Aποτελούν, ίσως, τον πειρασμό στον οποίο δεν μπορεί να αντισταθεί κανείς: Τηγανιτές πατάτες. Αυτό, όμως, το αγαπημένο συνοδευτικό όταν καταναλώνεται σε καθημερινή βάση, μετατρέπεται στο μεγαλύτερο διατροφικό παραστράτημα προκαλώντας πολλά προβλήματα υγείας.

Τα τρία χαρακτηριστικά τους που, σύμφωνα και με το onmed.gr, τις καθιστούν απαγορευτικές είναι τα εξής:


Είναι ο χειρότερος υδατάνθρακας

Είναι φτιαγμένες από απλούς υδατάνθρακες οι οποίοι μετατρέπονται εύκολα σε γλυκόζη όταν αυτοί διασπώνται από τον οργανισμό. Οι συγκεκριμένοι υδατάνθρακες απορροφώνται γρήγορα από τον οργανισμό και εάν δεν καούν το ταχύτερο δυνατό, αποθηκεύονται στο σώμα μας με τη μορφή λίπους.


Περιέχουν τα απαγορευμένα λιπαρά τρανς

Οι τηγανιτές πατάτες περιέχουν τρανς λιπαρά τα οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι καρκινογόνα. Επίσης, η κατανάλωσή τους αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και διαβήτη. Για το λόγο αυτό έχουν απαγορευθεί στις ΗΠΑ.


Μας φορτώνουν με ανθυγιεινά λίπη

Κατά το τηγάνισμα, τα κορεσμένα λιπαρά μετατρέπουν τις πατάτες σε «ωρολογιακή βόμβα», καθώς οδηγούν στην απόφραξη των αρτηριών και το σχηματισμό θρόμβων. Παράλληλα, τα κορεσμένα λιπαρά παραμένουν στον οργανισμό για περισσότερο χρονικό διάστημα και αυξάνουν τα τριγλυκερίδια στο αίμα. Η χρόνια κατανάλωση ανθυγιεινών λιπαρών μπορεί, τελικά, να οδηγήσει στο έμφραγμα ή το εγκεφαλικό.

iefimerida.gr