Το ηφαίστειο στο όρος Σίναμπουνγκ το οποίο βρισκόταν σε δραστηριότητα έκρηξης από τον περασμένο Σεπτέμβριο, εξερράγη το Σάββατο μετά από μερικές ημέρες ύφεσης και όταν αρκετοί από τους κατοίκους των όμορων περιοχών άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους εγκαταλείποντας τα καταφύγια έκτακτης ανάγκης.

\"\"
Οι αρχές στη δυτική Σουμάτρα είχαν απομακρύνει περισσότερα από 30.000 άτομα, στεγάζοντας τα σε σκηνές, σχολεία και δημόσια κτίρια έξω από την επικίνδυνη ζώνη, αλλά πολλοί από αυτούς επέστρεψαν κοντά στην περιοχή του ηφαιστείου για να ελέγξουν τα σπίτια και τα αγροκτήματά τους.
\"ΦΩΤΟ
ΦΩΤΟ REUTERS
Μόλις την Παρασκευή, η τοπική κυβέρνηση επέτρεψε σε σχεδόν 14.000 ανθρώπους, που βρίσκονταν έξω από τη ζώνη των πέντε χιλιομέτρων από το ηφαίστειο, να επιστρέψουν στα σπίτια τους καθώς η ηφαιστειακή δραστηριότητα είχε μειωθεί.
\"ΦΩΤΟ
ΦΩΤΟ REUTERS
Οι διασώστες ήδη εντόπισαν 14 πτώματα, αλλά ο φόβος ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί είναι εμφανής καθώς μερικοί από τους κατοίκους της περιοχής ανέβηκαν έως τους πρόποδες του βουνού για να ελέγξουν τις καλλιέργειές τους και δεν εμφανίστηκαν εκ νέου στα καταφύγια έκτακτης ανάγκης.
\"ΦΩΤΟ
ΦΩΤΟ REUTERS
Ένας τοπικός δημοσιογράφος της τηλεόρασης μαζί με τέσσερις μαθητές γυμνασίου και τον καθηγητή τους, οι οποίοι επισκέπτονται το βουνό για να δουν από κοντά τις εκρήξεις είναι μεταξύ των νεκρών, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Καταστροφών. «Έχουμε χάσει την επαφή με 50 κατοίκους», δήλωσε ο Μπένι Καμπάν ένας τοπικός προτεστάντης ιερέας. «Συνήθως επέστρεφαν στα καταφύγια το απόγευμα», συμπλήρωσε ο ιερέας.

Το Σιναμπούνγκ, στην περιοχή Κάρο της Βόρειας Σουμάτρας, εκρήγνυται από τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα 30.000 άνθρωποι να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Το ηφαίστειο βρισκόταν σε \”ύπνωση\” επί 400 χρόνια πριν εκραγεί τον Αύγουστο του 2010.

\"Φωτογραφία
Φωτογραφία του REUTERS από έκρηξη του ηφαιστείου στις 20 Ιανουαρίου
Στο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας υπάρχουν περί τα 130 ενεργά ηφαίστεια.

Εκρήξεις που σημειώνονταν επί εβδομάδες στο όρος Μεράπι στην Ιάβα προκάλεσαν τον θάνατο 350 ανθρώπων και τον εκτοπισμό 150.000 το 2010.

newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook