Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας, Ewald Novotny, τάχθηκε κατά του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων, σε συνέντευξη που έδωσε σε αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό.

Ερωτηθείς, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, αν το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα ήταν μία επιλογή, ο κ. Novotny απάντησε: «Αυτό είναι κάτι που έχει αποκλεισθεί από την Ε.Ε., την Ε.Κ.Τ. και για το συμφέρον της Ελλάδας». «Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε αμέσως μαζικές συνέπειες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και συνολικά για το τραπεζικό σύστημα. Το μόνο που θα έκανε, θα ήταν να ενισχύσει την κρίση» πρόσθεσε.

Στην ερώτηση, αν η Ελλάδα θα χρειασθεί να λάβει νέα δάνεια, ο κ. Novotny απάντησε: «Δεν χρειάζεται να είναι νέα δάνεια. Μπορεί να είναι επίσης θέμα του χρονικού ορίζοντα που κάποιος πρέπει να αποπληρώσει», συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 25 έως 30 δις. ευρώ τον επόμενο χρόνο.

«Η υπόθεση ήταν ότι το ποσό αυτό θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές τον επόμενο χρόνο» συνέχισε, τονίζοντας «Τώρα, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Το ερώτημα τώρα είναι πώς θα λυθεί αυτό το πρόβλημα».

Ο κεντρικός τραπεζίτης θεωρεί ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της, ενώ θεωρεί ότι τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας σχετικά με την επιμήκυνση του προγράμματος της Ελλάδας: «Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι από την πλευρά της Ελλάδας. Μόνο, αν έχουμε μία καθαρή άποψη εδώ, μπορούμε να εξετάσουμε αν το πρόγραμμα πρέπει να λειανθεί, αλλά αυτό μπορεί να εκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες».

Η διεθνής βοήθεια στην Ελλάδα ήταν σωστά σχεδιασμένη, δήλωσε ο κ. Novotny, αλλά οι αξιωματούχοι υποεκτίμησαν το βάθος των προβλημάτων και τις διαρθρωτικές αδυναμίες, όπως αυτή που αφορά στη συλλογή φόρων, με συνέπεια το πρόγραμμα να μην είναι δυνατό να ολοκληρωθεί στο αρχικό χρονοδιάγραμμα.

 

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook