Χρειάστηκε να περάσει μια ολόκληρη εβδομάδα, να γίνουν δυο σεισμοί κοντά στα 6 Ρίχτερ, να καταστραφούν σπίτια για να κηρυχθεί η Κεφαλονιά σεισμόπληκτη περιοχή.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ όμως. Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, όλη η Κεφαλονιά κηρύσσεται σεισμόπληκτη περιοχή για να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών.

Τη σχετική απόφαση αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα, σήμερα, ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος βρίσκεται στην Κεφαλονιά επικεφαλής κλιμακίου μηχανικών.
Μέχρι την Κυριακή το βράδυ είχαν κηρυχθεί ακατάλληλα προς κατοίκηση 750 σπίτια, κυρίως στην περιοχή της Παλικής, και τώρα θα επανελεγχθούν ακόμη και τα πράσινα, ενώ όπως επεσήμανε ο κ. Σιμόπουλος «πριν κινηθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης των κτιρίων θα πρέπει να γνωρίζουμε πόσα είναι τελικά τα σπίτια που έχουν κριθεί ακατάλληλα».

Το υπουργείο Υποδομών, εξήγησε, είναι έτοιμο να στείλει στην Κεφαλονιά όσα λυόμενα και κοντέινερ απαιτούνται, αλλά για να εγκατασταθούν αυτά πρέπει να δημιουργηθούν καταυλισμοί, κάτι που θα έχει συνέπειες στον τουρισμό, γι’ αυτό η όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στα όριά τους οι κάτοικοι – Ηλικιωμένοι κοιμήθηκαν στο πάτωμα κλειστού γυμναστηρίου


Σε σκηνές, σε λεωφορεία, σε κλειστά γήπεδα, στα αυτοκίνητά τους... Ήταν μια ακόμη δύσκολη και κρύα νύχτα για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, που ζουν με τους συνεχείς μετασεισμούς.
Σκηνές στήθηκαν από τους στρατιώτες που μετέχουν στο σχέδιο Δευκαλίων όμως το τσουχτερό κρύο, οι βροχές και οι άνεμοι που μπορεί να φτάσουν και τα 9 μποφόρ, κάνουν δύσκολη τη ζωή των πληγέντων από τους σεισμούς της περασμένης Κυριακής και της Δευτέρας.
Για άλλη μια φορά κάνουν το γύρο του διαδικτύου φωτογραφίες ηλικιωμένων ανθρώπων που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους ή από το γηροκομείο που υπέστη ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο, να κοιμούνται σε στρώματα στο δάπεδο ενός κλειστού γυμναστηρίου.

Άνθρωποι με κουβέρτες και στρώματα στα χέρια, έψαχναν ένα μέρος να περάσουν τη νύχτα. Άλλοι, βρήκαν καταφύγιο στα πλοία που έχουν επιστρατευτεί, άλλοι στα πούλμαν που πάρκαραν στην κεντρική πλατεία του Ληξουρίου και άλλοι επέλεξαν τα αυτοκίνητά τους.
Όμως οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους. Δεν είναι μόνο πως υπερήλικες έχουν μεταφερθεί σε ένα κλειστό γυμναστήριο και κοιμούνται σε στρώματα στο πάτωμα, είναι πως αναγκάζονται εδώ και μια εβδομάδα να επιβιώνουν σε δύσκολες συνθήκες.
Ο νέος σεισμός της Δευτέρας μεγιστοποίησε τα προβλήματα που είχαν προκληθεί από εκείνον της περασμένης Κυριακής. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται γιατί δεν έχουν φτάσει κοντέινερ για να τους φιλοξενήσουν, γιατί δε μπορούν καλά καλά ούτε στην τουαλέτα να πάνε, αφού σήμερα περιμένουν υδροφόρα! Το δίκτυο ύδρευσης έχει υποστεί ζημιές και αυτό προκαλεί προβλήματα ακόμη και στη θέρμανση.
Σήμερα αναμένονται στην Κεφαλονιά οι υπουργοί Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ στο νησί εξακολουθεί να βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας.

newsit.gr