Μια πολύ όμορφη πρωτοβουλία έγινε πράξη στην περιοχή Απηγανιά.

Μικροί και μεγάλοι σήκωσαν τα μανίκια έπιασαν τις τσάπες και εσπειραν σπόρους με στόχο τη διατήρηση της χλωρίδας της Κρήτης.

Την κίνηση περιγράφουν χαρακτηριστικά τα μέλη της οικολογικής κίνησης Μιραμβέλλου:

\”Ένας τόπος ξεχωριστός, παράδεισος για την Κρήτη (η οποία πλήττετε από τον κίνδυνο της ερημοποίησης), επελέγη σαν κομμάτι «φιλέτο» από το ΤΑΙΠΕΔ.

Το όνειρο των φορέων της περιοχής είναι να δημιουργηθεί ο μοναδικός βοτανικός κήπος στην Κρήτη με ενδημικά δέντρα και φυτά. Χώρος όπου τα σχολεία όλης της Κρήτης θα έχουν την δυνατότητα να μαθαίνουν με τον καλύτερο τρόπο για τον φυσικό πλούτο του τόπου μας. Χώρος-καταφύγιο για τα υπό εξαφάνιση φυτικά είδη. Ένα χώρος μάθησης και αναψυχής για μικρούς και μεγάλους , για πανελλαδικές συναντήσεις περιβαλλοντικών ομάδων και φορέων.

Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και από τη νότια Κρήτη αλλά κι από τη βόρεια! Από τον Άγιο Νικόλαο κάναμε την διαδρομή έως τον Κουτσουρά με ένα λεωφορείο που αφιλοκερδώς προσέφερε o κ. Γιάννης Πατεράκης και θα θέλαμε να τον ευχαριστήσουμε θερμά.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με λίγα λόγια από την Καλή Παπαδάκη, μέλος της Οικολογικής Ομάδας Ιεράπετρας που μίλησε για τη σημασία της διατήρησης της ενδημικής χλωρίδας της Κρήτης με την δημιουργία ενός βοτανικού κήπου.

Ακολούθησε η περιγραφή της περιοχής από τον Παύλο Δασκαλάκη, διευθυντή του ΚΠΕ Ιεράπετρας-Νεάπολης και μετέπειτα ο Μανώλης Γεροντής από την Οικολογική Κίνηση Μιραμβέλλου μας ενημέρωσε για τον τρόπο με τον οποίο θα γινόταν η σπορά. Εντυπωσιακά ήταν τα πρωτοποριακά εργαλεία που πρόσφερε ο ίδιος κι έκαναν την δουλειά μας πολύ πιο εύκολη! Τον ευχαριστούμε που μας ώθησε και βοήθησε να πραγματοποιήσουμε αυτή την εκδήλωση.

Αφού ανηφορήσαμε σε ένα λόφο πάνω από το δασάκι του Κουτσουρά ξεκινήσαμε τη σπορά. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των μικρών μας φίλων που με πολλή χαρά βοήθησαν και μετέφεραν την καλή τους διάθεση σε όλους μας! Πάντα είναι σημαντική σ’ αυτές τις δράσεις η συμμετοχή των μικρών που θα λάβουν και θα μεταδώσουν το μήνυμα στο μέλλον.

Οι σπόροι που ρίξαμε εκεί ήταν από φυτά που βοηθούν το έδαφος να γίνει πιο γόνιμο. Μετά τις βροχές θα ξεπροβάλουν αυτά τα αζωτοδεσμευτικά φυτά που θα ενισχύσουν το έδαφος και θα διευκολύνουν τη μελλοντική δημιουργία ενός βοτανικού πάρκου στην περιοχή.

Το μεσημέρι αφού σπείραμε, γυρίσαμε στο δασάκι του Κουτσουρά όπου κάναμε πικ-νικ με εδέσματα που προσέφερε ο καθένας μας. Όλα ήταν χωρίς κρέας, όπως είχαμε αποφασίσει αρχικά, και το μπουφέ κατέληξε να γίνει πολύ πλούσιο και με μεγάλη ποικιλία!

Η δράσεις και οι σπορές συνεχίζονται στην περιοχή μέχρι και σήμερα με την συμμετοχή σχολείων από Άγιο Νικόλαο και Ιεράπετρα και με την βοήθεια του ΚΠΕ Ιεράπετρας-Νεάπολης.

Ανυπομονούμε και εμείς για την επόμενή μας επίσκεψη και ελπίζουμε μια μέρα να αξιοποιηθεί η περιοχή από τους ίδιους τους πολίτες και όχι από ιδιώτες και μεγαλοεπενδυτες. Τα ωφέλη από μια τόσο πλούσια περιοχή πρέπει να ανήκουν μόνο στην κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον\”.


\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"
\"\"

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook