Οι Γερμανοί καταναλωτές που περίμεναν τον φρεσκοστυμμένο χυμό από τα χέρια της κ. Ελένης πολλαπλασιάζονταν, σχηματίζοντας μια πειθαρχημένη αλλά αρκετά μακριά ουρά.

«Οταν διαπίστωσα ότι τα πορτοκάλια που είχα φέρει από Ελλάδα δεν “έφευγαν” σε ικανοποιητικό ρυθμό, αναζήτησα έναν τρόπο για να τους δελεάσω, έτσι πήγα και αγόρασα έναν λεμονοστύφτη», περιγράφει η Σκαλιώτισσα κ. Ελένη Κωνσταντίνου από το Orange Valleys, μία από τους 31 εκθέτες που συμμετείχαν στη Διεθνή Πράσινη Εβδομάδα (Internationale Grüne Woche), που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στο Βερολίνο.

Τον ενθουσιασμό των σχετικά φειδωλών στις αγορές Γερμανών προκάλεσαν τα παραδοσιακά εδέσματα –φάβα, ντάκος, κοκορέτσι και σεφταλιές– που παρασκευάστηκαν, προκειμένου να αναδειχθούν οι ελληνικές πρώτες ύλες.

«Ηταν η μεγαλύτερη στα χρονικά εκπροσώπηση της χώρας μας στην εν λόγω διοργάνωση, που είναι μια έκθεση προβολής παραδοσιακών προϊόντων της κάθε χώρας, απευθυνόμενη όχι σε εμπορικούς επισκέπτες και επιχειρήσεις, αλλά σε τελικούς καταναλωτές», υπογραμμίζει ο κ. Γιάννης Σαλαβόπουλος, γραμματέας Οικονομικών Εξωτερικών Υποθέσεων Α΄ στο γραφείο ΟΕΥ της πρεσβείας του Βερολίνου.

«Με πρησμένα χέρια» αλλά πλατύ χαμόγελο επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Σκάλα Λακωνίας, η 47χρονη Ελένη Κωνσταντίνου, που πούλησε τέσσερις τόνους πορτοκάλια. «Δεν έριξα μόνο πολύ... στύψιμο, έριξα πολύ και τις τιμές: από 1,30 στα 0,50 ευρώ το κιλό».

Για εκείνη η Πράσινη Εβδομάδα ήταν ένα στοίχημα που έπρεπε να κερδίσει, καθώς μόνο τα λειτουργικά έξοδα για τη μετάβασή της και τη μεταφορά των πορτοκαλιών έφτασαν τα 6.000 ευρώ.

«Εδώ και λίγους μήνες που έχουμε συστήσει την εταιρεία μας, έχουμε βάλει στόχο τις εξαγωγές», διευκρινίζει η ίδια, «έχω ήδη συμμετάσχει σε αποστολές στη Σαουδική Αραβία, στην Ουκρανία, στις Βρυξέλλες και στην Πολωνία, ενώ τον Απρίλιο φεύγω για Ρωσία», σημειώνει, «χτυπώ πολλές πόρτες και ξέρω ότι κάποια θα ανοίξει». Στο περιθώριο της έκθεσης συναντήθηκε και με δύο χονδρεμπόρους – έναν Ελληνα κι έναν Γερμανό. «Ο Γερμανός μού ζητάει πολλά πιστοποιητικά, αλλά δεν με τρομάζει, θα τα συγκεντρώσω ένα ένα...».

notospress.gr