Οι εξορύξεις σχιστολιθικής αργίλου (shale gas), ενός μη συμβατού αερίου που παράγεται από σχιστόλιθο, αυξάνουν τον κίνδυνο συγκέντρωσης μεθανίου στις παρακείμενες πηγές πόσιμου νερού.

Έρευνα που δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences δείχνει πως οι συγκεντρώσεις μεθανίου σε πηγές πόσιμου νερού που βρίσκονται κοντά στο σημείο της εξόρυξης είναι 17 φορές υψηλότερες του κανονικού, στα 64 μιλιγκράμ ανά λίτρο.

Μάλιστα κυκλοφορούν video που δείχνουν νερό βρύσης να αναφλέγεται εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μεθάνιο.

Την έρευνα διενήργησε επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Duke των Ηνωμένων Πολιτειών, συλλέγοντας δείγματα από 68 ιδιωτικά πηγάδια νερού στις βορειοανατολικές Πολιτείες της Πεννσυλβάνια και της Νέας Υόρκης.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως η διαρροή του μεθανίου οφείλεται είτε σε σχισμές στα τοιχώματα του πάνω μέρους πηγαδιού είτε σε μικρορωγμές που δημιουργούνται κατά το άνοιγμά του.

Τους επιστήμονες απασχολούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης shale gas,  αλλά και εκείνες του μεθανίου στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η σχιστολιθική άργιλος έχει αναχθεί σε σημαντική πηγή φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την τελευταία δεκαετία, ενώ το ενδιαφέρον έχει εξαπλωθεί στον Καναδά, την Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία.

Ορισμένοι μάλιστα εκτιμούν πως η σχιστολιθική άργιλος θα καλύψει  το ήμισυ της παραγωγής φυσικού αερίου στη Βόρεια Αμερική μέχρι το 2020.



econews

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook