Επεστράφη στην Γαλλία ένα κλεμμένο αριστούργημα του Γάλλου ιμπρεσιονιστή ζωγράφου, Εντγκάρ Ντεγκά.

Ο πίνακας παραδόθηκε στην κατοικία του Γάλλου πρέσβη, αφού προηγουμένως είχε εντοπιστεί σε δημοπρασία σε οίκο της Νέας Υόρκης.

Το μικρών διαστάσεων καλλιτέχνημα, ολοκληρώθηκε από το δημιουργό του, ανάμεσα στα 1870 και 1872, εμφανίστηκε δε σε δημοπρασία του Σόθμπις 37 χρόνια μετά την κλοπή του από το Μουσείο Μαλρώ, στη Χάβρη της Νορμανδίας.

Το έργο απεικονίζει τα κεφάλια δύο γυναικών και είναι γνωστό στα Αγγλικά με τον τίτλο «Πλύστρες με πονόδοντο». Εκτιμάται ότι η αξία του κυμαίνεται στις 350.000 - 450.000 δολάρια.

Ο Διευθυντής του γραφείου Εποπτείας Μετανάστευσης και Τελωνείων, Τζόν Μόρτον, κατά την τελετή παράδοσης δήλωσε, ότι είναι τιμή για την υπηρεσία να επιστρέφει αυτόν τον πίνακα, που δικαιωματικά ανήκει στο λαό της Γαλλίας και αντανακλά την πλούσια παράδοση και την ιστορία του.

Ο Μόρτον σημείωσε το γεγονός ότι ο καλλιτέχνης πέρασε περίπου έναν χρόνο στη Νέα Ορλεάνη, ζωγραφίζοντας στιγμιότυπα από Αμερικάνους που επέστρεφαν από τη δουλειά τους.

Οι Αρχές ανακάλυψαν το έργο μετά την ταυτοποίησή του από την Ιντερπόλ, που τον εντόπισε σε κατάλογο δημοπρασίας των Σόθμπις, τον περασμένο Οκτώβριο. Ο πίνακας είχε βγει προς πώληση από ένα γνωστό χειρουργό της Νέας Υόρκης, τον Ρόναλντ Γκρέσαμελ. που υποστηρίζει ότι τον παρέλαβε από τον πατέρα του.

Τόσο ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης και ο οίκος Σόθμπις τον επέστρεψαν χωρίς αντιρρήσεις, μόλις πληροφορήθηκαν την κλοπή του πριν από δεκαετίες, όπως ανακοίνωσε ο Μόρτον.

Οι γαλλικές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει το σημείο φύλαξης του πίνακα εως ότου δεν έχουν ακόμα αποφασίσει που θα τον φυλάξουν, μέχρι τον επαναπατρισμό του.

ethnos.gr