Έπειτα από την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν προχθές Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2014, οι Σύλλογοι Αλιέων του Νομού, με αφορμή την απαγόρευση της αλιείας του μπακαλιάρου τον μήνα Φεβρουάριο, αλλά και την τοποθέτηση ηλεκτρονικών συσκευών (ΕRS & VMS) στα επαγγελματικά σκάφη, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, απέστειλε σήμερα Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2014, επιστολή, τόσο προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, όσο και προς την Ελληνίδα Επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρμόδια για θέματα Αλιείας κα. Μαρία Δαμανάκη.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Μετά τις διαμαρτυρίες επαγγελματιών αλιέων του Νομού μας, σχετικά με τις τελευταίες αποφάσεις του Υπουργείου σας, που αφορούν το διαχειριστικό σχέδιο της μηχανότρατας καθώς και την υποχρέωση να τοποθετήσουν ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης και διαβίβασης πληροφοριών θα θέλαμε να εκφράσουμε την συμπαράστασή μας, στους αλιείς θεωρώντας υπερβολικά τα βάρη που επωμίζονται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Όσον αφορά το διαχειριστικό σχέδιο της μηχανότρατας θεωρούμε τουλάχιστον άδικη την απαγόρευση της αλιείας του μπακαλιάρου από τους παράκτιους αλιείς- και μόνο- κατά το μήνα Φεβρουάριο. Όταν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα οι μηχανότρατες είναι ελεύθερες να αλιεύουν τα ίδια αποθέματα στην περιοχή μας, δεν τίθεται θέμα προστασίας των αποθεμάτων του μπακαλιάρου αλλά άνισης αντιμετώπισης των αλιέων.

Παρακαλούμε να αναστείλετε άμεσα την απαγόρευση για το μήνα Φεβρουάριο που αφορά τα παράκτια σκάφη και να επανεξετασθεί με τα νέα επιστημονικά δεδομένα μία κοινή χρονική απαγόρευση για όλα τα αλιευτικά σκάφη.

Όσον αφορά την τοποθέτηση των ηλεκτρονικών συσκευών (ΕRS & VMS),
γνωρίζουμε και κατανοούμε τις υποχρεώσεις της χώρας μας απέναντι στους Κοινοτικούς Κανονισμούς, καθώς και την χρησιμότητα αυτών των συστημάτων για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της αλιείας.
Αναγνωρίζοντας όμως την οικονομική αδυναμία στην οποία βρίσκονται οι αλιείς και δεδομένου ότι για να επιδοτηθούν, θα πρέπει να προκαταβάλουν όλο το ποσό, παρακαλούμε να βρεθεί τρόπος διευκόλυνσης τους, όπως η ενεργοποίηση του Ενάλιου Ταμείου.

Θεωρούμε επίσης, απαραίτητη την εκπαίδευση τους για τη χρήση αυτών των συσκευών, όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες, ώστε να αποφευχθεί η επιβολή προστίμων για μη σωστή χρήση τους.

Επίσης, προτείνουμε να εξετασθεί η σταδιακή προμήθεια των συσκευών αυτών από τους αλιείς, κάνοντας χρήση-για ένα χρονικό διάστημα-της δυνατότητας για εξαίρεση από την υποχρέωση των αλιευτικών σκαφών κάτω των 15 μέτρων που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά εντός της Ελληνικής επικράτειας ή δεν κάνουν ταξίδια μεγαλύτερα της μίας ημέρας, όπως προβλέπεται στον Κανονισμό 1224/09 άρθρα 9 &15.

Τέλος, θα θέλαμε να ζητήσουμε, στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης και του κοινωνικού κράτους, να λαμβάνετε υπόψη σας, την οικονομική τους δυσκολία και να θέτετε στις αποφάσεις σας, μία περίοδο προσαρμογής, ώστε να δίνεται το χρονικό περιθώριο στους αλιείς προκειμένου να έχουν την δυνατότητα να ανταποκριθούν οικονομικά.
Συνημμένα, σας διαβιβάζουμε την από 4/2/2014, έγγραφη διαμαρτυρία του συνόλου των αλιέων του Νομού Χανίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook