Συνεχίζεται με μεγάλη απήχηση από την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, το ερχόμενο Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014, ώρα: 11.00΄, στο Αμφιθέατρο του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, η αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Περτσελάκη σειρά προβολών ντοκιμαντέρ αρχιτεκτονικής.

Η διπλή προβολή με τίτλο Πόλεις του μέλλοντος αφορά στο έργο δύο Ελλήνων αρχιτεκτόνων του 20ού αιώνα, του Κωνσταντίνου Δοξιάδη και του Τάκη Ζενέτου, όπως αυτό αποτυπώνεται στη σειρά Πορτρέτα και διαδρομές Ελλήνων αρχιτεκτόνων, παραγωγή της Ελληνικής Κρατικής Τηλεόρασης (2008).

Την προβολή θα προλογίσει ο αρχιτέκτων και επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης Αλέξης Τζομπανάκης. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Κωνσταντίνος Δοξιάδης: Ένας ρομαντικός του πραγματισμού
Διάρκεια ντοκιμαντέρ: 31 λεπτά

Ο αρχιτέκτονας και πολεοδόμος Κωνσταντίνος Δοξιάδης διαδραμάτισε ένα κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση μιας σειράς πόλεων του σύγχρονου κόσμου όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, επηρεάζοντας τον τρόπο ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων διεθνώς.

Το βιογραφικό του βαραίνουν δράσεις όπως ο γενικός συντονισμός των έργων ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης από τους πολέμους Ελλάδας (1945-1950), αλλά και τα σχέδια για το Ισλαμαμπάντ και τη Βαγδάτη. Ανέπτυξε ένα ευρύ και μεγαλόπνοο θεωρητικό έργο πάνω στη δημιουργία των ανθρώπινων οικισμών, δίνοντας έμφαση στους τρόπους ουσιαστικής προσέγγισης των ενδογενών προβλημάτων των πόλεων και των μεθόδων αντιμετώπισής τους.

Το ντοκιμαντέρ του Μάκη Φάρου στοχεύει στην ανάδειξη της πολύμορφης προσωπικότητας και του πολυεπίπεδου έργου του παγκόσμιας εμβέλειας Έλληνα αρχιτέκτονα.

Τάκης Ζενέτος: Το στρογγυλό. Το κτίριο που έπεσε στη γη
Διάρκεια ντοκιμαντέρ: 29 λεπτά

Ο Τάκης Ζενέτος, γνωστός στο ευρύτερο κοινό για το κτίριο ΦΙΞ και το θέατρο του Λυκαβηττού, υπήρξε ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του ελληνικού μοντερνισμού, το έργο του οποίου εκτείνεται σε πεδία πέραν των ορίων της αρχιτεκτονικής. Γνήσιος οραματιστής της μελλοντικής ηλεκτρονικής πόλης και της ψηφιακής εποχής, σχεδιάζει το σχολείο του Αγ. Δημητρίου, γνωστό και ως «Στρογγυλό».

Ανατρέποντας το παραδοσιακό τυπολογικό μοντέλο οργάνωσης, ο Ζενέτος αντιπροτείνει ένα κυκλικό σχήμα, στο οποίο θα εφαρμοστούν μελλοντικά νέες τεχνολογίες εκπαίδευσης. Πρόκειται, ίσως, για το πιο τολμηρό και ριζοσπαστικό δημόσιο κτίριο το οποίο παρουσιάζεται αναλυτικά στο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Παπακωνσταντίνου που φέρει τον ομώνυμο τίτλο.

Οι επισκέπτες θα έχουν παράλληλα τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην περιοδική έκθεση του ΙΜΚ με τίτλο: Η Κρήτη από τον 19ο στον 20ό αιώνα. Οικονομία και κοινωνία, και να κάνουν τις αγορές τους από το Πωλητήριο του Μουσείου με έκπτωση ως και 25%.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook