Ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στο Δήμο Χερσονήσου η μελέτη «Στρατηγικός Σχεδιασμός της Παράκτιας Ζώνης του Δήμου Χερσονήσου», η οποία εκπονήθηκε στα πλαίσια Προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.).

Αντικείμενο της μελέτης είναι η ακτογραμμή του Δήμου Χερσονήσου. Η παράκτια ζώνη (χερσαίο και θαλάσσιο τμήμα) θεωρείται, ως ολότητα, και εξετάζονται τα γεωμορφολογικά, υδρολογικά, κλιματικά, κοινωνικο-οικονομικά και πολιτισμικά στοιχεία της.

Το οικοσύστημα της παράκτιας ζώνης, αποτελεί σημαντικό φυσικό πόρο και σταθερή βάση ανάπτυξης της κυρίαρχης οικονομικής δραστηριότητας του Δήμου, του ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.

Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης ασχολείται:

· Με τη μελέτη του χερσαίου τμήματος της παράκτιας ζώνης με βάση τη φυσιογραφική ενότητα της λεκάνης απορροής.

· Με τη μελέτη της δυναμικής της θάλασσας στην ακτή.

· Με την αποτύπωση των ακτών με τα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους, αλλά και τη δυναμική τους.

· Με την αποτύπωση των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων και παρεμβάσεων στις ακτές και αξιολόγηση με χρήση αεροφωτογραφιών.

· Με την ανάδειξη προβλημάτων στις ακτές που σχετίζονται με την παρουσία του ανθρώπου σε αυτές

· Με την ανάδειξη παράκτιων οικοσυστημάτων με σημαντικό ενδιαφέρον (παράκτιοι υγρότοποι, θαλάσσια ενδιαιτήματα, θίνες) και παράκτιων γεωτόπων με ειδικές αξίες (αισθητικές, φυσικές, πολιτισμικές).

· Με τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της μελέτης στους πολίτες της περιοχής και με την υποστήριξη των υπηρεσιών του Δήμου για την ανάπτυξη απ’ αυτόν «συμμετοχικών διαδικασιών».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook