«Επιβεβλημένη η άμεση δραστηριοποίηση όλων μας για ένα μείζον θέμα που εκφεύγει των εθνικών πλαισίων και αφορά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση», τονίζει σε σημερινή επιστολή του προς όλους τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, και καλεί σε ενεργοποίηση «για την αποτροπή μιας πιθανής περιβαλλοντικής απειλής με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ζωή των κατοίκων της Μεσογείου».

Όπως τονίζει ο Βουλευτής Ηρακλείου, τίθενται πολλά ερωτήματα τόσο για την διαδικασία, όσο και για τις ποσότητες που θα καταστραφούν, δεδομένου ότι συνολικά, τα χημικά όπλα υπολογίζονται σε περίπου 1.300 τόνους, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών κ. Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, η χώρα του «θα καταστρέψει 350 τόνους χημικών καταλοίπων». Τα ερωτήματα που εύλογα τίθενται κατά τον Λ. Αυγενάκη είναι, «τι θα γίνουν τα υπόλοιπα χημικά; Πόσο ενήμερη είναι η ευρωπαϊκή κοινότητα και πόσο ενήμεροι είναι οι αρμόδιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για όλη αυτή την σε εξέλιξη αποστολή».

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

«Την 9η Ιανουαρίου 2014, το δανικό εμπορικό πλοίο «Ark Futura» απέπλευσε από τον λιμένα της Λατάκιας της Συρίας με προορισμό την Ιταλία, μεταφέροντας αρχικά τα πρώτα εννέα (9) κοντέινερ με χημικά όπλα, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία της Δανίας, της Ρωσίας και της Κίνας, με σκοπό να μεταφορτωθούν στο φορτηγό πλοίο του πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ «MV Cape Ray» και να καταστραφούν εν πλω, σε διεθνή ύδατα, μέχρι την 31η Μαρτίου 2014.

Το ζήτημα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, δημιουργεί επιπλέον αγωνία, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών κ. Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, η χώρα του «θα καταστρέψει 350 τόνους χημικών καταλοίπων», όταν συνολικά τα χημικά όπλα, υπολογίζονται σε περίπου 1.300 τόνους. Τα ερωτήματα λοιπόν, που δικαίως δημιουργούνται, είναι πολλά και πρωτίστως, τι θα γίνουν τα υπόλοιπα χημικά; Πόσο ενήμερη είναι η ευρωπαϊκή κοινότητα και πόσο ενήμεροι είναι οι αρμόδιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για όλη αυτή την σε εξέλιξη αποστολή;

Σε κοινοβουλευτική μου παρέμβαση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας (α.π.: 5275/9-1-2014), έλαβα επίσημη απάντηση από την Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Φώφη Γεννηματά (την οποία και σας επισυνάπτω).

Ωστόσο, επειδή πρόκειται για ένα θέμα το οποίο εκφεύγει των εθνικών πλαισίων και αφορά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, κατά συνέπεια και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι επιβεβλημένη η άμεση δραστηριοποίηση όλων μας, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την σωστή ενημέρωση και την αποτροπή μιας πιθανής περιβαλλοντικής απειλής με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ζωή των κατοίκων της Μεσογείου.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook