόησης με όλες τις υγιείς δυνάμεις που θέλουν να προσφέρουν.

Σε αυτήν μου την τοποθέτηση παραμένω σταθερός.

Τους τελευταίους μήνες, μου δόθηκε η ευκαιρία να έρθω σε επαφή με πάρα πολλούς ενεργούς Ηρακλειώτες, ανθρώπους της παραγωγής, του καθημερινού κόπου, χωρίς εξαρτήσεις και με σταθερό και βεβαιωμένο τον προβληματισμό τους για το μέλλον του Ηρακλείου.

Πολίτες που στο επίκεντρο της επιβιωτικής τους προσπάθειας βρίσκεται η εργασία τους. Δεν μπορώ να κρύψω την έκπληξή μου για το ζωηρό, ειλικρινές και συγκινητικό ενδιαφέρον όλων να εμπλουτίσουν, να στοιχηθούν και να συμπορευτούν σε μια προσπάθεια για αλλαγή του τοπίου στο Δήμο Ηρακλείου.

Οι διαφορετικές μας αφετηρίες, οι ξεχωριστές επαγγελματικές, ακαδημαϊκές και πολιτικές εμπειρίες μπόρεσαν να συντεθούν στην βάση μιας κοινής αγωνίας.

Να καταφέρουμε να συνδέσουμε την παρουσία μας με μια εναλλακτική πρόταση για την πόλη.

Πρόταση η οποία όχι μόνο βρίσκεται μακριά από την εξυπηρέτηση τοπικών κατεστημένων αλλά συγκρούεται με ότι κρατά δεμένο το Ηράκλειο στο παρελθόν.

Πρόταση με συμφωνημένους στόχους για μια διαφορετική ανάπτυξη στην πόλη, πέρα από το μπετό και τον καφέ, που με εξωστρέφεια και αυτοπεποίθηση αξιοποιεί τις ευκαιρίες και δίνει προοπτική.

Με προσήλωση στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών και στην εξυπηρέτησή τους, με σεβασμό στα μικρά ή μεγάλα προβλήματα μπορεί ο Δήμος να δώσει λύσεις, με αξιολόγηση και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της πόλης μακριά από πελατειακές λογικές.

Με διαφάνεια στη λειτουργία του Δήμου και στην αξιοποίηση των πόρων, με δημοκρατικό έλεγχο και πρωτοβουλίες που να δυναμώνουν τη φωνή και τη συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις.

Διαπίστωση κοινή επίσης ήταν, χωρίς να θέλουμε να μηδενίσουμε, ότι η δημοτική αρχή μετά από δώδεκα χρόνια, εμφανίζει έντονα σημάδια κόπωσης, έλλειψη οράματος και αδυναμία ανταπόκρισης στους ρόλους που καλείται σήμερα να παίξει.

Ότι ένας κύκλος στο Δήμο Ηρακλείου πρέπει να κλείσει ανοίγοντας ένας καινούργιος που να δίνει οξυγόνο σε νέους και ικανούς ανθρώπους με φρέσκιες ιδέες για να προσφέρουν.

Ότι οι χαμένες ευκαιρίες παραμένουν αναξιοποίητες διότι στην καλύτερη περίπτωση η σημερινή δημοτική αρχή απλώς δεν μπορεί να τις παρακολουθήσει.

Διότι η ανακύκλωση των ίδιων προσώπων οδηγεί στις ίδιες πρακτικές, σε ξεπερασμένες ιδέες και σε στασιμότητα την πόλη. Η όποια ευρηματικότητα σήμερα παρουσιάζεται, εξαντλείται στην επικοινωνιακή υπερβολή που πλέον δεν πείθει.

Έχω την αίσθηση, ότι αυτό το σκεπτικό, αν και δημόσια ανομολόγητο, είναι διάχυτο στους περισσότερους. Όσοι το συμμερίζονται ήρθε η ώρα να σπάσουν το φραγμό και να το δηλώσουν.

Αυτό το γενικό πλαίσιο, θεωρώ ότι είναι σε πρώτο χρόνο ικανό για να βρεθούν οι αδρές συγκλίσεις με κόμματα, φορείς και πρωτοβουλίες πολιτών. Αρκεί επιπλέον να αποδεχτούμε με ειλικρίνεια ορισμένα δεδομένα.

Όπως όλα δείχνουν, η παρούσα δημοτική αρχή, θα επιδιώξει την ανανέωση της θητείας της για τέταρτη φορά! Αυτή η επιλογή μοιάζει να γίνεται είτε από κεκτημένη ταχύτητα, είτε από συνήθεια, είτε από έλλειψη άλλων εναλλακτικών.

Ταυτόχρονα, όσο δεν αμφισβητείται οργανωμένα η δημοτική αρχή, θα αξιοποιεί (συχνά κατά το δοκούν) τις δυνατότητες της Δημοτικής εξουσίας και θα εμφανίζεται ως ο μοναδικός σταθερός πόλος ισχύος.

Η αίσθηση αυτή, ενισχύεται στο περιβάλλον πολιτικής αστάθειας όπου η αξιοπιστία των κομμάτων καταβυθίζεται και η κοινωνική αβεβαιότητα εντείνεται.

Η έλλειψη οργανωτικής ετοιμότητας των κομμάτων, των φορέων και των κινήσεων δίνουν μέχρι στιγμής το περιθώριο να φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη η ανατροπή στο Δήμο.

Όσο απουσιάζουν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες και αφήνεται ο χρόνος να κυλάει, η αντίληψη αυτή θα εμπεδώνεται ολοένα και περισσότερο στην συνείδηση των πολιτών. Κάποια στιγμή θα είναι πολύ αργά.

Είναι ανάγκη να ξεφύγουμε από την μικρή εικόνα, την εικόνα που κρύβει απλές εκλογικές καταγραφές που θα πιστωθούν στο μέλλον είτε σε πρόσωπα, είτε σε κινήσεις. Αυτή η λογική δεν με αφορά και προφανώς δεν αφορά ούτε την κοινωνία, διότι η μεγάλη εικόνα, το πραγματικό διακύβευμα, είναι η αλλαγή στο Δήμο Ηρακλείου. Πρέπει να απεγκλωβίσουμε τους πολίτες για να προκύψει η «άλλη» πρόταση.

Κι επειδή το διάστημα μέχρι τις δημοτικές εκλογές είναι ακόμη μικρό, η αλήθεια είναι ότι καμία κίνηση ή κομματικό ψηφοδέλτιο μόνο του δεν φαίνεται να μπορεί να την πετύχει. Αν κυριαρχήσει αυτή η λογική, τότε θα αντιπαλεύουν όλες οι κατακερματισμένες δυνάμεις μεταξύ τους, κουβαλώντας πιθανά νερό στο μύλο της σημερινής δημοτικής αρχής.

Είναι άρα απαραίτητο να υπάρξει ένας συνασπισμός δυνάμεων και κινήσεων στην βάση κοινών αρχών, ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ενιαίου προοδευτικού μετώπου και σχηματισμού εναλλακτικής πρότασης που να εκφράσει τους πολίτες από την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Μια συσπείρωση όλων, που με ισχυρή αυτοπεποίθηση και αίσθημα χρέους να μπορέσει να οργανωθεί, να αγωνιστεί και τελικά να επιβάλλει την ανατροπή.

Απευθύνομαι για το λόγο αυτόν με ανοιχτό κάλεσμα συμπόρευσης στις κινήσεις πολιτών, στον επιστημονικό, επιχειρηματικό και εργαζόμενο κόσμο, στους συλλογικούς και μαζικούς φορείς και στον καθέναν ξεχωριστά να απελευθερωθεί και να ενταχθεί σε αυτήν την προσπάθεια.

Απευθύνομαι στα κόμματα, προκειμένου να αφυπνιστούν και να υπερβούν τις περιχαρακώσεις. Μόνον αν υπάρξουν γενναίες πρωτοβουλίες απ’ όλους μας, θα μπορέσουν οι πολίτες να ξεπεράσουν τους όποιους φόβους και δεσμεύσεις σήμερα τους συγκρατούν.

Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τη διάθεση της κοινωνίας για ανατροπές κι έχουμε ευθύνη να δοκιμάσουμε μια απόπειρα για ένα τέτοιο εγχείρημα, προκειμένου να μην απογοητεύσουμε τους πολίτες.

Στο τραπέζι του διαλόγου, με ειλικρίνεια και καλή προαίρεση, ο καθένας μπορεί να προσέλθει με τις δικές του προϋποθέσεις, όμως η επιστολή αυτή σε πρώτο χρόνο απαντά στην ανάγκη να γίνει ένα ξεκίνημα.

Η κοινωνία μπορεί να υπερβεί τα κατεστημένα, αρκεί όλοι μας να της δώσουμε χώρο για να εκφραστεί αυτή η δυνατότητα. Τούτο επιβεβαιώθηκε πολλές φορές στο παρελθόν σε αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το Ηράκλειο είναι «μικρό» για να κρυβόμαστε. Όσα περιγράφω είναι η αλήθεια που λίγα «επίσημα» χείλη τολμούν να τη διατυπώσουν δημόσια. Ας βρούμε λοιπόν τη δύναμη να χτίσουμε κάτι ουσιαστικό.

Αύριο το πρωί εξάλλου, πολλοί μπορούν να σχηματίσουν ψηφοδέλτια, ποιο μπορεί να νικήσει όμως είναι το ζήτημα. Το μείζον δεν είναι το αριθμητικό (είναι άλλωστε το πιο εύκολο), το μείζον είναι τι στόχο θέτουμε.

Η αναζήτηση επίσης των ιδανικών υποψηφίων δεν μπορεί να εμποδίζει αυτήν την απόπειρα. Οι άριστοι, οι τέλειοι και φανταστικοί δεν πρόκειται ποτέ να βρεθούν σε ένα κόσμο ανθρώπινο και ατελή.

Η αποχή και η στείρα άρνηση είναι το τίναγμα της λευκής πετσέτας στην παρούσα δημοτική αρχή και τίποτα παραπάνω.

Παρενθετικά και μόνο, οφείλω να πω ότι είμαι ο μοναδικός (και του Δημάρχου συμπεριλαμβανομένου) που έχω γνωστοποιήσει το ενδιαφέρον μου και τις απόψεις μου δημόσια και καθαρά.

Υπερβαίνοντας προσωπικές και κοινωνικές σχέσεις και χωρίς παιγνίδια και υπαινιγμούς, βρήκα το θάρρος, να μιλήσω για τα προβλήματα στο Δήμο. Δεν κινούμαι στο παρασκήνιο, για αυτό το παρασκήνιο να σταματήσει να βγάζει και να δημοσιοποιεί τα δικά του βολικά σενάρια.

Ελπίζω κι άλλοι πολίτες να βρουν το αντίστοιχο θάρρος, την τόλμη και τη δύναμη να αντισταθούν και να ξεφύγουν από τον ψίθυρο, που απ’ τη μια τους κρατάει στην ασφάλεια της μη σύγκρουσης κι απ’ την άλλη σε μια αυτάρεσκη «διακίνηση» του ονόματός τους.

Επιμένω στη γραμμή που τήρησα μέχρι τώρα, δημόσια και καθαρά να διατυπώνω με θάρρος την άποψή μου. Τώρα λοιπόν, σήμερα, είναι ανάγκη όσοι δε θέλουν να κρυφτούν, να συστρατευθούν και να συμμετέχουν σε έναν κοινό αγώνα. Στον αγώνα για ένα αλλιώτικο Ηράκλειο.

Επειδή λοιπόν θεωρώ ότι οι περισσότεροι συμμερίζονται το πνεύμα της παρούσας επιστολής, καλώ τα κόμματα και τις παρατάξεις να αναλάβουν τις κατάλληλες πρωτοβουλίες προκειμένου να βρεθούμε στο κοινό τραπέζι διαλόγου, με στόχο τον σχηματισμό ενιαίας κίνησης στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook