Θετικά στοιχεία για την βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών αλλά και των δεικτών της πραγματικής οικονομίας αναμένει εντός των επόμενων ημερών το υπουργείο Οικονομικών.

Μάλιστα όπως λέει ο Γιάννης Στουρνάρας στους συνεργάτες του τα δεδομένα αυτά θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο αναμένουν μία θετική έκπληξη στα φορολογικά έσοδα του Ιανουαρίου . Όπως σημειώνει αρμόδιος παράγοντας κινήθηκαν υψηλότερα από τις προβλέψεις γεγονός που θα αποτυπωθεί στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για φόρους (ΦΑΠ . ΕΕΤΑ , φόρος πολυτελούς διαβίωσης κ.α.) που είχαν βεβαιωθεί πέρυσι.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 θα ξεπεράσει το 1 δισ. και πιθανολογείται ότι θα προσεγγίσει το 1,5 δισ. ευρώ.

Από την άλλη περιμένουν στοιχεία που θα δείχνουν βελτίωση του ΑΕΠ όπως για παράδειγμα η αύξηση των λιανικών πωλήσεων το Νοέμβριο για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2010.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας τα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2013 και πιστεύεται ότι η ύφεση θα είναι ηπιότερη σε σχέση με το 3% του τρίτου τριμήνου του περασμένου χρόνου.

Επιπρόσθετα άμεσα αναμένεται να ανακοινωθεί και ο δείκτης PMI (αφορά τις προμήθειες στην μεταποίηση) για τον Ιανουάριο ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα υπερβαίνει τις 50 μονάδες για πρώτη φορά τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Όταν ο συγκεκριμένος δείκτης είναι πάνω από τις 50 μονάδες αυτό δείχνει ότι η οικονομία εισέρχεται σε τροχιά ανάκαμψης.

Τα δεδομένα αυτά αναμένεται να επικαλεστεί ο κ. Στουρνάρας στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα η οποία αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στις 10 Φεβρουαρίου.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook