Ένας αιώνας συμπληρώνεται φέτος από την ημέρα που μια Ομάδα Ρεθεμνιωτών, με ματιά αισιόδοξη και καρδιά ανοιχτή σε κάθε κεφάτη πρόκληση, αποφάσισε να βάλει χρώμα στην καθημερινότητα της πόλης, την περίοδο της Αποκριάς.

Από το 1914 μέχρι σήμερα ο θεσμός που αγκαλιάστηκε με τόση ένταση, το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, μετρώντας μόνο λίγα διαλείμματα στην πολύχρονη διαδρομή του, εξελίχθηκε.

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι είναι ένα ξέσπασμα ζωής. Κι οι άνθρωποί του είναι χιλιάδες. Και δεν ξεχωρίζουν λόγω καταγωγής (αφού έρχονται απ\’ όλη την Ελλάδα) ούτε λόγω ηλικίας (αφού καλύπτουν όλα τα ηλικιακά φάσματα) ούτε λόγω γνώσης (αφού όλοι είναι πολύτιμοι: οι νέοι για τη φρεσκάδα τους οι μεγαλύτεροι για την εμπειρία τους).

Έλα κι εσύ

Οι 46 Ομάδες του Καρναβαλιού με τα 32 Άρματα τους σε προσμένουν για να γίνεις Μέλος τους, αν το θελήσεις.

Ξέρουμε….Οι καιροί είναι δύσκολοι. Ας τους διευκολύνουμε λοιπόν!

Με οικονομικά πακέτα για οικογένειες ή μεμονωμένους ταξιδιώτες ώστε να ζήσετε όλοι τη μαγεία του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού και να περιπλανηθείτε με ασφάλεια στην Παλιά πόλη ή στα χωριά του Ρεθύμνου την Καθαρά Δευτέρα για να ανοίξετε υπό τη συνοδεία της κρητικής λύρας, της τσικουδιάς και μιας καλής παρέας μαντιναδολόγων, το Τριώδιο. Ξοδεύοντας πολύ λίγα!

Βρείτε τη λύση στο επίσημο site του καρναβαλιού www.rethymnocarnival.gr.

Παρά την δύσκολη οικονομική κατάσταση που περνά η χώρα μας, η διοργάνωση του 2014 έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία σε συμμετοχές και εκδηλώσεις.

Ήδη ο αριθμός των καρναβαλικών ομάδων που θα συμμετέχουν στην Μεγάλη Παρέλαση (2/3), αγγίζει τις 46, με 32 άρματα, ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων – καρναβαλιστών αναμένεται να φτάσει τις 15.000.

Τα θέματα που επέλεξαν φέτος οι ομάδες, αφορούν την επικαιρότητα της χώρας, χαρακτήρες και ιστορίες από παιδικά κόμικς, καθώς και θέματα που σχετίζονται με διάφορους Μύθους, χώρες, φανταστικούς χαρακτήρες, κ.α.

Το Πρόγραμμα του 2014

Δείτε εδώ όλο το πρόγραμμα αναλυτικά

Η έναρξη του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού θα γίνει την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, για πρώτη φορά στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης. Θα πραγματοποιηθεί η κήρυξη επίσημης έναρξης του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2014 από τον Δήμαρχο Ρεθύμνης και θα γίνει η παρουσίαση για τα 100 χρόνια του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.

Θα ακολουθήσει η παρουσίαση των στολών του Καρναβαλιού 2014. Η εκδήλωση θα κορυφωθεί με μια μεγάλη συναυλία από το συγκρότημα «48 ΩΡΕΣ».

Θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις με παραδοσιακά έθιμα, όπως οι καντάδες στο ιστορικό κέντρο της πόλης, οι εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης, οι χοροί των ομάδων, κ.α.

Φέτος, η επετειακή διοργάνωση του Καρναβαλιού, θα συνδυαστεί με δράσεις και δρώμενα σχετικά με την παράδοση και την ιστορία του Νομού Ρεθύμνης, αλλά και με εκδηλώσεις που ταιριάζουν στη φύση, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του.

\"\"

Τσικνοπέμπτη

Μια πολύ ξεχωριστή εκδήλωση έχει προγραμματισθεί για την Τσικνοπέμπτη, την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου. Με τίτλο: «Τσικνοπέμπτη στα Μιτάτα της Κρήτης», όλη η πόλη μετατρέπεται σε ένα εικονικό Μιτάτο, ένα ταξίδι στην ιστορία, τις γεύσεις και την παράδοση των βουνών του νησιού.

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται το Λειβαδιώτικο Αόρι μέσα από αναφορές, δράσεις και δρώμενα: φυσικό περιβάλλον, μιτάτα, βοσκοί και ψηλορείτη γεύσεις: τυροκόμηση, λειβαδιώτικο πιλάφι, αντικριστό, ενώ θα συμμετέχουν παραδοσιακά συγκροτήματα Κρητών καλλιτεχνών.

Κυνήγι Θησαυρού

Η σπουδαία γιορτή για το «Κυνήγι του Θησαυρού» θα διεξαχθεί την Από τις 7 έως και τις 16 Φεβρουαρίου. Φέτος η μοναδική αυτή εκδήλωση γιορτάζει τα 25 χρόνια συνεχούς διοργάνωσης της, εγκαινιάζοντας πολλές καινοτομίες. Η πρωτοτυπία και η μοναδικότητα του Κυνηγιού στο Ρέθυμνο, είναι ότι η πλοκή και η ιστορία συνδέεται αποκλειστικά με την ιστορία της πόλης.

Το κυνήγι αποτελείται από τρία σκέλη, το «Παιδικό Κυνήγι» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, το «Κυνήγι του Θησαυρού» την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου και για πρώτη φορά το «Γυμνασιακό Κυνήγι» το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, στο οποίο θα συμμετέχουν μαθητές από όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και θα πραγματοποιηθεί μέσα στο κάστρο της Φορτέτζας.

Ποδηλατοβόλτα με κοινωνικό μήνυμα

Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί Ποδηλατοβόλτα στην πόλη για μικρούς και μεγάλους. Οι φίλοι του ποδηλάτου μασκαρεμένοι οι ίδιοι και τα ποδήλατά τους κάνουν την πιο τρελή, χρωματιστή και διασκεδαστική ποδηλατοβόλτα της χρονιάς γεμίζοντας τους δρόμους της Παλιάς Πόλης με κέφι και φαντασία, ποδήλατα και μασκαράδες

Στην έναρξη της ποδηλατοδρομίας κάθε παιδί καλείται να φέρει από το σπίτι του και να προσφέρει στην κοινή προσπάθεια της κοινωνικής θεματικής ενότητας του καρναβαλιού π.χ. φάρμακα για το εθελοντικό ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης Ρεθύμνου.

Κορύφωση εκδηλώσεων

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς, με την Νυχτερινή παρέλαση το Σάββατο 1 Μαρτίου και την Μεγάλη Παρέλαση και το Κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου την Κυριακή 2 Μαρτίου. Το ίδιο βράδυ έχει προγραμματισθεί στην παραλία της πόλης, ένα μεγάλο πάρτι – έκπληξη, που θα είναι δωρεάν για το κοινό.

Μια κεντρική συναυλία, κέφι, happenings και διασκέδαση μέχρι τις πρωινές ώρες, είναι η υπόσχεση των διοργανωτών.
Την Καθαρή Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις, με την αναβίωση παραδοσιακών εθίμων, τόσο μέσα στην πόλη, όσο και σε πολλά χωριά του Νομού Ρεθύμνης.

Ποιος μπορεί να συμμετάσχει

Στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι μπορούν να λάβουν μέρος όσοι το επιθυμούν. Στο σύνολο τους οι ομάδες δέχονται με χαρά νέα μέλη. Όλοι μπορούν έγκαιρα να προμηθευτούν τις στολές τους.

Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού: www.rethymnocarnival.gr (ή .com)

Οικονομικές Τιμές στα Εκδρομικά Πακέτα

Οι τουριστικοί Πράκτορες σε συνεργασία με τους Ξενοδόχους του Ρεθύμνου, έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερα οικονομικά εκδρομικά πακέτα για όλους εκείνους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο Ρέθυμνο και να παρακολουθήσουν από κοντά τη μεγάλη γιορτή του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.

Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού: www.rethymnocarnival.gr (ή .com)

\"\"

Η Ταυτότητα του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού

Στις δύο αυτές δεκαετίες, ο θεσμός διατήρησε την ταυτότητα και την αυθεντικότητα του, παραμένοντας πιστός στους στόχους και τις αξίες του. Η Κρητική παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου πρωταγωνιστούν σε όλα τα δρώμενα. Το σύνολο των ομάδων έχει επιλέξει να πορεύεται αυτόνομα, χωρίς να επιτρέπει την εμπορική εκμετάλλευση των αρμάτων, του θέματος ή των στολών.

Η διοργάνωση του Καρναβαλιού, διαρκεί περίπου οκτώ εβδομάδες και κορυφώνεται το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς, όπου μόνο την μεγάλη Παρέλαση των Καρναβαλιστών υπολογίζεται ότι παρακολουθούν περισσότερα από 100.000 άτομα, Ρεθεμνιώτες και επισκέπτες της πόλης από όλη τη χώρα και το εξωτερικό.

Οι Επαγγελματικοί Σύλλογοι της πόλης στο σύνολο τους, στηρίζουν το Θεσμό του Καρναβαλιού, αναγνωρίζοντας τη σημασία και τη σπουδαιότητα της εκδήλωσης για την οικονομία του Ρεθύμνου.

Όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί, η διοργάνωση αυτή αποτελεί τον σημαντικότερο οικονομικό πόρο κατά τη χειμερινή περίοδο.

Οι πληρότητες των ξενοδοχείων που ανοίγουν φτάνουν στο 100%, ενώ όλα τα καταστήματα εμπορίου και εστίασης μένουν ανοικτά, επιτυγχάνοντας σημαντικούς τζίρους.

Στο ορόσημο των 100 χρόνων καρναβαλικών εκδηλώσεων, το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι μπαίνει σε μια νέα εποχή. Κυρίαρχος στόχος είναι η καθιέρωση του Ρεθύμνου, ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού για τις Απόκριες, σε ολόκληρη τη χώρα.

Επιπλέον, στοχεύει στην ανάδειξη του Ρεθύμνου ως τουριστικού προορισμού και την χειμερινή περίοδο, κατά την οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να γνωρίσουν τον πλούτο των εμπειριών που προσφέρει ο νομός. Να γνωρίσουν και να ανακαλύψουν το «άλλο Ρέθυμνο», του πολιτισμού, της φύσης και της αυθεντικής παράδοσης.

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι ελέγχεται από Οργανωτική Επιτροπή, την οποία απαρτίζουν η πρόεδρος της ΚΕΔΗΡ, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρεθύμνης και αιρετοί εκπρόσωποι των Καρναβαλικών Ομάδων. Όλες οι λειτουργίες και οι δράσεις του ορίζονται από Καταστατικό και διέπονται από βασικές αρχές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook