Δεύτερη εβδομάδα απωλειών για τις διεθνείς αγορές, με την αμερικάνικη αγορά (δείκτης S&P 500) να σημειώνει συνολικά απώλειες 3.6% τον μήνα Ιανουάριο. Ήταν ο χειρότερος Ιανουάριος για το αμερικάνικο χρηματιστήριο από το 2010 και ο χειρότερος μήνας από το ν Μάϊο του 2012. 
Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο κατάφερε να εξαλείψει σχεδόν τις εβδομαδιαίες του απώλειες με ένα διήμερο ράλι στο τέλος της εβδομάδας.
Τα κύρια αίτια της πτώσης δείχνουν να εστιάζονται αποκλειστικά στην ανησυχία για την οικονομική πορεία των αναδυόμενων αγορών. Στις ανεπτυγμένες αγορές και ειδικότερα στις Η.Π.Α. τα οικονομικά μεγέθη φαίνονται να εξελίσσονται ομαλά μέχρι στιγμής, τόσο σε μακροοικονομικό όσο και σε επίπεδο εταιρικής κερδοφορίας. Τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην αμερική είχαν ουδέτερη χροιά, με κυρίαρχη ανακοίνωση το Α.Ε.Π. τέταρτου τριμήνου (+3.2%) σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών. 
Μπροστά στις ενδείξεις ισχυροποίησης της οικονομίας, η Fed συνέχισε την πολιτική του tapering μειώνοντας περαιτέρω κατά 10 δις δολάρια τις μηνιαίες αγορές ομολόγων. Με τον τρόπο αυτό η FED δείχνει την εμπιστοσύνη της στις προοπτικές ανάπτυξης της αμερικάνικης οικονομίας, παράλληλα όμως δείχνει να αδιαφορεί ή να μην ανησυχεί ιδιαίτερα για την πορεία των αναδυόμενων αγορών.
Πολλοί αναλυτές παρομοιάζουν την τρέχουσα κρίση των αναδυόμενων αγορών με την κρίση της ευρωζώνης και το ξεπούλημα ευρωπαϊκών μετοχών που έλαβε χώρα το 2011 και το 2012. Επισημαίνουν δε το γεγονός ότι τα χρηματιστήρια των πλεονασματικών ευρωπαϊκών χωρών (π.χ. Γερμανία) ενώ σημείωσαν λιγότερες απώλειες κατά την πτωτική φάση, υπεραπόδοσαν εξίσου κατά την φάση της ανόδου, αποτελώντας έτσι αξιόπιστες επενδυτικές επιλογές. Ο παραλληλισμός αυτός οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα οι πλεονασματικές αναδυόμενες οικονομίες (Κίνα, Ταιβάν, Κορέα) αποτελούν αυτή τη στιγμή τις πλέον αξιόπιστες επιλογές της κατηγορίας αυτής, οι οποίες δεν θα υστερήσουν σε θετικές αποδόσεις όταν έλθει η ώρα της αντιστροφής.
Το βασικό ερώτημα παραμένει κατά πόσον η νευρικότητα αυτή στις αναδυόμενες αγορές, σε συνδυασμό με τις αυστηρότερες νομισματικές πολιτικές που υιοθετούνται προκειμένου να προστατευθούν από τις εκροές κεφαλαίων, θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αδυναμία τις οικονομίες τους. 
Επί του παρόντος δεν φαίνεται να σημειώνεται διάχυση της αδυναμίας των αναδυόμενων στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη των ανεπτυγμένων αγορών. Αυτό δείχνει και η προσήλωση της FED στην απαρέγκλιτη υλοποίηση της πολιτικής του tapering. Σε κάθε περίπτωση όμως οι επενδυτές θα πρέπει να ακολουθήσουν μια περισσότερο συντηρητική στάση και να περιλαμβάνουν πλέον και αμυντικές τοποθετήσεις στα χαρτοφυλάκια τους.

Μηνάς Παπαδάκης
Πιστοποιημένος Επενδυτικός Σύμβουλος
Συνδεδεμένος Αντιπρόσωπος της Eurobank Equities

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook