Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο εορτάζεται κάθε χρόνο το Φεβρουάριο. Καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Viviane Reding, αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Επικοινωνίας, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά για τους κινδύνους που ενυπάρχουν στον κυβερνοχώρο.

Η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο, είτε αυτή αφορά την απλή ενημέρωση μέσω ειδησεογραφικών ιστοσελίδων είτε την αναζήτηση εξειδικευμένων πληροφοριών επιστημονικών θεμάτων, απαιτεί την τήρηση κάποιων απλών κανόνων που βοηθούν το χρήστη να αποφύγει τις «κακοτοπιές» του Παγκόσμιου Ιστού.

Τα τελευταία χρόνια, η παράνομη δραστηριότητα στο Διαδίκτυο έχει αναπτυχθεί σημαντικά. Κάθε μέρα, χιλιάδες χρήστες πέφτουν θύματα κάποιας διαδικτυακής απάτης, είτε λόγω κάποιου κακόβουλου λογισμικού που έδωσε πρόσβαση στον υπολογιστή σε επιτήδειους, ή δίνοντας προσωπικά τους στοιχεία σε αμφιβόλου αξιοπιστίας ιστοσελίδες.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, ο Δήμος Φαιστού ενημερώνει τους πολίτες ότι η ημέρα αυτή αποτελεί εφαλτήριο ευαισθητοποίησης των μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν την ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών που είναι πια κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Οι περισσότεροι κίνδυνοι που θέτουν την ασφάλεια ενός χρήστη στο Διαδίκτυο, μπορούν να αποφευχθούν εφόσον ακολουθούνται μερικοί απλοί κανόνες πλοήγησης στο Διαδίκτυο:

• Ο χρυσός κανόνας του «s» δίπλα στο «http» της διεύθυνσης της ιστοσελίδας σημαίνει «secure», ασφαλής, και υποδηλώνει ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα βρίσκεται σε ασφαλή server, κάποιας τράπεζας ή εξειδικευμένης υπηρεσίας παροχής υπηρεσιών ασφαλών συναλλαγών.

• Αυτονόητη, από την πρώτη κιόλας ημέρα αγοράς ενός υπολογιστή και πρόσβασης στο διαδίκτυο είναι η εγκατάσταση ενός προγράμματος anti-virus.

• Ο υπολογιστής, καλό είναι, να βρίσκεται σε κάποιον από τους κοινόχρηστους χώρους του σπιτιού, κατά προτίμηση στο σαλόνι ή στο καθιστικό μαζί με την τηλεόραση όπου κάθεται όλη η οικογένεια.

• Αφιερώστε χρόνο για να πλοηγηθείτε μαζί με το παιδί στο Διαδίκτυο. Δείξτε του σελίδες κατάλληλου περιεχομένου και φροντίστε να τις προσθέστε στις «Αγαπημένες» (Favorites) ώστε μελλοντικά το παιδί να τις ανακαλεί από εκεί.

• Ενημερώστε το παιδί για τους κανόνες συμπεριφοράς σε ένα chat room ή σε ένα forum. Τονίστε ότι ποτέ και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες δεν θα πρέπει να δώσει τα προσωπικά του στοιχεία ή οποιαδήποτε πληροφορία που μπορεί να οδηγήσει στον εντοπισμό του.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη, η οποία στην ουσία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή ελέγχου και ορίων στη χρήση του Διαδικτύου από το παιδί. Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα εθισμού είναι η αμέλεια της προσωπικής υγιεινής, η αδυναμία συγκέντρωσης σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που δε σχετίζεται με το Διαδίκτυο, η επιθυμία να μιλούν μόνο για αυτό, μέχρι και η εκδήλωση βίαιης συμπεριφοράς απέναντι στους γονείς τους.

Σχετικά με την παγκόσμια ημέρα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο η Δήμαρχος Φαιστού κ. Πετρακογιώργη επισήμανε πως: «ο κόσμος του διαδικτύου είναι πράγματι μαγικός, αλλά κρύβει και πολλούς κινδύνους. Όσο πιο ενημερωμένοι είμαστε τόσο πιο εύκολα μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε και να προστατεύσουμε εμάς και την οικογένεια μας».