Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζει η Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στη διεκπεραίωση υποθέσεων που αφορούν σε 1,158 δισ. ευρώ βεβαιωμένων φόρων και πρόστιμων που οδηγήθηκαν προς διευθέτηση στη επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών.

Σημειώνεται πως η επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών, γνωστή ως και Επιτροπή του Άρθρου 70Α η οποία είχε αναλάβει τη διευθέτηση των διαφορών μεταξύ των ιδιωτών και της φορολογικής διοίκησης αντικαταστάθηκε τον Αύγουστο 2013 – κρίθηκε ως μη επαρκής- από την Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Με τις νέες διαδικασίες ο υπόχρεος, εφόσον αμφισβητεί ρητές πράξεις που εκδίδονται σε βάρος του από τη φορολογική αρχή, πριν από την προσφυγή του στη Διοικητική Δικαιοσύνη, οφείλει να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με αίτημα επανεξέτασης στο πλαίσιο διοικητικής διαδικασίας και να καταβάλει το 50% του φόρου που του έχει βεβαιωθεί.

Αν και η Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης διαχειρίζεται συνολικά υποθέσεις καταλογισθέντων ποσών ύψους 1,158 δισ. ευρώ μέσα στο 2013 πέτυχε να βεβαιώσει φόρους και πρόστιμα ύψους μόλις 49,4 εκατ. ευρώ εκ των οποίων εισπράχθηκαν τα 17 εκατ. ευρώ . Δηλαδή μέσα σε ένα έτος εισέπραξε μόλις το 1,5% του συνόλου των καταλογισθέντων ποσών.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ακόμη και μετά την κατάργηση της επιτροπής διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών και την υιοθέτηση της ενδικοφανούς προσφυγής δεν επήλθε κανένα σημαντικό εισπρακτικό αποτέλεσμα.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook