Την Πέμπτη το απόγευμα, ημέρα της εορτής των «Τριών Ιεραρχών», ο Δήμος Φαιστού και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Μεσαράς «Φαιστός» συνδιοργάνωσαν εκδήλωση, αφιερωμένη στην εκπαίδευση. Στην εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δ.Σ., στο Δημαρχείο στις Μοίρες παραβρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακάριος, η Δήμαρχος Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Φαιστού, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Φαιστού, μέλη του Δ.Σ. η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μοιρών, εκπαιδευτικοί καθώς και πολλοί πολίτες.

Πρώτος έλαβε το λόγο ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακάριος, σημείωσε ότι τέτοιες εκδηλώσεις δεν αποτελούν απλά μια τυπική εορτή για την ημέρα των «Τριών Ιεραρχών», αλλά ένα φωτεινό παράδειγμα ενότητας και ομοψυχίας, αφού τα έργα τους αποτελούν παρακαταθήκη και παράδειγμα προς μίμηση για τη σημερινή κοινωνία.

Την εκδήλωση χαιρέτησε εκ μέρους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Μεσαράς «Φαιστός» το μέλος του κ. Κων/να Αναγνωστάκη, εκπαιδευτικός.

Η πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση περιελάμβανε ομιλίες από τον κ. Ζαχαρία Καψαλάκη, Διδάκτωρ Ιστορίας και τον κ. Δημήτρη Σάββα, Προϊστάμενο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Ο κ. Καψαλάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε σε δημογραφικά στοιχεία στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, για τους δήμους που αποτελούσαν τότε το Δήμο Φαιστού καθώς και τα χωριά, με αναφορά σε χριστιανικά και μουσουλμανικά. Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στην ίδρυση των σχολείων στην περιοχή του σημερινού Δήμου Φαιστού το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Το 1842 σύμφωνα με μαρτυρίες ιδρύθηκε το Δημοτικό σχολείο Πόμπιας, που είναι και το πρώτο επαρχιακό Δημοτικό σχολείο του Νομού Ηρακλείου, ενώ τα επόμενα χρόνια ιδρύθηκαν τα σχολεία στα χωριά Λίσταρο, Κουσέ, Βορίζια, Τυμπάκι, Πιτσίδια, ενώ κατέληξε το 1887 στην ίδρυση των Δημοτικών Σχολείων Αντισκαρίου, Καμηλαρίου και Πετροκεφαλίου. Παράλληλα γινόταν αναφορά και στους πρώτους δασκάλους της εποχής που δίδασκαν στα σχολεία αυτά ενώ παρουσιάστηκαν και έγγραφα της εποχής.

Στο δεύτερο μέρος, η ομιλία του κ. Σάββα ήταν βασισμένη στο βιβλίο του, και αφορούσε στην πλούσια δράση και προσφορά των μοναστηριών της Μεσαράς. Συγκεκριμένα έγινε αναφορά στα μοναστήρια της Μονής Οδηγήτριας, του Βαλσαμόνερου, του Βροντησίου, του Κουδουμά, της Καλυβιανής και των Απεζανών. Πολλά από αυτά αποτελούσαν κέντρα παιδείας και τέχνης καθώς πέρασαν πολλοί Λόγιοι της εποχής. Πλούσια δράση πνευματική ανέπτυξαν οι μοναχοί που ίδρυσαν σχολεία στα μοναστήρια στα οποία μαθητές ήταν παιδιά από τα γύρω χωριά. Καταλήγοντας στην ομιλία του ο κ.Σάββας αναφέρθηκε στην κρίση των αξιών, των ηθών και της παιδείας που αποτελούν απόρροια της οικονομικής κρίσης, τονίζοντας ότι η εορτή των «Τριών Ιεραρχών» θα πρέπει να διδάξει σε όλους μας ότι πρέπει να σταθούμε δίπλα στη Νέα Γενιά στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών ακολούθησε διαλογική συζήτηση, ενώ οι παραβρισκόμενοι έθεσαν τα ερωτήματα τους προς τους ομιλητές.

Η Δήμαρχος Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη, αναφέρθηκε στον πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα που υπάρχει στην περιοχή της Μεσαράς και τόνισε πως η Δημοτική Αρχή έχει θέσει ως προτεραιότητα, τη δημιουργία ενός μεγάλου πολιτιστικού πάρκου με τη συνένωση όλων των αρχαιολογικών και πολιτιστικών μνημείων της, που στόχο έχει την πολιτισμική ανάπτυξη της περιοχής. Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η δήμαρχος αναφέρθηκε και στην Δημοτική Βιβλιοθήκη η οποία ολοκληρώνεται άμεσα και για την οποία έχει πραγματοποιηθεί ήδη ψηφιακή καταγραφή περίπου 4500βιβλίων δωρεάς της οικογένειας Μαρκάκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook