Κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας Μοιρών πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης 30/01/14 το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου, η Ομάδα Γυναικών Μεσαράς της ΟΓΕ, η Επιτροπή ΠΑΣΥ Μεσαράς, η Επιτροπή ΠΑΣΕΒΕ Μεσαράς καθώς και το Σωματείο ΣΕΟΜ (Σωματείο Επισκευαστών Οχημάτων Μεσαράς) για τα προβλήματα της Υγείας, με αιχμή την απαίτηση για απόσυρση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την ιατροφαρμακευτική – νοσοκομειακή κάλυψη όλου του πληθυσμού.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση \”το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ όχι μόνο δεν πρόκειται να λύσει προβλήματα στην παροχή πρόληψης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα λαϊκά στρώματα, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα θα την επιδεινώσει. Αφού η κυβέρνηση ανελέητα προχώρησε σε νέο χαράτσωμα των ασθενών, εξαναγκάζοντας τους να πληρώνουν και 1€ για την εκτέλεση κάθε συνταγής στα φαρμακεία, αφού προχώρησαν στην κατάργηση 8 νοσοκομείων, εκατοντάδων κλινών, στη διαθεσιμότητα 1665 υγειονομικών, σχεδιάζουν τώρα στο όνομα της ενίσχυσης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, να συρρικνώσουν και να εμπορευματοποιήσουν ακόμα περισσότερο τις δημόσιες μονάδες ΠΦΥ αρχίζοντας από τον ΕΟΠΥΥ.
Η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή – όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο – υπηρεσιών υγείας από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και συμβαλλόμενους γιατρούς, η ακόμα μεγαλύτερη μείωση των κρατικών δαπανών για το δημόσιο σύστημα υγείας πρόνοιας ασφάλισης και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη αύξηση των πληρωμών από τους ασθενείς θα οδηγήσει:
 Στην ενίσχυση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα στην παραπέρα εμπορευματοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και στη συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών που υπήρχαν έως σήμερα.
 Στη μείωση των κρατικών υποδομών. Οι συγχωνεύσεις μονάδων στην ΠΦΥ στο όνομα του εξορθολογισμού οδήγησαν και θα οδηγήσουν στη μεγαλύτερη μείωση των υποδομών του Δημόσιου τομέα.
 Στη μείωση του προσωπικού στο χώρο της υγείας. Η κινητικότητα και η διαθεσιμότητα του προσωπικού, οδηγεί σε μαζικές απολύσεις.
Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν για 2 ώρες περίπου στην είσοδο του κτιρίου, ενημερώνοντας τους ασφαλισμένους για τις ανατροπές στην Υγεία – Περίθαλψη – Ασφάλιση και την ανάγκη να διεκδικήσουν Καθολική Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας, γιατί έτσι μόνο μπορούν να έχουν υγεία που να καλύπτει τις ανάγκες τους, ενώ ταυτόχρονα εκπρόσωποι των σωματείων συζήτησαν με τους εργαζόμενους και την Διευθύντρια του Κ.Υ. Μοιρών.
Ειδικότερα, τεράστιες είναι οι ελλείψεις στο Κ.Υ. Μοιρών σε υλικά και γιατρούς. Για παράδειγμα, από τις 12 θέσεις γιατρών Γενικής Ιατρικής που προβλέπονται στο οργανόγραμμα υπάρχουν μόνο 3 και η διευθύντρια για να καλύψουν ανάγκες σχεδόν όλης της Μεσαράς. Με άλλα λόγια το Κ.Υ. Μοιρών λειτουργεί απαξιωμένο μόνο με το φιλότιμο των εργαζομένων. Επιπλέον, δεν υπάρχει ακτινολόγος ούτε μικροβιολόγος, ενώ η μοναδική παιδίατρος, η οποία παράλληλα εφημερεύει και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι υπάρχουσες ανάγκες. Και όλα αυτά τη στιγμή που αυξάνονται οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού μας για υπηρεσίες ΠΦΥ. Προβλήματα προκύπτουν και στην επάρκεια των απαραίτητων εμβολίων τη στιγμή που πολλά παιδιά κι έφηβοι παραμένουν ανεμβολίαστα καθώς οι γονείς τους είναι ανασφάλιστοι. 
Στα πλαίσια της κινητοποίησης επιδόθηκε από το Συνδικάτο Οικοδόμων το παρακάτω ψήφισμα διαμαρτυρίας στη διευθύντρια του Κ.Υ. Μοιρών: 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Σήμερα Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2014, το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου, η Ομάδα Γυναικών Μεσαράς της ΟΓΕ, η Επιτροπή ΠΑΣΥ Μεσαράς, η Επιτροπή ΠΑΣΕΒΕ Μεσαράς καθώς και το Σωματείο ΣΕΟΜ (Σωματείο Επισκευαστών Οχημάτων Μεσαράς) αλλά και άλλοι πολίτες συγκεντρωθήκαμε στο ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΙΡΩΝ για να διαμαρτυρηθούμε και να διαδηλώσουμε την αγανάκτησή μας για την ανησυχητική και απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της υγείας και η οποία παίρνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις. 
Η κυβέρνηση συνεχίζει τη δραστική υποχρηματοδότηση των κρατικών νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων. Μεταφέρει όλο και περισσότερο το κόστος των υπηρεσιών Υγείας στις πλάτες των εργατικών – λαϊκών οικογενειών που έχουν γονατίσει από την ανεργία, τους δυσβάστακτους φόρους και τη μείωση των λαϊκών εισοδημάτων.
Επειδή θεωρούμε αναφαίρετο δικαίωμά μας το δικαίωμα στην υγεία και τη ζωή, επειδή θεωρούμε ότι η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας προς όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως, καλούμε την κυβέρνηση και κάθε αρμόδιο να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται, ώστε να ζούμε με ασφάλεια και να έχουμε την απαραίτητη και έγκαιρη περίθαλψη, αν και όποτε χρειαστεί.
Καλούμε σε γενικό ξεσηκωμό για την Υγεία! Στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία, παντού! Να κλιμακωθούν, να μαζικοποιηθούν πανελλαδικά οι κινητοποιήσεις εργατικών Συνδικάτων, Σωματείων συνταξιούχων, Συλλόγων νεολαίας και γυναικών, Λαϊκών Επιτροπών για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).
Για τους λόγους αυτούς απαιτούμε και διεκδικούμε:
• Πλήρη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Μοιρών με ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και άλλο απαραίτητο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων που θα δουλεύει σε ανθρώπινες συνθήκες. Προμήθεια όλου του αναγκαίου εξοπλισμού και των υλικών που θα συμβάλλουν στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του.
• Αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Μοιρών σε πραγματική Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με έμφαση τόσο στον τομέα της πρόληψης, όπως για παράδειγμα ενημέρωση για θέματα υγείας σε χώρους δουλειάς και στα χωριά μέσα από ετήσιο προγραμματισμό, όσο και στον τομέα της αποκατάστασης της υγείας των ασθενών.
• Λειτουργία του Κέντρου Υγείας σε 24ωρη βάση, που θα συμβάλλει ουσιαστικά και στην αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων του Ηρακλείου, που σήμερα δέχονται ένα μεγάλο όγκο ασθενών από ολόκληρο το νησί, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στη λειτουργία τους.
• Κάλυψη όλων των Αγροτικών Ιατρείων με γιατρούς και άλλο προσωπικό με την διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας τους.
• Δημόσια, δωρεάν και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να σφραγιστούν τώρα τα βιβλιάρια όλων των ανασφάλιστων.
• Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.
• Κατάργηση των εισιτηρίων που πληρώνουν οι ασθενείς στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας για πρόσβαση σε γιατρούς και για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες.
• Συνέχιση και αναβάθμιση των υπηρεσιών «Βοήθεια στο Σπίτι» και ένταξή τους στο Υπουργείο Υγείας και στα Κέντρα Υγείας, καθώς προσφέρουν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. 
Το παρόν ψήφισμα απευθύνεται στην διευθύντρια του Κ. Υ. Μοιρών και θα κοινοποιηθεί σε φορείς, σωματεία, συλλόγους και στον Δήμο Φαιστού. Επισημαίνουμε ότι, αν δεν έχουμε κάποιες ικανοποιητικές δεσμεύσεις, θα προβούμε σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook