Η Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Κρήτης με νόμιμο εκπρόσωπο τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Απόστολο Κλινάκη και συντονίστρια την Προωθητήρια των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Πρωτοβάθμιας Τζένη Ψαλτάκη και με τη συνεργασία στελεχών εκπαίδευσης της Περιφερειακής Εκπ/σης Κρήτης και του Νίκου Γιαλυτάκη, Αντιδημάρχου Παιδείας, Πολιτισμού και Νέας Γενιάς του Δήμου Ηρακλείου και του Δ/ντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Αλικαρνασσού Κωνσταντίνου Θεοφάνους, Μαρίας Δρακάκη της Σχολικής Συμβούλου και της Κατερίνας Καρυωτάκη Μουσικού συμμετέχουν σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκπαίδευσης ενηλίκων-Εκπαιδευτικές Συμπράξεις Grundtvig διετής διακρατικής συνεργασίας (2013-2015) μεταξύ οργανισμών εκπαίδευσης ενηλίκων από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Πολωνία, το Βέλγιο και την Τουρκία με θέμα «Πώς να γίνεις παππούς ή γιαγιά». 

Μέλη της παιδαγωγικής ομάδα του προγράμματος θα παρευρεθούν από τις 2 έως τις 6 Φεβρουαρίου στη δεύτερη συνάντηση του προγράμματος και πιο συγκεκριμένα στο South Eastern Regional College (SERC) στο Bangor της Βόρειας Ιρλανδίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στόχος του προγράμματος είναι η ανταλλαγή εμπειριών και εκπαιδευτικών μεθόδων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος με ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευτών και μαθητών της Ε΄τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Αλικαρνασσού και των ενηλίκων εκπαιδευομένων ηλικίας 50+. 

Αυτή η ανταλλαγή εμπειριών, πρακτικών και μεθόδων θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης της ποικιλόμορφης ευρωπαϊκής πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας και στην καλύτερη κατανόηση περιοχών κοινού ενδιαφέροντος στο χώρο της εκπαίδευσης ενηλίκων. 

Η ευρωπαϊκή αυτή συνεργασία περιλαμβάνει ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων όπως ανταλλαγές/εκπαιδευτικές επισκέψεις προσωπικού και ενηλίκων εκπαιδευομένων των συνεργαζομένων οργανισμών, ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών, επικοινωνία και δικτύωση, κυρίως με χρήση τεχνολογιών της επικοινωνίας και της πληροφορίας, σεμινάρια, συνέδρια, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις, εκθέσεις σχετικές με τους στόχους της εκπαιδευτικής σύμπραξης, παραγωγή ταινίας και διάδοση ενημερωτικού υλικού, εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και διάδοσης εμπειρίας και αποτελεσμάτων.

Το ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα θα δημιουργήσει πιθανές ευκαιρίες για τους άνεργους ενηλίκες, ιδίως εκείνων που 50 + ή ηλικιωμένους, με ή χωρίς τη βασική εκπαίδευση, ώστε να τους δοθούν κίνητρα για να αποκτήσουν γνώσεις Αγγλικών, Νέων Τεχνολογιών και δεξιοτήτων χειροτεχνίας, εικαστικών προκειμένου να ενσωματωθούν σε ένα νέο κοινωνικό περιβάλλον, ξεκινώντας μια νέα ζωή και συμμετέχοντας σε πολιτιστικές και δημιουργικές δραστηριότητες. Στόχος μας είναι να ανταλλάξουμε απόψεις για τον πολιτισμό, για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες τους για να ζήσουν μια ανεξάρτητη ζωή και να βρουν ακόμη και νέες θέσεις εργασίας, διασφαλίζοντας παράλληλα ένα υψηλό επίπεδο της μη τυπικής και της άτυπης εκπαίδευσης.

Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι είναι γονείς και παππούδες πάνω από 50 χρονών θα έχουν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια των 2 ετών της συνεργασίας να ανταλλάξουν τα συναισθήματά και τους φόβους τους για το μέλλον, ενώ θα επικοινωνούν κατά τις συνεδριάσεις του έργου, μέσω μιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης (face book) και μέσω Skype, ανταλλάσσοντας εμπειρίες και ιδέες στα αγγλικά. 

Αυτό θα δώσει στους ενήλικες την ευκαιρία να γνωρίσουν αντίστοιχες ομάδες από τις εταιρικές χώρες, να κάνουν νέους φίλους σε χώρες του εξωτερικού, να ενισχύσει τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, καθώς και τα κίνητρά τους για να μάθουν και συγχρόνως θα έχει θετική επίδραση στην αυτοπεποίθησή τους με την αλληλεπίδρασή τους και με τους μικρούς μαθητές του 2ου Δημοτικό Σχολείου Ν. Αλικαρνασσού. 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα παρουσιαστεί 15’ ταινία- κόμικ για τη ζωή και το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου που δημιουργήθηκε σε δύο γλώσσες στα ελληνικά και στα αγγλικά με τη συνεργασία των μικρών μαθητών της Ε’ τάξης και της ομάδας των ενηλίκων, γιορτάζοντας τα 400 χρόνια από το θάνατό του, καθώς και τα αποτελέσματα του αρχικού ερωτηματολογίου που δόθηκαν στην ομάδα των ενηλίκων, ενώ θα συζητηθούν δράσεις των επόμενων μηνών που θα πραγματοποιηθούν και στις 6 εταιρικές χώρες.