Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 280 οργανώσεις σε 90 χώρες του κόσμου. Η εκστρατεία ενημέρωσης κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου δίνει έμφαση στην πρόληψη και στη διαπίστωση ότι το 43% των καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν με τις εξής προϋποθέσεις:

• Φυσική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή, υγιεινή δίαιτα και αποφυγή παχυσαρκίας.

• Αποφυγή υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο.

• Πληροφόρηση για τα εμβόλια που προλαμβάνουν μορφές καρκίνου.

• Διακοπή του καπνίσματος

• Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ

Με τη λέξη «καρκίνο» χαρακτηρίζουμε ένα σύμπλεγμα νόσων που σχετίζονται με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό και την ανοργάνωτη ανάπτυξη των προσβεβλημένων κυττάρων. Ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Κάθε χρόνο 7 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 11 εκατομμύρια νοσούν, το 70% των οποίων σε χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Ο καρκίνος θεωρείται μια μεγάλη πρόκληση παγκοσμίως. Μέχρι το 2030 υπολογίζεται ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα έχουν γύρω στους 21.4 εκατομμύρια νοσούντες με καρκίνο το χρόνο.

Για τους περισσότερους ανθρώπους η διάγνωση καρκίνου είναι ένα ψυχοτραυματικό γεγονός το οποίο συχνά ανακινεί συναισθήματα όπως σοκ, φόβος, θυμός, θλίψη, αίσθημα μοναξιάς και ανησυχία. Το να μιλάμε για αυτό με το οικείο περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση αυτών των συναισθημάτων. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι θεωρούν αρκετά δύσκολο να κάνουν κάτι τέτοιο. Υπάρχουν καμπάνιες οι οποίες στοχεύουν αποκλειστικά στην απομυθοποίηση θεμάτων ταμπού και ντροπής. Ιδιαίτερη σημασία δίνουν επίσης στη πρόληψη και την έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων.

Η υποστήριξη από το χώρο εργασίας είναι επίσης πολύ σημαντική. Ένα υποστηρικτικό περιβάλλον στο χώρο εργασίας μπορεί να μειώσει το άγχος και να βοηθήσει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και αύξηση εμπιστοσύνης προς τον εαυτό. Είναι σημαντικό να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις όταν κάποιος είναι στη φάση επιστροφής στη δουλειά. Η εργασία μπορεί να βοηθήσει κάποιον να επανακτήσει το αίσθημα φυσιολογικότητας, τη ρουτίνα, τη σταθερότητα, κοινωνικότητα αλλά και το εισόδημα του.

Ο Δήμος Φαιστού ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε τέτοια ζητήματα, κατά το παρελθόν, συνδιοργάνωσε με τη ΔΥΠΕ Κρήτης, ενημερωτική ημερίδα, στο Πολύκεντρο του Δήμου Φαιστού, με θέμα τον προ-συμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου, όπου το ενδιαφέρον για ενημέρωση του γυναικείου πληθυσμού ήταν τεράστιο.

Επίσης αξίζει να αναφερθεί η πολύ καλή συνεργασία που έχει αναπτύξει τα τελευταία δύο χρόνια ο Δήμος Φαιστού με την Περιφέρεια Κρήτης, καθώς η παρουσία της Κινητής Μονάδας Μαστογραφίας έχει συμβάλει τα μέγιστα στον τομέα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού σε όλη την Κρήτη και ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές που οι γυναίκες δύσκολα έχουν πρόσβαση στις μονάδες υγείας.

Στο Δήμο Φαιστού αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια εξετάστηκαν περισσότερες από 500 γυναίκες στο διάστημα παραμονής της μονάδας στην περιοχή.

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα του καρκίνου η Δήμαρχος Φαιστού κ. Πετρακογιώργη σε μήνυμα της τονίζει πώς «η συγκεκριμένη ημέρα είναι μια ευκαιρία να υψώσουμε όλοι συλλογικά τις φωνές μας στο όνομα της βελτίωσης της γενικής γνώσης γύρω από τον καρκίνο και με αυτόν τον τρόπο να διαλευκανθούν παρανοήσεις σχετικά με την ασθένεια.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύπλευρη με στρατηγικές που αυξάνουν την επίγνωση και την ευαισθητοποίηση σε σχέση με τον καρκίνο και τη σημασία της αναζήτησης όταν τα συμπτώματα είναι παρόντα, παράλληλα με παρεμβάσεις για την έγκαιρη διάγνωση, έχουν την μεγαλύτερη πιθανότητα να βελτιώσουν τα αποτελέσματα του καρκίνου και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook