Ανησυχία έχει προκαλέσει σε κατοίκους της Κισάμου, το γεγονός ότι η στέγη του αποχωρητηρίων του πρώτου γυμνασίου της περιοχής είναι κατασκευασμένη από αμίαντο, που έχει κατηγορηθεί για καρκινογόνες επιπτώσεις.

Όπως μας ενημέρωσε αναγνώστης του Flashnews.gr η στέγη είναι περίπου 100 τετραγωνικών μέτρων και σε κάποια μέρη θρυμματισμένη.

Οι τουαλέτες βρίσκονται στην αυλή του πρώτου γυμνασίου Κισάμου ενώ απέχουν τριάντα μέτρα από το δεύτερο δημοτικό σχολείο της περιοχής, όπως φαίνεται στη φωτογραφία που μας έστειλε ο αναγνώστης.

\"\"

Η ύπαρξη αμιάντου σε δημόσιο κτήριο και δη σε σχολείο δεν είναι μικρή υπόθεση και σίγουρα χρήζει άμεση αντιμετώπισης καθώς πρόκειται για την υγεία παιδιών.

Η απομάκρυνση του αμιάντου δυστυχώς δεν είναι εύκολη υπόθεση και δεν μπορεί να γίνει από τον οποιοδήποτε. Απαιτεί εξειδικευμένες ενέργειες και εξοπλισμό, που όμως διαθέτουν, μετρημένα στα δάχτυλα, συνεργεία σε όλη την Ελλάδα.

Μιλώντας στο Flashnews.gr o πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κισάμου Χαράλαμπος Πιτσιγαυδάκης τόνισε: \”Θα δρομολογηθούν άμεσα διαδικασίες απομάκρυνσης αμιάντου αφού πρώτα συνταχθεί μελέτη, ώστε οι εργασίες να γίνουν με απόλυτη ακρίβεια και ασφάλεια. Δυστυχώς οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και κοστοβόρες, καθώς υπάρχουν ελάχιστα συνεργεία στην Ελλάδα που κάνουν αυτές τις εργασίες εξειδικευμένα. Παρόλα αυτά, θα δώσουμε προτεραιότητα όσο υψηλό κι αν είναι το κόστος.\”

Μάλιστα, λίαν συντόμως ο δήμος πρόκειται αν κάνει επαφή και με το Πολυτεχνείο Κρήτης, προκειμένου να γίνει η απαραίτητη μελέτη.

Μέχρι να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα, το υλικό δεν είναι επιβλαβές και επικίνδυνο από τη στιγμή που δεν επεμβαίνεις σε αυτό.

\”Όσο καιρό δεν το πειράζεις, δεν είναι επικίνδυνο. Από τη στιγμή που ξεκινάει η αποψίλωση πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε 48 ώρες το πολύ, διαφορετικά γίνεται επικίνδυνο με τα σωματίδια που θα προκληθούν μετά την οποιαδήποτε ενέργεια. Επομένως εμείς σαν δήμος δεν μπορούμε να το ακουμπήσουμε. Χρειάζεται εξειδικευμένο συνεργείο και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε ήδη κινηθεί\” τονίζει ο κ. Πιτσιγαυδάκης.

Επειδή τίθεται υγείας παιδιών, κωλυσιεργίες δεν χωρούν, οι διαδικασίες πρέπει να γίνουν και γρήγορα και στοχευμένα. Μάλιστα όπως ενημερωθήκαμε σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο Κισάμου θα τεθεί το θέμα προκειμένου να ληφθούν άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις αποφάσεις.


Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook