Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014, οι μαθητές του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου, oι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων \”Γιατί όλα είναι θέμα Χημείας!\”, επισκέφτηκαν το τμήμα Χημείας και το τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η επίσκεψή ξεκίνησε με μια ξενάγηση στους χώρους της καινούριας βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου, όπου έγινε μια αναλυτική ενημέρωση από τους υπεύθυνους για τον τρόπο λειτουργίας της βιβλιοθήκης.
Στη συνέχεια οι μαθητές μετέβησαν στην αίθουσα σεμιναρίων του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης όπου ακολούθησε μια παρουσίαση του τμήματος από τον πρόεδρο κ. Mιχάλη Ορφανόπουλο αλλά και μια συνέντευξη του προέδρου από τους μαθητές. Επίσης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και με τον κ. Χάρη Κατερινόπουλο, καθηγητή Οργανικής Χημείας του τμήματος.
Ακολούθως οι μαθητές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και περιηγηθήκαν κυκλικά από επιστήμονες σε τρία μεταπτυχιακά εργαστήρια του τμήματος. Στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών ο Δρ. Αντώνης Κουβαράκης, περιέγραψε τη συνεισφορά του εργαστηρίου στην Περιβαλλοντική Επιστήμη με την ανάπτυξη νέων αναλυτικών τεχνικών για τη μελέτη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αλλά και της ρύπανσης των υδάτων και ακολούθησε επίδειξη πειραμάτων από μεταπτυχιακούς φοιτητές. 
Στο Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας έγινε επίδειξη της ανάλυσης του pH, νιτρικών ιόντων, και περιγραφή των βιοαισθητήρων και πρωτότυπων αναλυτικών οργάνων που κατασκευάζει το εργαστήριο με εφαρμογές ακόμη και στα διαστημικά ταξίδια! Ενώ οι μαθητές είδαν και δείγμα χώματος από τον Άρη. 
Στο Εργαστήριο Οργανικής Χημείας οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν μεθόδους που ακολουθούνται για την απομόνωση χημικών ενώσεων από βότανα και φυτά της Κρήτης, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή φαρμάκων, καλλυντικών καθώς και άλλων προϊόντων.
Τέλος οι μαθητές μετέβησαν ξανά στην αίθουσα σεμιναρίων όπου ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του τμήματος της Χημείας αλλά και των εφαρμογών της Χημείας στην καθημερινότητά μας από τον Δρ. Κουβαράκη Αντώνη, πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Χημικών του Περιφερειακού τμήματος Κρήτης.
Στα Εργαστήρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής, οι μαθητές είχαν μια εντυπωσιακή ξενάγηση από την καθηγήτρια κ.Θερμού και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές της, ενώ ακολούθησε η συνέντευξη της κ.Θερμού με ερωτήσεις που είχαν προετοιμάσει τα παιδιά.
Οι μαθητές του προγράμματος διαπίστωσαν ότι η χημεία εμπλέκεται σε ένα πλήθος επιστημονικών και τεχνολογικών εφαρμογών αλλά αποτελεί και αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής μας ζωής. Αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός του προγράμματος \”Γιατί όλα είναι θέμα χημείας\”, όπως τονίζει και η υπεύθυνη του προγράμματος Λαγουδάκη Ευαγγελία, τα παιδιά να αγαπήσουν το μάθημα της χημείας, το οποίο διδάσκεται μόλις μία ώρα την εβδομάδα στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Β\’ και Γ\’ Γυμνασίου (ενώ στο πρόγραμμα της Α\’ Γυμνασίου δεν υφίσταται καν!). 
Το πρόγραμμα \”Γιατί όλα είναι θέμα χημείας\” λαμβάνει χώρα φέτος στο σχολείο, κάθε Πέμπτη στις 14.00-16.00, εκτός του υποχρεωτικού προγράμματος και το παρακολουθούν εθελοντικά 60 μαθητές. Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κ. Λαγουδάκη Ευαγγελία και συνεργάτες καθηγητές: η κ. Λουλάκη Μαρία, ο κ. Τερζάκης Στέλιος και η κ. Μανουσάκη Αμαλία.
Η διεύθυνση του σχολείου αλλά και οι υπεύθυνοι καθηγητές νιώθουν την υποχρέωση να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους στους καθηγητές Μ. Ορφανόπουλο, Ε. Στεφάνου, Ν. Χανιωτάκη, Χ. Κατερινόπουλο και Κ.Θερμού, καθώς και τον κύριο Αντώνη Κουβαράκη αλλά και τους υπεύθυνους της βιβλιοθήκης, τόσο για την αποδοχή της επίσκεψης τους, όσο και για την εντυπωσιακή παρουσίαση των εργαστηρίων που τους δέχτηκαν. Από την επίσκεψη αυτή έμεινε μια εξαιρετική εικόνα στους μαθητές σχετικά με το έργο που επιτελείται στα ερευνητικά εργαστήρια του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook