Τέσσερις ισχυρές εκρήξεις ακούσθηκαν την νύκτα στην Τρίπολη, μετά το πέρασμα πολεμικών αεροσκαφών επάνω από την πρωτεύουσα της Λιβύης, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Οι εκρήξεις προέρχονταν από την περιοχή Μπαμπ Αλ-Αζιζίγια, όπου βρίσκεται στο κτιριακό συγκρότημα της κατοικίας του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι και έγιναν αισθητές στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι ξένοι δημοσιογράφοι στη λιβυκή πρωτεύουσα.

Δύο στήλες καπνού υψώθηκαν επάνω από την πόλη, ενώ ακούσθηκαν οι σειρήνες των ασθενοφόρων και ο ήχος σποραδικών πυρών.

Έλεγχος του αεροδρομία της Μιζουράτα από τους αντάρτες

Το αεροδρόμιο της πόλης Μιζουράτα υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν οι αντάρτες στη Λιβύη, αποθώντας τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι. Εκατοντάδες αντικαθεστωτικοί βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν, πυρπολώντας παράλληλα τα άρματα μάχης άφησαν πίσω οι καθεστωτικοί.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις σφυροκοπούν επί εβδομάδες την πόλη, στα δυτικά της χώρας, μεγάλος μέρος της οποίας παραμένει υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Το λιμάνι στη Μιζουράτα αποτελεί ένα από τα ελάχιστα σημεία ανεφοδιασμού των κατοίκων με βασικά είδη, ενώ από εκεί μπορούν να φυγαδεύονται αρκετοί τραυματίες.

Την ίδια ώρα, ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν και πάλι την Τετάρτη στην πρωτεύουσα Τρίπολη, με το ΝΑΤΟ να υποστηρίζει ότι από τα τέλη Μαρτίου –οπότε ανέλαβε στρατιωτική δράση- τα αεροσκάφη του έχουν πραγματοποιήσει 6.000 αποστολές πάνω από τη χώρα.

Σε ένα βαθμό, οι επιδρομές στην ανατολική Λιβύη έχουν βοηθήσει τους αντάρτες να οχυρωθούν καλύτερα, όμως ξένοι παρατηρητές εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο έχουν καταφέρει να αποδυναμώσουν το στρατό του Λίβυου ηγέτη που επιχειρεί στα δυτικά.

Αυτόπτης μάρτυρας που επικαλείται το BBC δήλωσε ότι ο έλεγχος του αεροδρομίου πέρασε στα χέρια των αντικαθεστωτικών έπειτα από πολύωρη μάχη με τις δυνάμεις του καθεστώτος τα ξημερώματα της Τετάρτης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ανταρτών στη Βεγγάζη, συνταγματάρχη Αχμέντ Μπανί, οι αντικαθεστωτικοί έχουν τον πλήρη έλεγχο της Μιζουράτα.

Ο ίδιος ανέφερε στο βρετανικό δίκτυο ότι εκτός από τα τανκ που πυρπόλησαν, οι αντάρτες κατάφεραν να αποσπάσουν και οπλισμό από τους στρατιώτες του καθεστώτος.

Οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι δηλώνουν από την πλευρά τους ότι στις τάξεις των ανταρτώ ν στη Μιζουράτα έχουν εισχωρήσει και υποστηρικτές της Αλ Κάιντα. Αναφέρουν ότι οι εκείνοι στόχο έχουν να προστατεύσουν τους αμάχους και πως οι γιατροί της πόλης «προσπαθούν να δημιουργήσουν κακή εικόνα για τη Μιζουράτα» ώστε να ενθαρρύνουν μία ακόμα πιο άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά στη στάση που τηρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον ανακοίνωσε από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου ότι η ΕΕ σκοπεύει να δημιουργήσει ειδικό γραφείο στη Βεγγάζη, προκειμένου να διευκολύνει την παροχή βοήθειας. Σύμφωνα με την Αστον, το γραφείο θα λειτουργήσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.


tovima.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook