Οι πληροφορίες που διέρρευσαν σε μερίδα του ελληνικού Τύπου μετά από εντολή της Gazprom και ήθελαν να έχει επιτευχθεί συμφωνία με τη ΔΕΠΑ για το θέμα της τιμής του αερίου, προκάλεσαν στην αρχή αμηχανία και στη συνέχεια την ενόχληση της ελληνικής πλευράς.

Η αιτία απλή: δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, τόνιζαν από την πρώτη στιγμή αρμόδιες πηγές, που υπογράμμιζαν ότι προσώρας έχει φτάσει η επιστολή με την προσφορά των Ρώσων, η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει με τη σειρά της την απάντησή της και αναμένεται νέα επιστολή – απάντηση των Ρώσων.

Πώς ερμηνεύονται οι εξελίξεις αυτές, που προκάλεσαν σύγχυση και τροφοδότησαν εκ νέου διάφορα σενάρια για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων; Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που «είδαν» στη διαρροή της Gazprom μια προσπάθεια να καλλιεργηθεί κλίμα … συμφωνίας. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας έμμεσος τρόπος ώστε να σταλεί μήνυμα προς την ελληνική πλευρά ότι οι υποχωρήσεις που ήταν διατεθειμένη να κάνει η Μόσχα ολοκληρώθηκαν και ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση της τιμής ή άλλες παραχωρήσεις.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει θέσει ως «κόκκινη γραμμή» μια συμφωνία για τιμή κάτω από τα 400 δολάρια τα 1000 κυβικά μέτρα. Επίσης η ΔΕΠΑ είχε ζητήσει η αναδρομικότητα της συμφωνίας να φτάνει τους 12 μήνες και παράλληλα να υπάρξει σημαντική μείωση των «υποχρεωτικών» ποσοτήτων που υπάγονται στη ρήτρα takeorpay. Δηλαδή η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει κάνει σημαντική υποχώρηση έναντι του αρχικού της στόχου (ζητούμενο που υποστηριζόταν από τη βιομηχανία και τους μεγάλους καταναλωτές φυσικού αερίου ήταν η επίτευξη τιμής στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ήτοι στα 380 δολάρια ανά χίλια κυβικά).

Από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει σαφής εικόνα για την προσφορά που έχει κατατεθεί από τη Gazprom. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελευταία τιμή που πρότεινε η ρωσική εταιρεία ήταν 402 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα και για αυτό η ελληνική πλευρά έκανε λόγο την περασμένη εβδομάδα για τιμή που θα έχει πρόσημο το… 3.

Υπό αυτές τις συνθήκες, όλα δείχνουν ότι το μπαλάκι για την επίτευξη της συμφωνίας βρίσκεται στη ρωσική πλευρά, αφού ήδη η ελληνική πλευρά καλείται να χαμηλώσει σημαντικά τον πήχη των προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί στους καταναλωτές.

capital.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook