Η ζωή του κ. Θανάση Πατραμάνη, μικροπωλητή στις λαϊκές αγορές του Ηρακλείου Κρήτης και συμπέθερου του πρώην πρωθυπουργού και τέως αρχηγού του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου, υπήρξε γεμάτη ανατροπές, σκαμπανεβάσματα και επανεκκινήσεις.

Τα δύσκολα άρχισαν από τότε που συνταξιοδοτήθηκε η μητέρα του, Ελένη Λαπτοκούκη, και έπεσαν σε εκείνον όλα τα βάρη του μαγαζιού υποδημάτων που διατηρούσε η οικογένειά του για πολλά χρόνια στην περιοχή της Αλικαρνασσού.

Λίγο πριν χτυπήσει η οικονομική κρίση, ο κ. Πατραμάνης αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο στο κατάστημα, διαβάζοντας νωρίς τα πρώτα σημάδια της ολέθριας άφιξής της. Μάλλον προνοητικός παρά τυχερός, εκτίμησε τότε ότι η μείωση της πελατείας και κατ’ επέκταση των πωλήσεων θα γεννούσε στο άμεσο μέλλον ακόμα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα που είχε σωρεύσει η μικρή του επιχείρηση.

Αυτομάτως κλήθηκε, εκ των πραγμάτων, να λάβει σοβαρές και καθοριστικές αποφάσεις για την επόμενη μέρα. Η σημαντικότερη απόφαση που πήρε ήταν να κατέβει στους δρόμους της πόλης και να πουλήσει το στοκ εμπόρευμα από το μαγαζί του.

\"\"

Στο Ηράκλειο ξέρουν ότι ο κ. Θανάσης Πατραμάνης είναι ένας από τους καλύτερους οργανοποιούς. Γνωστοί καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και ο Ross Daly, έχουν αγοράσει κάποιο όργανο φτιαγμένο από τα χέρια του

Δεν είχε και πολλές επιλογές. Οι λαϊκές αγορές ήταν μονόδρομος επιβίωσης για τον ίδιο και τη νέα του οικογένεια. Ετσι, ο μποέμ «μπουντρουμιανός» -όπως αποκαλούν στο Ηράκλειο τους Αλικαρνασσιώτες λόγω των φυλακών- βγήκε με την πραμάτεια του στις υπαίθριες αγορές, πότε με λιοπύρι πότε με βροχή, για να συντηρήσει την οικογένειά του. Εκεί συναντά σποραδικά και τον ετεροθαλή αδελφό του, από άλλο πατέρα, Δανιήλ Μπεμαγιόρ, σε πάγκο της λαϊκής αγοράς, πουλώντας και αυτός είδη υποδημάτων. Ολοι όσοι γνωρίζουν από κοντά τον κ. Πατραμάνη μιλούν για έναν απλό άνθρωπο. Εναν ήρεμο χαρακτήρα με σταθερές συνήθειες και ανυποχώρητες αρχές τις οποίες δεν του αρέσει να αλλάζει με τίποτα και για κανέναν. Το καθημερινό του πρόγραμμα είναι συγκεκριμένο και το τηρεί σχεδόν ευλαβικά. Θα σηκωθεί από τα χαράματα, λόγω της φύσης της δουλειάς του, και θα κοιμηθεί πολύ νωρίς το βράδυ. Εξαίρεση θα κάνει μόνο για τους πολύ στενούς του φίλους. Συχνά οι παρέες του συναντιούνται σε σπίτια όπου συζητούν και στοχάζονται, κατά το κρητικό συνήθειο, επί ώρες ατελείωτες για οτιδήποτε αφορά τη ζωή.

\"\"

Ανθρωπος του μεροκάματου, ο συμπέθερος του ΓΑΠ ξυπνά από τα χαράματα για να πουλήσει την πραμάτεια του στις λαϊκές αγορές του Ηρακλείου Κρήτης 

«Μόνο μην του χαλάσεις την ηρεμία και το πρόγραμμά του. Τότε εκνευρίζεται και γίνεται απότομος και απόμακρος», επισημαίνουν για τον συμπέθερο του κ. Παπανδρέου πρόσωπα από το φιλικό περιβάλλον του «Ινδιάνου». Το τελευταίο παρεπώνυμο το απέκτησε άθελά του, καθώς μέχρι χθες ήταν γνωστός στην αγορά ως Θανάσης. Ομως, κάτι η μακριά του κόμη, κάτι η μποέμ στάση ζωής που ακολουθεί, συνθέτουν ακουσίως τα στοιχεία μιας αντισυμβατικής ταυτότητας. Αναπόφευκτα δεν άργησαν να κολλήσουν, με νονούς τους συναδέλφους του στη λαϊκή, το συγκεκριμένο παρατσούκλι στον φιλήσυχο βιοπαλαιστή.

Ωστόσο η ηρεμία στην καθημερινότητά του, που με τόση ευλάβεια τηρούσε, τον εγκατέλειψε περίπου μιάμιση εβδομάδα πριν από τους επίσημους αρραβώνες της 27χρονης κόρης του, Πωλίνας, με τον Ανδρέα Παπανδρέου τζούνιορ. Ξαφνικά έμαθε από την κόρη του ποιος πραγματικά είναι ο σύντροφός της. «Ηταν σαν να του ήρθε κεραμίδα στο κεφάλι», λένε οι φίλοι του προσθέτοντας ότι «του είπε ότι έρχεται στο Ηράκλειο για να του γνωρίσει τον γαμπρό». Αμήχανος και αιφνιδιασμένος φέρεται να είπε σε κουβέντα με τους φίλους του, όσο πιο συγκρατημένα και απλά μπορούσε: «Ερχεται η κόρη μου από την Αθήνα να μου γνωρίσει τον αρραβωνιαστικό της. Μου είπε ότι είναι ο γιος του Γιώργου Παπανδρέου». Λέγεται ότι στις τελευταίες πέντε λέξεις δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τους γύρω του. Εμειναν όλοι άλαλοι μέσα σε απόλυτη σιωπή. Κανένας τους δεν μπορούσε να πιστέψει τα όσα τους ανακοίνωνε ο πάντα ειλικρινής και φιλαλήθης φίλος τους. Σάστισμα, αποδοχή ή έκπληξη, ένα ήταν σίγουρο: η σιωπή δεν κάνει λάθη.

\"\"

H μητέρα της 27χρονης Πωλίνας Πατραμάνη (αριστερά), η κυρία Αφροδίτη Μαστοράκη, στο τραπέζι των αρραβώνων της κόρης της με τον γιο του πρώην πρωθυπουργού 

Φαίνεται πως ο πατέρας της νύφης επέλεξε να μη δώσει το «παρών» στους αρραβώνες ώστε να αποφύγει την ανεπιθύμητη για όλους δημοσιότητα. Πράγμα που τελικά συνέβη καθώς δεν παρέστη στο τραπέζι που έλαβε χώρα στη βίλα ενός λογιστή στο Κουτουλουφάρι Χερσονήσου. Διακριτικά, ο ίδιος προτίμησε εκείνο το Σαββατοκύριακο να πάρει μοναχός το φορτηγάκι του και να κατευθυνθεί προς περιοχή της νότιας Κρήτης. Τελικός του προορισμός ήταν το σπίτι ενός φίλου του ωσότου κοπάσει ο θόρυβος – τον οποίο ούτε επιδίωξε, ούτε δημιούργησε.

Αναγκάστηκε να επιστρέψει την Τετάρτη, καθώς γνώριζε πως δεν υπήρχαν περιθώρια για να χαθούν και άλλα μεροκάματα. «Ο Θανάσης στεναχωρέθηκε πολύ που δεν τον κάλεσαν στους αρραβώνες επειδή είναι φτωχός και ταλαιπωρημένος», λέει στο «ΘΕΜΑ» η αδελφή του, κυρία Φωτεινή Πατραμάνη, και προσθέτει: «Το μόνο που ήθελε ήταν να καμαρώσει την κόρη του. Τίποτα παραπάνω».

Ο συμπέθερος του ΓΑΠ δεν είναι γνωστός μόνο στις λαϊκές του Ηρακλείου. Θεωρείται στην Κρήτη ένας από τους καλύτερους τεχνίτες που κατασκευάζουν κρουστά. Πολλοί καλλιτέχνες απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού έχουν αγοράσει κάποιο από τα μουσικά όργανα που κατασκευάζει, ενώ αρκετοί έχουν παραδώσει τα δικά τους στα έμπειρα χέρια του για να τα επισκευάσει. Ο γνωστός καλλιτέχνης και δεξιοτέχνης της κρητικής λύρας, καθώς και άλλων παραδοσιακών μουσικών οργάνων Ross Daly έχει αγοράσει κάποιο από τα φημισμένα τουμπερλέκια που δημιουργεί με το μεράκι του ο κ. Πατραμάνης. Την αγάπη του για τη μουσική έχει μεταδώσει στον γιο και αδελφό της κόρης του Πωλίνας, τον 25χρονο Μάρκο Πατραμάνη. Ο υιός Πατραμάνης επιχείρησε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι και μάλιστα είχε δηλώσει συμμετοχή στον γνωστό τηλεοπτικό διαγωνισμό τραγουδιού «X-Factor», χωρίς ωστόσο να καταφέρει να διακριθεί. Παρ’ όλα αυτά αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρό του, αφήνοντας την Κρήτη και μετακομίζοντας στην Αθήνα όπου φιλοξενήθηκε στο σπίτι του αδελφού του πατέρα του, τραγουδιστή Γιάννη Πατραμάνη, γνωστού από τις μακροχρόνιες συνεργασίες του με τον τραγουδιστή Θέμη Αδαμαντίδη, αλλά και με τον Τόλη Βοσκόπουλο. Ετσι, ο αδελφός του «Ινδιάνου» ανέλαβε να βοηθήσει τον ανιψιό του με τις γνωριμίες του στον χώρο. Ενας από τους ανθρώπους που γνώρισε ο νεαρός και έμελλε να γίνει στήριγμά του στην καλλιτεχνική του προσπάθεια είναι και ο γνωστός συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος.

\"\"
Ο αδελφός της Πωλίνας, Μάρκος Πατραμάνης, σε καλοκαιρινό φωτογραφικό στιγμιότυπο μαζί με τον γνωστό συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, ο οποίος τον βοηθά στο ξεκίνημά του ως μουσικού

 Να σημειωθεί ότι ο πατέρας του είχε αντιδράσει όταν ο γιος του τού ανακοίνωσε ότι θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική και το τραγούδι. «Θα πεινάσεις», φέρεται να του είπε, ζητώντας του να αναθεωρήσει τις απόψεις του και να βρει μια δουλειά που θα του εξασφάλιζε τα προς το ζην. Αυτή η διαφωνία πατέρα και γιου προκάλεσε ρωγμές στη σχέση τους, αν όχι ρήξη μεταξύ των δύο αδελφών Πατραμάνη. Ο νεαρός Μάρκος, όμως, σε αντίθεση με τον πατέρα του, παρίστατο στους αρραβώνες της αδελφής του Πωλίνας με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Το διαζύγιο
Ο κ. Πατραμάνης γνωρίστηκε με την πρώτη σύντροφό του, σε πολύ νεαρή ηλικία, πριν εκείνη ενηλικιωθεί. «Την έκλεψε από το σπίτι της», κατά το κρητικό έθιμο, λένε πρόσωπα από το περιβάλλον τους που έζησαν τη θυελλώδη σχέση τους από την αρχή ως το τέλος της. Ηταν ένας νεανικός έρωτας που εξελίχτηκε πολύ γρήγορα χάρη στην παρόρμηση και την αποφασιστικότητα που έδειξαν οι δυο τους, αψηφώντας τις σθεναρές αντιρρήσεις από πλευράς του αυστηρού περιβάλλοντος της οικογένειας και της συντηρητικής μερίδας της κοινωνίας του Ηρακλείου.

Στην πορεία, όταν ο ενθουσιασμός κόπασε, άρχισαν να διακρίνονται και τα πρώτα σύννεφα στη σχέση τους, που δοκίμαζαν την κοινή πορεία τους, δεδομένου ότι είχαν παράλληλα να συντηρήσουν και δύο μικρά παιδιά. Οι διαφωνίες τους σε σημαντικά και μη θέματα της καθημερινότητας αναδείκνυαν καθημερινά και τη διαφορετικότητα των χαρακτήρων τους. Οσο καιρό δούλευαν μαζί, το κατάστημα υποδημάτων στην Αλικαρνασσό πήγαινε καλά και δεν υπήρχαν γκρίνιες.

Οταν όμως έπεσαν οι δουλειές και ήρθαν τα οικονομικά ζόρια, ξεκίνησαν και τα προβλήματα. Επειτα από περίπου δέκα χρόνια κοινής συμβίωσης αποφάσισαν από κοινού να χωρίσουν τους δρόμους τους. Πήραν διαζύγιο και καθένας ακολούθησε τη δική του διαδρομή.

 Οπως θυμάται η κυρία Πατραμάνη: «Ο αδελφός μου επηρεάστηκε πολύ από τον χωρισμό. Επεσε ψυχολογικά. Εχασε τη διάθεσή του κι αυτό, σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει στο μαγαζί, τον έριξε σε βαθιά κατάθλιψη».

 Για την ίδια ο αδερφός της είναι ένα «χρυσό αλλά άτυχο παιδί», που αν και είχε μπει από μικρός στα βάσανα, απέτυχε στις επιλογές του, συναισθηματικές και επαγγελματικές.

\"\"
«Ο Θανάσης στενοχωρήθηκε επειδή δεν μπόρεσε να καμαρώσει την κόρη του στους αρραβώνες», θα πει η αδελφή του, η κυρία Φωτεινή Πατραμάνη

«Αυτό που ξέρω είναι ότι χάρηκε πολύ για την εξέλιξη στη ζωή της κόρης του», λέει και προσθέτει: «Οχι επειδή ο αρραβωνιαστικός της τυγχάνει να είναι ο γιος του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά επειδή η κόρη του τού είπε πως είναι πολύ ευτυχισμένη».

Η μητέρα των παιδιών τους συνέχισε τη ζωή της και παντρεύτηκε τον συνταξιούχο αστυνομικό και προπονητή της ομάδας βόλεϊ απ’ όπου ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα η 27χρονη σήμερα κόρη της. Ο κ. Δημήτρης Χαλκιαδάκης μιλώντας στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» εμφανίστηκε ενθουσιασμένος που η θετή του κόρη παντρευόταν τον γιο του ΓΑΠ. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Λένε κάποιοι ότι είναι τυχερή η Πωλίνα που πήρε τον Ανδρέα Παπανδρέου. Εγώ λέω πως είναι τυχερός και ο Ανδρέας που πήρε την κόρη μου. Για εμάς δεν σημαίνει ότι επειδή παίρνει τον Ανδρέα Παπανδρέου αυτό είναι κάτι ιδιαίτερο. Σημασία έχει να είναι καλός άνθρωπος και, όπως τον γνωρίσαμε, είναι πολύ καλός».

 Και ο κ. Πατραμάνης, πάντως, προχώρησε στη ζωή του αποκτώντας μια νέα σύντροφο με την οποία έφεραν στον κόσμο πριν περίπου από πέντε χρόνια δύο παιδιά. Τώρα καλείται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μέσα από τους αρραβώνες της κόρης του με τον Ανδρέα Γ. Παπανδρέου. Οπως μάλιστα του εύχεται ένας φίλος του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook: «Βλέπεις ο έρωτας ενώνει τους ανθρώπους χωρίς διάκριση και ο Ερωτόκριτος συνεχίζεται!».

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook