Συνολικά 28,8 εκατομμύρια ευρώ έχουν επιφέρει στα δημόσια ταμεία οι φορολογικοί έλεγχοι σε 933 πρόσωπα από τα 1.747 που περιλαμβάνει η λίστα φορολογουμένων που εμφάνισαν αιφνίδιο πλουτισμό, σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης στην Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι η λίστα είχε καταρτιστεί από τις φορολογικές υπηρεσίες το 2011 και σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πρώην αρχηγό κόμματος, πρώην υπουργούς, βουλευτές, επιχειρηματίες, μεγαλοεργολάβους, παράγοντες ποδοσφαίρου, δικηγόρους και γιατρούς.

Αναφορικά με τους ελέγχους, ο κ. Μαυραγάνης σημείωσε ότι εντός του 2012 ελέγχθηκαν 495 πρόσωπα, βεβαιώθηκαν πρόστιμα ύψους περίπου 22 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 17,4 εκατ. ευρώ. Το 2013, ελέγχθηκαν 428 πρόσωπα, βεβαιώθηκαν 62 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 11,4 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα, με συνεργάτες του κ. Μαυραγάνη, οι έλεγχοι στα υπόλοιπα 814 πρόσωπα θα ελεγχθούν εως το τέλος του τρέχοντος έτους. Αξίζει δε να σημειωθεί η δυσφορία που εξέφρασαν για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου καθώς όπως σημείωναν «αν και η λίστα καταρτίστηκε από τον ίδιο, δεν φρόντισε να προχωρήσει σε ελέγχους».

protothema.gr