Αθώους έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου τους δύο υπαλλήλους της Πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου οι οποίοι αντιμετώπιζαν την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος επειδή δεν εκδίδουν άδεια κατεδάφισης του Ηρώου, στο κέντρο της πόλης.

Μία υπόθεση που αριθμεί περίπου μία 10ετία και που σήμερα το δικαστήριο έκρινε ότι δε στοιχειοθετείται η σε βάρος τους κατηγορία. Πρόταση που νωρίτερα είχε κάνει και η εισαγγελέας της έδρας.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των υπαλλήλων της πολεοδομία το 2003, οπότε και οι 2 κατηγορούμενοι αρνήθηκαν να εκδώσουν άδεια στους ιδιοκτήτες του οικοπέδου όπου βρίσκεται το Ηρώο.

Αν και οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου είχαν στα χέρια τους 5 αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού, και μια του υπουργείου Περιβάλλοντος, που ξεκαθαρίζουν ότι το κτήριο δεν είναι διατηρητέο και δεν είναι μνημείο, η πολεοδομία δεν μπορούσε να εκδώσει άδεια κατεδάφισης, καθώς δεν είχε την απαραίτητη άδεια από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού. .

Στο πλευρό των 2 κατηγορουμένων βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή οι συνάδερφοι τους αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι στον Δήμο Ηρακλείου, οι οποίοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα ακούγοντας την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου.

Λίγο πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας σε δηλώσεις του στο flashnews.gr, ο πρόεδρος εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου, Γιώργος Στρατήγης επεσήμανε «Συμπαραστεκόμαστε σε έναν δίκαιο αγώνα των συναδέρφων μας που δικάζονται σήμερα για μία υπόθεση υπηρεσιακή και θεωρούμε άδικο το σκηνικό όπως έχει εξελιχθεί. Για ένα μνημείο της πόλης, που στην πλειοψηφία τους οι Ηρακλειώτες επιθυμούν να παραμείνει στην θέση του».

Η πρόεδρος Τεχνικών Υπαλλήλων του Δήμου Ηρακλείου, Ελευθερία Ζωάκη, τόνισε «Έχουμε προκηρύξει για σήμερα 3ωρη στάση εργασίας για να βρεθούμε στα δικαστήρια και να συμπαρασταθούμε στους συναδέρφους μας της πολεοδομίας.

Είναι ηθική συμπαράσταση και θεωρούμε άδικα να κάθονται σήμερα στο εδώλιο του κατηγορουμένου».

Στο δικαστικό μέγαρο του Ηρακλείου βρέθηκε και η γνωστή αρχαιολόγος του Ηρακλείου Λιάνα Σταρίαδα, η οποία τόνισε ότι το υπουργείο θα έπρεπε ήδη να έχει δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα όπως «εάν το μνημείο πρέπει να χαρακτηριστεί διατηρητέο ή όχι και το ερώτημα εάν θα πρέπει να κατεδαφιστεί. Και εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ακόμα και αν το μνημείο χαρακτηριστεί μη διατηρητέο η πολεοδομία δεν μπορεί να εκδώσει άδεια κατεδάφισης εάν δεν ανάψει το «πράσινο φως» το αρμόδιο υπουργείο».

Στο Ηράκλειο, όμως, βρέθηκε και η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα, η οποία μιλώντας στο flashnews.gr επεσήμανε ότι «μπορεί κάτι να μην είναι μνημείο, αλλά αν βρίσκεται μέσα σε αρχαιολογικό χώρο δεν πρέπει να κατεδαφιστεί. Γιατί η προστασία του αρχαιολογικού χώρου της παλιάς πόλης του Ηρακλείου, περιλαμβάνει και την προστασία του πολεοδομικού ιστού».

Flashnews.gr/ Ρένα Βουρεξάκη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook