Μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη στήριξη των ανέργων, κυρίως των νέων, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά από σύσκεψη υπό την προεδρία του στο υπουργείο Εργασίας, θέτοντας το κρίσιμο αυτό θέμα ως κυβερνητική προτεραιότητα για το 2014.

Ακόμη ανακοίνωσε την ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Απασχόλησης, που θα χαράσσει τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική για την ανεργία, με στόχο την άμεση ανακούφιση της κοινωνίας.

Το αρμόδιο υπουργείο αναλαμβάνει την υλοποίηση σχεδίου με τρεις πυλώνες για τη δημιουργία 440 χιλιάδων ευκαιριών απασχόλησης, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας χαρακτηριστικά «δεν δίνουμε "ασπιρίνες" στους ανέργους. Καταπολεμούμε την ανεργία με αναπτυξιακές δράσεις».

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, πρόκειται για προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης συνολικής δαπάνης 4,4 δισ. ευρώ.

Οι δράσεις αυτές στηρίζονται σε τρεις πυλώνες: τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, το πρόγραμμα «εγγυήσεων για τη νεολαία» (Youth Guarantee) και την αξιοποίηση και των πόρων του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014- 2020.

Μάλιστα ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «τα προγράμματα αυτά είναι μόνον η αρχή».

Ακόμη, ο πρωθυπουργός μίλησε για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί τους ασφαλισμένους, αλλά και για μέτρα στήριξης των ανέργων και των οικογενειών τους.

«Όλες οι μακροχρόνιες ελλείψεις του κοινωνικού κράτους καλύπτονται» τόνισε ο Α.Σαμαράς, που επανέλαβε ότι η χώρα αρχίζει να βγαίνει από την κρίση.

«Αρχίζουμε να βγαίνουμε από την κρίση, που ήταν η ύψιστη προτεραιότητά μας», τόνισε και επεσήμανε πως στόχος του είναι «η αντιμετώπιση των αδικιών, μέσα από μακροχρόνιες πολιτικές, που φέρνουν την ανάπτυξη».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις πολιτικές που προωθούνται για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, κάνοντας λόγο για «μια μάχη που θα γενικευτεί παντού» και επισήμανε πως οι σημερινές εξαγγελίες του είναι μόνο η αρχή.

«Ξέρω ότι η κοινωνία έχει πολλές πληγές, απαιτούνται παρεμβάσεις, πολλαπλασιάζουμε τις προσπάθειές μας» είπε και αποσαφήνισε πως δεν πρόκειται να τάξει πράγματα, που δεν μπορούν να γίνουν.

«Πονάμε πολύ, αλλά δεν θα τάξουμε πράγματα, που δεν μπορούμε να τα κάνουμε» είπε και σημείωσε πως η κυβέρνηση δίνει αγώνα για να αποκατασταθεί η κοινωνική συνοχή.

«Είμαστε στην αρχή, κάθε βήμα θα έχει και συνέχεια, λέμε όχι στον λαϊκισμό και στα παχιά λόγια, προχωρούμε με σταθερά βήματα» τόνισε.

Η κατεύθυνσή μας είναι αναπτυξιακή, είπε ο πρωθυπουργός. Τέλειωσε η εποχή που ζούσαμε με δανεικά, επισήμανε με έμφαση σε άλλο σημείο της ομιλίας του, οι τόνοι της οποίας έφεραν «άρωμα εκλογών» στη μύτη πολλών πολιτικών αναλυτών.

«Θα ωφεληθούν πάνω από 680.000 άτομα»

Τους τρεις πυλώνες της πολιτικής της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ανεργίας, πυλώνες που θα αφορούν περισσότερα από 680.000 άτομα, παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρώτος πυλώνας της πολιτικής αφορά 114.000 ανέργους όλων των κατηγοριών και οι δράσεις του θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιταγή εισόδου για νέους ως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις, έτσι ώστε να προσλαμβάνουν ανέργους 30-60 ετών, τοποθετήσεις ανέργων από ευπαθείς ομάδες κλπ.

Ο δεύτερος πυλώνας θα αφορά 240.000 ανέργους και θα αποτελεί ουσιαστικά το πρόγραμμα εγγύησης για τη νεολαία.

Σ' αυτό το πρόγραμμα θα παρέχεται εργασιακή εμπειρία και κατάρτιση σε όλους τους ανέργους μέχρι τα 24, που δεν έχουν εργαστεί. Αυτοί οι άνεργοι, είτε θα πηγαίνουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για κάποιο διάστημα με επιδότηση μεγάλου μέρους του μισθού τους, είτε θα βελτιώνουν τις δεξιότητές τους, προκειμένου να βρουν την πρώτη τους δουλειά.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά 90.000 ανέργους, από νοικοκυριά που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο και θα προβλέπει κοινωφελή εργασία στον δημόσιο τομέα και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε την ανεργία «ύπουλο εχθρό, που υπονομεύει την κοινωνική συνοχή» και αναφέρθηκε εκτενώς στις πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης και στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας, επισημαίνοντας ότι το συνολικό κονδύλι γι αυτά τα προγράμματα θα ξεπεράσει το ενάμιση δισ. ευρώ και θα εκταμιευθεί εξ ολοκλήρου από κοινοτικά κονδύλια.

Στόχος, όπως τόνισε, είναι οι μισοί από τους σημερινούς ανέργους να έχουν τη δυνατότητα επιμόρφωσης και πρώτης απασχόλησης μέσα στην τρέχουσα διετία.

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα «Άτλας», το οποίο θα είναι σε πλήρη λειτουργία στα μέσα του επόμενου έτους και σύμφωνα με το οποίο ο εργαζόμενος θα μπορεί να βλέπει άμεσα όλες του τις ασφαλιστικές και εργοδοτικές εισφορές.

Αυτό, όπως είπε, θα καταργήσει τη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας, οι δε συντάξεις θα εκδίδονται άμεσα.

in.gr