Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία -κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- οι 13 συν μία (Γαβριήλ Σακελλαρίδη για το δήμο της Αθήνας) υποψηφιότητες για τις περιφέρειες της χώρας με την αποχή Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Ένταση σημειώθηκε νωρίτερα, καθώς κατά την ψηφοφορία σχετικά με το αν θα υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο ή ξεχωριστά για αυτούς που διαφωνούν με τις υποψηφιότητες, ακούστηκε η διαφορετική άποψη της Αριστερής Πλατφόρμας, με το αποτέλεσμα τελικά να καταγράφεται υπέρ της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα για ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο με 7 ψήφους υπέρ και 63 κατά.
“Να μη βάλουμε αυτογκόλ αν η απόφαση για τις περιφέρειες δεν έχει τη νομιμοποίηση της πλειοψηφίας”, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας. Απευθυνόμενος στον Παναγιώτη Λαφαζάνη είπε: “θέλω αυτή τη στιγμή εδώ να αποφασίσει ο κ. Λαφαζάνης αν θα δώσουμε τη μάχη για τους δήμους και τις περιφέρειες μαζί ναι ή όχι. Αν η απόφαση είναι ναι να καταγραφεί η αποχή μόνο και να τελειώνουμε.” 
\”Κανείς από εμάς δεν έχει την πολυτέλεια της επιλογής της θέσης που θα μπει στη μάχη. Ένας είναι ο στόχος, να πέσει η κυβέρνηση”, είπε η υποψήφια για την περιφέρεια Αττικής Ρένα Δούρου. 
Σημείωσε ότι “πρέπει να πάμε παραπέρα χωρίς προσωπικές στρατηγικές γιατί είμαστε όλοι στρατιώτες.” 
“Οι 14 υποψηφιότητες είναι υποψηφιότητες ελπίδας και ανατροπής δημοκρατίας κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης δεν μας μένει άλλος δρόμος από τη νίκη να μη λείψει κανείς από αυτή τη μάχη” πρόσθεσε η κ. Δούρου. 
Νωρίτερα, κριτική στην υποψηφιότητα του Οδυσσέα Βουδούρης στην Πελοπόννησο άσκησε ο Παναγιώτης Λαζάνης στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. 
Απαράδεκτες χαρακτηρίζει εξάλλου τις τοποθετήσεις ορισμένων στελεχών – οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ ο επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Εποχή.
Στον απόηχο των δηλώσεων του Γιώργου Σταθάκη για 5% επαχθές χρέος και του Γιάννη Μηλιού για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ο βουλευτής ζητεί διαρκή ριζοσπαστικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, και προειδοποιεί ότι «ο κυβερνητισμός και η απορρόφηση από το κράτος και το σύστημα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος».

Oι υποψήφιοι του κόμματος για τις περιφέρειες:

– Αττική η βουλευτής Ρένα Δούρου
– Κεντρική Μακεδονία η βουλευτής Δέσποινα Χαραλαμπίδου. 
– Δυτική Μακεδονία ο δημοσιογράφος Θόδωρος Καρυπίδης. 
– Ανατολική Μακεδονία ο πρόεδρος της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Κώστας Μορφίδης.
– Ιόνιο ο Θεόδωρος Γαλιατσάτος, υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ το 2010 και περιφερειακός σύμβουλος Κεφαλονιάς.
– Πελοπόννησο ο Βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης
– Νότιο Αιγαίο ο Σταύρος Μπενέτος νυν δήμαρχος Λειψών
– Βόρειο Αιγαίο η δημοσιογράφος Αγλαΐα Κυρίτση 
– Κεντρική Ελλάδα ο Βαγγέλης Αποστόλου, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ 
– Δυτική Ελλάδα ο βουλευτής Αχαΐας Βασίλης Χατζηλάμπρου 
– Θεσαλία η βουλευτής Ηρώ Δειώτη
– Κρήτη ο βουλευτής Μιχάλης Κριτσωτάκης
– Ηπειρο η βουλευτής Όλγα Γεροβασίλη
Οι διαφωνίες 

Την υποψηφιότητα Βουδούρη επέκρινε σκληρά η πλευρά Λαφαζάνη επισημαίνοντας ότι ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ έχει ψηφίσει τα μνημόνια, αλλά και την προγραμματική συμφωνία της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ το καλοκαίρι του 2012 και δεν συνιστά αριστερή πρόταση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Οι διαφωνούντες εκτιμούν ότι με τη συγκεκριμένη κίνηση της Κουμουνδούρου η ηγεσία επιδιώκει να στείλει μήνυμα και σε άλλους βουλευτές και στελέχη, που αποχώρησαν πρόσφατα από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ότι οι πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτές, ενώ φοβούνται ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιου είδους υποψηφιότητες σε δήμους της χώρας.

Η ηγεσία υποστήριξε ότι η υποψηφιότητα Βουδούρη συμφωνεί με το πολιτικό πλαίσιο που είχε αποφασιστεί σε προηγούμενη Κεντρική Επιτροπή τον Οκτώβριο αναφορικά με την ανάγκη οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές να αποτελέσουν μέσο έκφρασης της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ από τη ριζοσπαστική Αριστερά ως την Αριστερή Σοσιαλδημοκρατία.

Το εσωκομματικό πεδίο ηλεκτρίστηκε και από άλλες δύο υποψηφιότητες, που πρότεινε η ηγετική ομάδα. Η αριστερή πτέρυγα διαφωνεί με την υποψηφιότητα του Θόδωρου Καρυπίδη στη Δυτική Μακεδονία και του Σπύρου Μπενέτου στο νότιο Αιγαίο.

Η πλευρά Λαφαζάνη είχε προτείνει στην πολιτική γραμματεία, που διαμόρφωσε τις προτάσεις για τις περιφέρειες, να επιστρατευτούν ενεργά στελέχη του κόμματος, με σαφές πολιτικό στίγμα – ανεξάρτητα από το σε ποια εσωκομματική ομάδα ανήκουν – και επίσης να υπάρχει συμφωνία των οργανώσεων στα πρόσωπα.

Αντιδράσεις προκαλεί πάντως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και η διαδικασία επιλογής υποψηφίων και ειδικά του Γαβριήλ Σακελλαρίδη για το δήμο της Αθήνας. Πέραν κάποιων επιφυλάξεων για αυτή καθαυτή την υποψηφιότητα – πολλοί επισημαίνουν ότι είναι ρίσκο – διατυπώνεται κριτική γιατί δεν υπήρξαν επαρκείς εσωκομματικές διεργασίες και επαφή με τις οργανώσεις.

Πικρία γιατί παραμερίστηκε, παρότι ηγήθηκε της δημοτικής προσπάθειας στην Αθήνα έως τώρα, εξέφρασε η κυρία Ελένη Πορτάλιου, που πάντως δήλωσε ότι θα στηρίξει την προσπάθεια.

Έντονη διαφωνία εξέφρασε ο Άλκης Ρήγος, που έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση της ΚΕ, ενώ πιο συνολική κριτική για τη στρατηγική της ηγετικής ομάδας διατύπωσε ο Αντώνης Νταβανέλος.

skai.gr/tovima.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook