Άλλο ένα βράδυ, βρίσκει τους Κεφαλονίτες - κυρίως τους Ληξουριώτες- να παλεύουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους, την ώρα που η γη εξακολουθεί να τρέμει.

Με τον καιρό να μην βοηθάει εκείνους που αναγκαστικά, πρέπει να μείνουν και απόψε έξω από τα σπίτια τους, οι κάτοικοι έβλεπαν με τρόμο να πέφτει και πάλι το σκοτάδι.

Και απόψε, πολλοί θα περάσουν τη νύχτα στις σκηνές χωρίς πάτωμα, σε βρεγμένο χορτάρι. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν υπομονετικά, για να βρουν θέση σε μια τέτοια σκηνή. Κάποιοι ηλικιωμένοι θα κοιμηθούν στο γυμναστήριο...

Και σα να μην έφτανε η ταλαιπωρία τους, η απόγνωσή τους για το βιος τους που χάνεται από τα ρίχτερ, σε ένα νησί που έχει κηρυχθεί σεισμόπληκτη περιοχή, 
υπάρχουν κι εκείνοι που παίζουν με τον πόνο τους. 

Από το πρωί κυκλοφόρησε φήμη ότι ζητείται η εκκένωση του Ληξουρίου γιατί περιμένουν μεγάλο σεισμό. Έτσι, η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση που αναφέρει:

"Με αφορμή ανυπόστατες φήμες για εντολή εκκένωσης της περιοχής του Ληξουρίου, σας γνωρίζουμε ότι η γ.γ. Πολιτική Προστασίας ουδέποτε εξέδωσε τέτοια ανακοίνωση." 

Οι καταγγελίες προκάλεσαν την παρέμβαση εισαγγελέα. Η έρευνα θα γίνει προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ευσταθούν οι καταγγελίες αυτές. Σημειώνεται ότι κάτοικοι στο Ληξούρι έκαναν λόγο για αστυνομικούς που ζητούσαν την εκκένωση με ντουντούκες.

Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης

600 κτίρια πρέπει να κατεδαφιστούν, άλλα 1.100 έχουν μεγάλες ζημιές και ακόμη 1.400 έχουν μικρότερες ζημιές στην Κεφαλονιά. Ειδικά το Ληξούρι και η γύρω περιοχή έχουν σοβαρότατο πρόβλημα. Εκατοντάδες είναι οι κάτοικοι που έχασαν τα σπίτια τους και γι' αυτούς, όπως είπε ο Μ. Χρυσοχοϊδης η πολιτεία θα καλύψει για τα επόμενα δύο χρόνια το ενοίκιο της νέας κατοικίας που θα βρουν.

Η πολιτεία θα καλύψει για τα επόμενα δύο χρόνια το ενοίκιο των σεισμοπλήκτων

Από το Κέντρο Επιχειρήσεων που έχει στηθεί στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ο υπουργός κήρυξε σεισμόπληκτη την Κεφαλονιά και όπως ανέφερε το νησί θα ενταχθεί σε προγράμματα, βάσει οριοθέτησης, και τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί ΚΥΑ με τον υπουργό Οικονομικών Ιω. Στουρνάρα, για να βοηθηθούν και να αποκατασταθούν οι σεισμόπληκτοι.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι η πολιτεία εκτός του ότι θα καλύψει για δύο χρόνια το ενοίκιο όσων τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα, θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των κτιρίων που επλήγησαν,ενώ θα δημιουργηθεί οικισμός με οικίσκους διαφόρων κατηγοριών για όσους δεν επιθυμούν να νοικιάσουν σπίτι.

Ο υπουργός ανέφερε ότι άμεσα κατέφθασαν στο νησί 100 μηχανικοί από διάφορους κρατικούς φορείς και μαζί με σεισμολόγους και μηχανικούς από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το συνολικό επιστημονικό προσωπικό φθάνει σήμερα τα 120 άτομα και θα ελέγξει εκ νέου όλα τα δημόσια κτίρια.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 600 κτίρια που κρίνονται κατεδαφιστέα, 1.100 με βαριές βλάβες και 1.400 με ελαφριές βλάβες, σε όλη την περιοχή της Παλλικής.

newsit.gr