Για σχέδιο τρίτου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα στα «συρτάρια« του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, με αναφορά στις επιλογές «κουρέματος» ή περιορισμένου προγράμματος χρηματοδότησης μιλά το Spiegel.

Αντιδρώντας στο δημοσίευμα, αξιωματούχος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ διέψευσε ξανά το ενδεχόμενο κουρέματος. «Δεν υπάρχουν νέα δεδομένα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου και παρέπεμψε στις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες του Spiegel, η νέα βοήθεια που φέρεται διατεθειμένος να προτείνει ο γερμανός υπουργός και μάλιστα πριν από τις ευρωεκλογές, θα συνδέεται με όρους. «Ως δυνατότητες αναφέρονται ένα περαιτέρω ‘κούρεμα' χρέους ή ένα ‘περιορισμένης έκτασης πρόσθετο πρόγραμμα', στο οποίο η Ελλάδα θα ελάμβανε φρέσκο χρήμα από τον ESM. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, το νέο πρόγραμμα θα μπορούσε να είναι της τάξης των 10-20 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναλόγως πώς θα διαμορφωθεί», επισημαίνει το περιοδικό.

Το νέο πακέτο, αναφέρει το περιοδικό, «θα συνδέεται με τον όρο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει πιο αποφασιστικά από ό,τι μέχρι τώρα τις μεταρρυθμίσεις».

Σύμφωνα τις διαπιστώσεις της τρόικας, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει υλοποιήσει ως τώρα λιγότερα από τα μισά μεταρρυθμιστικά μέτρα από αυτά που είχε υποσχεθεί.

Όπως αναφέρει πάντως η Deutsche Welle σε σχετικό δημοσίευμά της, «το πιθανότερο σενάριο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών της Ελλάδας είναι ένα συμπληρωματικό πακέτο βοήθειας από τον ESM, το οποίο δεν θα ονομαστεί ‘τρίτο πακέτο', με όρους ‘που δεν θα προκαλούν εντάσεις', ενώ δεν γίνεται λόγος για ενδεχόμενο ‘κούρεμα' ή ελάφρυνση του χρέους πριν από την δημοσιοποίηση των στοιχείων από την Eurostat».

in.gr