Λίγο πριν από τη συμφωνία εκτιμάται ότι βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΔΕΠΑ και Gazprom για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου.

Η ελληνική πλευρά περιμένει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, το αργότερο, ότι θα παραλάβει την επιστολή της Gazprom με τις τελικές της προτάσεις για την έκπτωση στην τιμή προμήθειας του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς, η τελική τιμή που θα προτείνει η Gazprom θα είναι πολύ κοντά στα 400 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα (π.χ. 395 δολάρια), που συνεπάγεται έκπτωση γύρω στο 15% από τα σημερινά επίπεδα, αλλά και απέχει σημαντικά από το 20% της σημερινής διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και του μέσου δυτικοευρωπαϊκού όρου.

Πάντως η Ελλάδα δεν αποκλείεται να βρεθεί κοντά στον στόχο που έχει θέση για την τιμή προμήθειας φυσικού αερίου, δεδομένου ότι η φόρμουλα που διαμορφώνει τη συγκεκριμένη τιμή είναι συνδεδεμένη με το πετρέλαιο.

Σήμερα η Ελλάδα προμηθεύεται το φυσικό αέριο από τη ρωσική εταιρεία στα 460 δολ./1.000 κ.μ., σε μια από τις υψηλότερες τιμές πανευρωπαϊκά και πολύ πάνω απ\’ ό,τι γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ιταλία.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου το έθεσε ο κ. Σαμαράς και στον Ρώσο πρόεδρο κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη συνάντησή τους την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

zougla.gr/Φίλιππος Καραμέτος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook