Tη σημαντική πτώση του κόστους εργασίας και του επιπέδου των μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα προτάξει προς την τρόικα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να την πείσει για την αποτελεσματική επίδραση που είχαν οι εργασιακές ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, ώστε να μη χρειαστεί η λήψη άλλων επώδυνων μέτρων για τις αποδοχές και τις συντάξεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, σε πραγματικούς όρους, οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκαν κατά 9,3% το 2010 και εκτιμάται ότι θα μειωθούν περαιτέρω κατά 5% - 5,8% το 2011.

Η κ. Κατσέλη και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης θα επιχειρήσουν να πείσουν σήμερα τους αξιωματούχους της τρόικας ότι θα εξασφαλιστεί αύξηση εσόδων 2,94 δισ. ευρώ και μείωση δαπανών κατά 3,5 δισ. ευρώ προκειμένου το πλεόνασμα την περίοδο 2012 - 2015 να διαμορφωθεί στα 6,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με μία πρώτη αποτύπωση, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος σε ιδιωτικές, δημόσιες επιχειρήσεις και τράπεζες εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 1,8% το 2010, έναντι αύξησης 3,4% το 2009, ενώ το 2011 προβλέπεται περαιτέρω μείωση 2,7%. Στην επίτευξη αυτού του στόχου εντάσσεται η παρέμβαση στις επικουρικές, ο επανασχεδιασμός των κινήτρων για τα επιδόματα (αύξηση απαιτούμενων ενσήμων για το επίδομα ανεργίας) και οι φιλόδοξοι στόχοι για την ένταξη περίπου 450.000 εργαζομένων από τη «μαύρη εργασία» στην κοινωνική ασφάλιση.

Αναφορικά με τα στοιχεία κόστους, οι μέσες ακαθάριστες ονομαστικές αποδοχές το 2010 μειώθηκαν κατά 2,9% στον μη τραπεζικό ιδιωτικό τομέα (έναντι αύξησης 2,8% το 2009), κατά 1,8% στις τράπεζες (έναντι αύξησης 3,7% το 2009) και κατά 5,5% στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας (έναντι αύξησης 7,7% το 2009). Το 2011, προβλέπεται περαιτέρω μείωση 1,7% στον μη τραπεζικό ιδιωτικό τομέα, 3,3% στις τράπεζες και 6,2% στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας.

Στα ξενοδοχεία και στους χώρους εστίασης, το πραγματικό συνολικό κόστος εργασίας μειώθηκε κατά 16,3% σε ετήσια βάση το 2010 σε σχέση με το 2009. Στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, το πραγματικό συνολικό κόστος εργασίας σημείωσε μικρή μείωση της τάξης του 0,2% το 2010 σε σχέση με το 2009 και αντανακλά, ώς ένα βαθμό, τη δομή του κλάδου, καθώς το 40% περίπου της μέσης ετήσιας απασχόλησης στις επιχειρήσεις του εμπορίου είναι αυτοαπασχολούμενοι και μη αμειβόμενα μέλη της οικογένειας, ενώ το 45,2% των επιχειρήσεων του εμπορίου απασχολούν έναν εργαζόμενο (που στην πλειοψηφία του –ποσοστό 98%– είναι και ιδιοκτήτης της επιχείρησης).

Στον κλάδο της Yγείας, το πραγματικό συνολικό κόστος εργασίας μειώθηκε κατά 4,6% το 2010 σε σχέση με το 2009, ενώ στη Δημόσια Διοίκηση και στην άμυνα, το πραγματικό συνολικό κόστος εργασίας μειώθηκε κατά 6,1% το 2010 σε σχέση με το 2009.

Το 2010 μετατράπηκαν 26.253 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε άλλες μορφές ευέλικτων συμβάσεων εργασίας. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 54,6% αυξημένος σε σχέση με το 2009. Η αυξανόμενη χρήση ατομικών συμβάσεων εργασίας για επιχειρήσεις που δεν έχουν υπογράψει επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, με τις οποίες προβλέπονται μειώσεις μισθών για τους εργαζομένους, είναι ένας ακόμη παράγοντας για την πτώση των αποδοχών, ενώ σε αυτό συμβάλλει και η καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, όπως η καταβολή μισθών σε επίπεδο κάτω από αυτό που προβλέπει η σύμβαση εργασίας, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και κάτω από το επίπεδο της ΕΓΣΣΕ.

Εργασιακά
Πάντως, στις περαιτέρω αλλαγές επί των εργασιακών ιδιαίτερη θέση θα έχει η ενδυνάμωση της διάταξης Λοβέρδου, που δίδει τη δυνατότητα επιχείρηση και εργαζόμενοι να συμφωνήσουν ελεύθερα όποιο σύστημα διευθέτησης χρόνου εργασίας προτιμούν. Αναφορικά με τα ασφαλιστικά, θεωρείται βέβαιο ότι αναμένεται μείωση στις επικουρικές, αυστηροποίηση των κανόνων για την τήρηση του ανώτατου πλαφόν που σήμερα παραβιάζεται από κάποια Ταμεία (2.350 ευρώ στο ΙΚΑ ή 2.790 ευρώ σε άλλα Ταμεία). Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός αποσαφήνισε ότι ζήτησε να εξαιρεθούν από τη διακοπή του επιδόματος ανεργίας οι άνεργοι που θα συμμετάσχουν στην απογραφή του πληθυσμού, προειδοποίησε τους 7.500 συνταξιούχους του ΟΓΑ που δεν έχουν απογραφεί ότι δεν θα λάβουν τη σύνταξη του Ιουνίου και τόνισε ότι έχει ζητήσει τη διακοπή της μισθοδοσίας για τους επιθεωρητές εργασίας της Θεσσαλίας που είχαν ανακοινώσει λευκή απεργία (μη αποστολή στοιχείων).

kathimerini.gr