Το πλυντήριο των ρούχων είναι από τις συσκευές που καταναλώνουν το περισσότερο ρεύμα σε ένα σπίτι. Παράλληλα καταναλώνουν και μεγάλες ποσότητες νερού.

Υπάρχουν όμως τρόποι για να περιορίσετε τη σπατάλη ενέργειας και να προστατέψετε την τσέπη σας και το περιβάλλον.

1. Φορέστε περισσότερες φορές κάθε ρούχο ανάμεσα στα πλυσίματα

Βέβαια δεν μιλάμε για εσώρουχα ή κάλτσες που δεν φοριούνται περισσότερο από μια φορά. Προσέξτε τα ρούχα σας να μην λερωθούν, αερίστε τα μετά από κάθε φόρεμα και θα αντέξουν περισσότερο.

2. Πλύνετε κάποια ρούχα στο χέρι

Εν αντιθέσει με ό,τι πιστεύουμε, το πλύσιμο στο χέρι εξοικονομεί νερό. Πλύνετε πρώτα τα λιγότερο λερωμένα ρούχα και κατόπιν τα πιο βρώμικα.

3. Πλύνετε ρούχα την ώρα που κάνετε ντους

Είναι προσφιλής συνήθεια όσων κάνουν κάμπινγκ. Ρίξτε τα ρούχα στη μπανιέρα και πλυθείτε από πάνω. Αν είναι αρκετά λερωμένα ρίξτε τους και λίγη σκόνη για πλύσιμο στο χέρι. Τρίψτε τα, πατήστε και στίψτε τα με τα πόδια σας.

4. Επιλέξτε βιοδιασπώμενο απορρυπαντικό, κατά προτίμηση συμπυκνωμένο

Σας κάνει μεγαλύτερη οικονομία και προστατεύει το περιβάλλον

5. Πείτε όχι στις χλωρίνες

Προτιμήστε τα λευκαντικά χωρίς χλώριο αν είναι αναγκαίο. Μην ξεχνάτε όμως ότι στη χώρα μας, με τόσο ήλιο, τα ρούχα παραμένουν λευκά αν τα απλώσουμε στον ήλιο και τον καθαρό αέρα σε εξωτερικό χώρο.

6. Μην πλένετε με το μισό κάδο γεμάτο

Μην βάζετε πλυντήριο αν δεν γεμίσει ο κάδος. Ακόμη και με μικρότερο βάρος το πλυντήριο χρησιμοποιεί ίδιες ποσότητες νερού και ενέργειας.

7. Βάλτε το κρύο πρόγραμμα

Με τα απορρυπαντικά που υπάρχουν πλέον (και αυτά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον), το κρύο νερό είναι το ίδιο αποτελεσματικό με το ζεστό και ξοδεύετε πολύ χαμηλότερη ενέργεια.

8. Τα μεγάλα πλυντήρια είναι πιο οικονομικά από τα μικρά

Η ποιότητα της συσκευής και η ηλικία της παίζουν μεγάλο ρόλο στην κατανάλωση ρεύματος και νερού αλλά σε γενικές αναλογίες ένα μεγάλο πλυντήριο καταναλώνει λιγότερο ενέργεια και νερό από ένα μικρότερο.

9. Η πόρτα του πλυντηρίου να είναι μπροστά

Είναι πιο ογκώδη αλλά πιο οικονομικά από τα πλυντήρια που ανοίγουν από πάνω.

Επενδύστε σε ένα πλυντήριο με καλή ενεργειακή κλάση. Είναι ίσως λίγο πιο ακριβό αλλά σας κάνει πολύ γρήγορα απόσβεση.  

news.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook