“Αν θέλουν να δουλέψουν, μπορούν να βρουν τρόπο να ‘ρχονται” λέει ο κ.Κουγιουμουτζάκης για τους εργαζόμενους που είναι απλήρωτοι δύο μήνες, δεν έχουν ούτε για εισητήριο λεωφορείου…
Μια πολύ σοβαρή καταγγελία για εργασιακό μεσαίωνα στην Κοινωφελή Εργασία στο Δήμο Ιεράπετρας, αποκαλύφθηκε στη σημερινή «’Ωρα Κοινής Ανησυχίας». Μια εργαζόμενη στα λεγόμενα «πεντάμηνα» των 400ευρώ, αγανακτισμένη και απεγνωσμένη καταγγέλει ότι περνά σήμερα το δεύτερο μήνα απλήρωτη στο Δήμο και η οικογένειά της με ένα μικρό παιδί μάλιστα αντιμετωπίζει σοβαρό πλέον πρόβλημα επιβίωσης.
Όσοι εργαζόμενοι είχαν δώσει λογαριασμό στην Εθνική πληρώθηκαν σήμερα το μήνα Δεκέμβριο, ενώ όσοι άνοιξαν λογαριασμό στην Παγκρήτια Τράπεζα, μετά από υπόδειξη της Οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, δεν πληρώθηκαν ούτε σήμερα.
«Έχω ένα παιδί που κανείς δε ρωτάει πως πάει σχολείο, πως ζει, αν έχει γάλα, τι θα φάει, πώς θα ντυθεί. Εγώ σήμερα δεν έχω τίποτα να μαγειρέψω, ούτε ψωμί, τίποτα» ξεσπάει η κ.Μαρία με λυγμούς.
Καταγγέλοντας αυτή την εξοντωτική καθυστέρηση στην πληρωμή, η κ.Μαρία αποκαλύπτει παράλληλα μια απαράδεκτη εργοδοτική συμπεριφορά, που αντιμετωπίζει καθημερινά: Παρά το ότι οι συμβάσεις είναι «Γενικών Καθηκόντων» πολλοί από τους εργαζόμενους απασχολούνται στην Καθαριότητα, όπως και η κ.Μαρία, αλλά και σε άλλες βαριές και ανθυγιεινές εργασίες, χωρίς να παίρνουν τα αντίστοιχα ένσημα.
Είναι αναγκασμένη, απλήρωτη δύο μήνες να γυρίζει μετά τη βάρδια της με τα πόδια στη Γρα-Λυγιά όπου μένει. Στο αίτημά της να εργαστεί τουλάχιστον στο χωριό της, για να αποφύγει τα δρομολόγια με τα πόδια, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιώργος Κουγιουμουτζάκης απάντησε με απειλή, πως αν αρνηθεί να καθαρίσει, όπου της υποδεικνύουν, θα της γίνει αναφορά και θα χάσει τη δουλειά, αλλά και τα δεδουλευμένα της!
Στις καταγγελίες απάντησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος. Για την καθυστέρηση στις πληρωμές, είπε ότι έκανε «μεγάλη προσπάθεια, ώστε να φύγει η περιβόητη λίστα από την Οικονομική Υπηρεσία, να πάει στον ΟΑΕΔ, ώστε να πληρωθούν οι ανθρώποι».

Για τα καθήκοντα που τους αναθέτει σε βαριές εργασίες, που απαιτούν και βαρέα ένσημα είπε «Απ’ τη στιγμή που το κράτος έχει βγάλει αυτό το πρόγραμμα εμείς οφείλουμε να το εκμεταλλευτούμε… Αυτό στην ουσία κρατάει αυτή τη στιγμή το Δήμο». Για την απειλή προς την υπάλληλο και για το γεγονός ότι όντας απλήρωτοι οι εργαζόμενοι πληρώνουν βενζίνες ή έρχονται με τα πόδια και μάλιστα από χωριά, ο Αντιδήμαρχος είπε:

 «Όταν παίρνει εντολή να πάει κάπου και δεν πάει, είναι φυσικό και επόμενο ο Προϊστάμενος, ο επόπτης εργασίας ή ο Δ/ντής της Υπηρεσίας να την επιπλήξει… Εγώ δεν είπα τίποτα. Είναι και επιλογή τους , αν νομίζει ότι δεν είναι ευχαριστημένη, κανένα πρόβλημα… Αν θέλουν να δουλέψουν, μπορούν να βρουν τρόπο να ‘ρχονται».

Επίσης παρέμβαση έκανε και ο Πρόεδρος των Εργαζομένων Νίκος Κουδουμάς, ο οποίος κατήγγειλε το καθεστώς της κοινωφελούς εργασίας, αλλά υπερασπίστηκε τις επιλογές του Αντιδημάρχου και της Υπηρεσίας Καθαριότητας, όπου και είναι προϊστάμενος.
hxonews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook