Οι Γιατροί του Κόσμου ξεκίνησαν το Φεβρουάριο του 2012 την έρευνα μέσω κοινωνικών λειτουργών, για την καταγραφή του πληθυσμού των αστέγων στο κέντρο της Αθήνας και στον Πειραιά.

Ο αριθμός που καταγράφηκε ήταν 200, σε Αθήνα (50) και Πειραιά (150). Έκτοτε οι ΓτΚ ξεκίνησαν να επισκέπτονται τους άστεγους 2 φορές την εβδομάδα με κινητή ιατρική μονάδα.

Ο στόχος του προγράμματος ήταν παροχή πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, παροχή κοινωνικών και ψυχολογικών υπηρεσιών και ελαφρύ γεύμα. Το πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι και σήμερα 2 φορές το μήνα και επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές.

Οι ΓτΚ επεκτείνουν τη στήριξη του ευάλωτου αυτού πληθυσμού αναλαμβάνοντας τη λειτουργία του πρώτου Υπνωτηρίου Αστέγων στο κέντρο της Αθήνας, το Νοέμβριο του 2013, σε κτίριο του Δήμου Αθηναίων.

Η δράση λειτουργεί στα πλαίσια του προγράμματος ΕΣΠΑ-Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας. Απώτερος στόχος του είναι οι ωφελούμενοι να υποστηριχτούν και να ενδυναμωθούν ώστε να καταφέρουν να αναλάβουν την ευθύνη βελτίωσης της βιοτικής τους κατάστασης.

Το Υπνωτήριο προσφέρει προστατευόμενη προσωρινή στέγη/κατάλυμα σε 50 άστεγους καθημερινά, αλλά και εξειδικευμένες ψυχοκοινωνικές, συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες. Επίσης προσφέρει δυνατότητα ανάπαυσης, ροφήματος και δεκατιανού γεύματος (snack) , δυνατότητα ένδυσης και υπόδησης και δυνατότητα χρήσης λουτρού.

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση "θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις παρακάτω εταιρείες που από την περίοδο της προετοιμασίας της δράσης μέχρι και σήμερα στηρίζουν το έργο των ΓτΚ ώστε το πρόγραμμα να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ευχόμαστε να συνεχίσουν και να προστεθούν και άλλες. Επίσης ευχαριστούμε τον κο Ζούλοβιτς, τον κο Κεμπαπτζόγλου Κυριάκο για τις σημαντικές χορηγίες τους, τη διοίκηση και τους υπαλλήλους της Novartis και της Travel Planet24 για την προσφορά εθελοντικής εργασίας, την μεταφορική εταιρεία Φουρλάνος και όλους τους πολίτες για την ενίσχυσή τους και τους Εθελοντές μας για την πολύτιμη συνεργασία".