Σχεδόν 760.000 τόνους ελαιολάδου είχαν παραχθεί στην Ισπανία μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας της χώρας. 

Η ποσότητα αυτή είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με τους 618.000 τόνους που παρήχθησαν το αντίστοιχο περσινό διάστημα. 

Σχεδόν 4 εκατομμύρια τόνους ελιών έχουν ήδη συλλεχθεί και μετατραπεί σε ελαιόλαδο. Στην περιοχή της Ανδαλουσίας η παραγωγή ελαιολάδου ανέρχεται σε 595.000 τόνους, που είναι περίπου το 78% της συνολικής παραγωγής της Ισπανίας. 

Ειδικότερα στην περιοχή του Jaen η παραγωγή ανέρχεται σε 249.000 τόνους και ακολουθεί η περιοχή της Κόρδοβας με σχεδόν 154.000 τόνους. 

Στο μεταξύ τα στοιχεία του Ισπανικού Οργανισμού Ελαιολάδου αναφέρουν ότι οι εξαγωγές ελαιολάδου ανήλθαν φέτος σε επίπεδα ρεκόρ και κυμάνθηκαν, για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου του 2013, στους 237.000 τόνους.

Οι ισπανικές εξαγωγές ελαιολάδου δείχνουν να είναι κατά 30% αυξημένες σε σχέση με τις εξαγωγές ελαιολάδου το αντίστοιχο περσινό διάστημα και περίπου 25% πάνω από τον μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων ελαιοκομικών περιόδων. 

Όσον αφορά τις ισπανικές εισαγωγές, για την ίδια περίοδο, ανήλθαν σε 21.000 τόνους, από 22.900 τόνους που ήταν πέρσι και 12.300 τόνους που ήταν την περίοδο 2011/2012. 

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC), στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του Δεκεμβρίου του 2013, αναφέρει ότι οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία, τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, κυμάνθηκαν στα 2.18 ευρώ το κιλό.

Το ίδιο διάστημα στην Ιταλία, οι τιμές παραγωγού έφτασαν στα 2,65 ευρώ το κιλό, ενώ στην Ελλάδα η μικρή συγκομιδή έφερε τις τιμές πάνω από τα 2,41 ευρώ το κιλό.

agrotypos.gr/Σταύρος Παιδιάδης