Οποιοσδήποτε μπει στον κόπο να ψάξει φωτογραφίες του Jack Ma στο διαδίκτυο θα παρατηρήσει ένα πράγμα: Ο Jack Ma είναι ένας μονίμως χαμογελαστός άνθρωπος. Και έχει κάθε λόγο να είναι, αφού το 2014 μπήκε πολύ δυναμικά για τον ίδιο και τις επιχειρήσεις του: Ο Κινέζος επιχειρηματίας από την αρχή της χρονιάς (έναν μήνα και κάτι δηλαδή) είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά… 8,4 δισ. δολάρια!
Ο Ma είναι ο ιδρυτής του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group, που αποτελεί τη μεγαλύτερη συλλογή ιστότοπων ηλεκτρονικού εμπορίου στην αχανή αγορά της Κίνας.
Η εταιρεία με έδρα την επαρχία Hangzhou αποτελεί μια διαδικτυακή αγορά, την Alibaba.com, που φιλοξενεί μικρές επιχειρήσεις κι έχει πάνω από 73 εκατομμύρια χρήστες σε 240 χώρες, ενώ περιλαμβάνει και το Taobao, το κορυφαίο site λιανικής με 370 εκατ. χρήστες. Παράλληλα, ο μικρόσωμος μα εξαιρετικά δραστήριος Ma έχει δημιουργήσει την Alipay.com, που αποτελεί τη δημοφιλέστερη υπηρεσία πληρωμής on line με πάνω από 600 εκατ. χρήστες.
Ποιος είναι όμως ο Jack Ma; Γεννημένος το 1964 από φτωχούς γονείς, έμαθε Αγγλικά στα 12 του δουλεύοντας (δωρεάν) ως τουριστικός συνοδός και ακούγοντας τη Φωνή της Αμερικής. Άνοιξε την Alibaba με κεφάλαιο μόλις 60.000 δολάρια που συγκέντρωσε ζητώντας τα από 80 διαφορετικούς ανθρώπους. Απέτυχε δύο φορές στις εισαγωγικές εξετάσεις για το κολέγιο πριν γραφτεί σε σχολή φιλολογίας.

Σχεδόν το 70% των ταχυδρομικών πακέτων που διακινούνται στην Κίνα οφείλονται στις δραστηριότητες του ομίλου Alibaba. Οι υπάλληλοι της επιχείρησης μπορούν να κάνουν αίτηση για δάνειο ύψους 48.000 δολαρίων άτοκα, για αγορά πρώτης κατοικίας.

Όσο για τον ίδιο τον Ma ζει σε ένα διώροφο διαμέρισμα 658 τμ, 5 υπνοδωματίων στον 52ο όροφο ενός πύργου στην περιοχή Mid-Levels στο Χονγκ Κονγκ. Γι\’ αυτό το ρετιρέ πλήρωσε το 2007, 36,3 εκατ. δολάρια. Το υπερπολυτελές διαμέρισμα διαθέτει ιδιωτική πισίνα και φυσικά πανοραμική θέα πάνω από την πόλη. Με τιμή που ανερχόταν σε 5.450 δολάρια το τετραγωνικό εκείνη τη χρονιά κατείχε το ρεκόρ στις τιμές real estate σε ολόκληρη την Ασία.
Τον Μάιο του 2013 παραιτήθηκε από δ/νων σύμβουλος της Alibaba Group. Παραμένει όμως ως πρόεδρος.
Όσο για τον κολοσσό που δημιούργησε, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αποτίμηση που ανήλθε κατά μ.ο. σε 153 δισ. δολάρια και, σύμφωνα με το Bloomberg, φέτος ετοιμάζει αρχική δημόσια πρόταση. Η αποτίμησή της έτσι σημείωσε αύξηση 28% σε σχέση με έξι εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 120 δισ. τον Οκτώβριο.
Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 792 εκατ. δολάρια το γ\’ τρίμηνο και 12% αύξηση από τα κέρδη του β\’ τριμήνου . Τα έσοδα της Alibaba αυξήθηκαν κατά 51%.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι η Alibaba θα κάνει τη μεγαλύτερη δημόσια πρόταση από την εποχή της Facebook..
newmoney.gr 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook