Στην ανίχνευση επικίνδυνων απαγορευμένων αντιβιοτικών σε πουλερικά προχώρησαν οι υπηρεσίες Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής. 

Παρόλ\’ αυτά η συγκεκριμένη πτηνοτροφική μονάδα, καθώς και όσες είναι συνδέονται με αυτή σε επίπεδο παραγωγής, δεν διακινούν προϊόντα χωρίς να έχει προηγηθεί κτηνιατρικός έλεγχος και έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σημειώνουμε ότι οι εγκαταστάσεις τέθηκαν σε καραντίνα από το αρμόδιο κλιμάκιο μετά την ανίχνευση της συγκεκριμένης ουσίας, η οποία συγκαταλέγεται στην ομάδα των νιτροφουρανίων. Οι έλεγχοι έγιναν στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου Καταλοίπων Κτηνιατρικών Φαρμάκων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Θυμίζουμε ότι, έρευνα που είχε δημοσιευθεί το 2004 στην έγκριτη επιθεώρηση Analytica Chemica Acta» (520, 125-131, 2004) είχε δείξει ότι απαγορευμένα αντιβιοτικά (νιτροφουράνια) είχαν ανιχνευθεί σε δείγματα κρέατος σε τρεις χώρες -Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία- σε σύνολο 16 χωρών-μελών της ΕΕ.

Τα νιτροφουράνια βρίσκονται στη μαύρη λίστα του ευρωπαϊκού κανονισμού 2377/90 λόγω ενδείξεων καρκινογόνου δράσης και επιδράσεων στο αναπαραγωγικό σύστημα.

news.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook