Τα επιστημονικά νέα είναι κάτι παραπάνω από συγκλονιστικά, καθώς ερευνητές έκαναν το μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της κατανόησης του τρόπου σχηματισμού, καταγραφής και αποθήκευσης των μνημών στον εγκέφαλο!

Οι επιστήμονες του Albert Einstein College of Medicine του Yeshiva University ανέπτυξαν την απαραίτητη τεχνολογία που επέτρεψε το άλμα της γνώσης: ένα ποντίκι με εγκέφαλο που «λάμπει στο σκοτάδι»!

Σύμφωνα μάλιστα με τον υπεύθυνο της ερευνητικής ομάδας, καθηγητή Robert Singer, «είναι αξιοσημείωτο ότι καταφέραμε να αναπτύξουμε το ποντίκι χωρίς να χρειαστούν τεχνητά γονίδια ή άλλες επεμβάσεις που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν τη νευρωνική λειτουργία και να θέσουν τα πορίσματα της έρευνάς μας εν αμφιβόλω».

Και αυτό ήταν το χαρμόσυνο γεγονός που επέτρεψε την παρατήρηση της κίνησης των μορίων μέσα στα εγκεφαλικά κύτταρα σε πραγματικό χρόνο.

Η μοριακή βάση της μνήμης έδωσε λοιπόν καρπούς με το τεχνολογικό άλμα που έκαναν οι επιστήμονες του Einstein College: τα μόρια που εμπλέκονται στη διαδικασία σχηματισμού της μνήμης απέκτησαν «φωσφορίζουσες σημάνσεις», ώστε να μπορεί να παρατηρηθεί το ταξίδι τους μέσα στους δενδρίτες σε πραγματικό χρόνο. Οι προωθημένες απεικονιστικές τεχνικές είναι που επέτρεψαν το άνοιγμα του «παραθύρου» για την παρατήρηση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

\"\"

Διεγείροντας λοιπόν τα αντίστοιχα εγκεφαλικά νεύρα στον ιππόκαμπο του ποντικιού (την περιοχή όπου οι μνήμες κατασκευάζονται και αποθηκεύονται), οι επιστήμονες μπόρεσαν να δουν για πρώτη φορά στην ιστορία της γνώσης τα μόρια mRNA να ξεπηδούν στους πυρήνες των νευρώνων!

Η απτή παρατήρηση του γεγονότος ότι τα νεύρα ενεργοποιούν επιλεκτικά την πρωτεΐνική σύνθεση ταιριάζει απόλυτα με την υπόθεση της μοριακής βάσης της μνήμης, επιβεβαιώνοντας στο εργαστήριο τον τρόπο που οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι δημιουργούνται οι μνήμες.

Η συχνή διέγερση των αντίστοιχων νευρώνων κάνει το mRNA διαθέσιμο μέσα από ελεγχόμενα κύματα, τα οποία αναγκάζουν την πρωτεΐνη να συσσωρεύεται με εκπληκτική ακρίβεια εκεί ακριβώς όπου χρειάζεται για να ενδυναμώσει τη σύναψη και να εγκαθιδρυθεί το μνημονικό γεγονός.

Η καταγραφή του γεγονότος και η πρακτική επιβεβαίωση της ερευνητικής υπόθεσης λογίζεται κολοσσιαίας σημασίας για την κατανόηση της εγκεφαλικής διεργασίας της μνήμης,

Και καθώς ο ιππόκαμπος εδράζεται βαθιά μέσα στον εγκέφαλο, το επόμενο βήμα του εργαστηρίου του καθηγητή Singer είναι η ανάπτυξη υπέρυθρων φωσφορούχων πρωτεϊνών, οι οποίες θα αναδίδουν φως που θα μπορεί να διαπερνά τους ιστούς.

Τώρα λοιπόν έχουμε και μνήμη του πώς σχηματίζεται η μνήμη…

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook