Με ένα αποκαλυπτικό κείμενο και με λεπτομερείς περιγραφές ο δημοσιογράφος Γιώργος Γυπάκης, ξεγυμνώνει καταστάσεις και παρουσιάζει γεγονότα που εκτυλίχθηκαν τον Ιούλιο του 2012 και αφορούν στο θόρυβο που είχε προκύψει από τις αποφάσεις του Δήμου Χανίων για τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού καθώς και τα τέλη ύδρευσης άδρευσης και αποχέτευσης.

Παρακάτω ακολουθεί αυτούσια η δημοσίευση από την ηλεκτρονική εφημερίδα “Πολίτης των Χανίων” με την υπογραφή του κ. Γιώργου Γυπάκη, την οποία αξίζει να διαβάσει ο αναγνώστης μέχρι το τέλος.

\”Τον Ιούλιο του 2012 ακολουθήθηκε από τον Τάσο Βάμβουκα, επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας \”Δήμος Ενεργών Πολιτών\”, μία τακτική που τραυμάτισε ιδιαίτερα τις Κινήσεις Πολιτών,  οι οποίες μαζεύοντας 3500 υπογραφές προκάλεσαν την σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την  Ανάκληση των Κανονιστικών Αποφάσεων που αφορούσαν τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού καθώς και τα τέλη ύδρευσης άδρευσης και αποχέτευσης. Η ρήξη που ακολούθησε εντός του συνδυασμού, υποβαθμίστηκε από κάποιους που συνεχίζουν να ζουν στο δικό τους κόσμο, αποκομμένοι από τη χανιώτικη πραγματικότητα, αλλά η τοπική κοινωνία γνωρίζει και θυμάται. Και έχει αντιληφθεί το συνδυασμό αυτό, ως ένα συνδυασμό της πόλης των Χανίων και όχι του ενιαίου Δήμου Χανίων.  Αποφάσισα λοιπόν να σας διηγηθώ τη σχετική ιστορία για να βάλω ένα τέλος στη συζήτηση που αφορά το αν ο Τάσος Βάμβουκας μπορεί να εκπροσωπήσει τους ενεργούς πολίτες των Χανίων,  σε ένα αντιμνημονιακό, αριστερό και κινηματικό ψηφοδέλτιο.


Κάντε τον κόπο να το διαβάσετε μέχρι τέλους.

Η Δημοτική Αρχή τους πρώτους μήνες  του 2012 επέβαλε  μέσω των δυο κανονιστικών αποφάσεων αυξήσεις  αδικαιολόγητες  και κοινωνικά άδικες σε ανταποδοτικά δημοτικά τέλη, μόνο στους περιαστικούς πρώην Δήμους που είχαν διαλυθεί από πλευράς ανταποδοτικών υπηρεσιών ενώ συνεισέφεραν τα μέγιστα στην οικονομική ευρωστία του νέου Δήμου.


Και στις δυο αποφάσεις ο επικεφαλής και οι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης Δημος Ενεργών Πολιτών εξέφρασαν  την επιφύλαξη τους, αλλά υπερψήφισαν τα δυσβάσταχτα και ανάλγητα μέτρα, όταν  δημοτικοί σύμβουλοι της Συμπολίτευσης καταψήφισαν (κ. Ξανθουδακης)  ενώ κάποιοι  άλλοι συνάδελφοι τους  επέλεξαν να απέχουν  επιδεικτικά, για να μην υπερψηφίσουν (κ. Κοτζαμιχαλης κτλ).

Με την ανάρτηση των αποφάσεων στο Διαύγεια,  η Πρωτοβουλία κατοίκων πρώην Δήμου Σούδας επεξεργάστηκε τις αποφάσεις και διαπίστωσε σωρεία  παραλήψεων, υπερβάσεων και στην ουσία ανάλγητων κοινωνικά αυξήσεων που δεν είχαν την ανάλογη τεκμηρίωση!!!!!

Άμεσα τα μέλη της πρωτοβουλίας της Δημοτικής Ενότητας Σούδας, Τσικαλαριών και  Απτέρας συγκάλεσαν  συνέλευση κατοίκων. Στη συνέλευση πέραν  από την συμμετοχή  των εκπροσώπων  του Τοπικού Συμβουλίου παραβρέθηκαν αυτοβούλως  λόγω της έκτασης  που λάμβανε το θέμα,  ο Αντιδήμαρχος κύριος Πρωτοπαπαδάκης και η Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΧ κυρία Αποστολάκη.

Εκεί οι Σουδιανοί ανέπτυξαν με επιχειρήματα τις  ενστάσεις  τους στις αυξήσεις και εφόσον δεν έλαβαν  τις απαραίτητες  διαβεβαιώσεις για επανεξέταση των αποφάσεων, μπήκαν στην διαδικασία  συλλογής υπογραφών με απώτερο  στόχο  την σύγκληση του  Δημοτικού  Συμβουλίου και την ΑΝΑΚΛΗΣΗ των Κανονιστικών Αποφάσεων. 

Έτσι κατατέθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία 1700 υπογραφές πολιτών από τον πρώην Δήμο Σούδας.

Παράλληλη κινητοποίηση έγινε και από την Συνέλευση Ακρωτηρίου – μία πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε από μέλη του συνδυασμού του Δήμου Ενεργών Πολιτών. Σε μία συνέλευση γι αυτό το θέμα συγκεντρώθηκαν δεκάδες πολίτες απ όλο το Ακρωτήρι οι οποίοι εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους κυρίως ενάντια στην επιβολή ενός τεράστιου συντελεστή στα τέλη σύνδεσης αποχέτευσης. Την ίδια περίοδο ανάλογη κινητοποίηση προκλήθηκε στην περιοχή του Βαρυπέτρου από την αντίστοιχη Συνέλευση κατοίκων που εστίασε το πρόβλημα στα τέλη ύδρευσης. Οι τρεις αυτές κινήσεις ήρθαν σε επαφή για την σύσταση ενός  ευρύτατου  μετώπου  συνεργασίας, ώστε να αναζητηθούν οι κοινές  διαδρομές για την επίλυση των προβλημάτων που είχαν ανακύψει από τις άδικες και δυσβάσταχτες αυξήσεις.

Πέρασαν 30 ημέρες χωρίς  να λάβουμε καμία απάντηση, από τον Δήμο για την τύχη του αιτήματος και όπως τελικά διαπιστώσαμε, οι αρμόδιοι το είχαν παραπέμψει στις καλένδες.

Έτσι συζητώντας  με το ΣΥΝΟΛΟ των Δημοτικών Παρατάξεων  της αντιπολίτευσης, διαπιστώσαμε σύγκλιση απόψεων. Καλέσαμε  λοιπόν στην Σούδα τους  εκπροσώπους  τους με σκοπό την σύμπλευση στον κοινό μας στόχο που δεν ήταν άλλος από την καταγγελία  των αυξήσεων και την ΑΝΑΚΛΗΣΗ των κανονιστικών αποφάσεων του  Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο κύριος Τσαπάκος ο κύριος Παπαδογιάννης η κυρία Μυλωνάκη, ο κύριος  Βάμβουκας, ο κύριος Παπαντωνάκης και ο κύριος Αλεξανδράκης.

Η συζήτηση  ήταν εποικοδομητική, ενώ  αποφασίστηκε ο προγραμματισμός των ενεργειών,  ώστε να φτάσουμε μέσω υπογραφών (του ενός τρίτου του Δημοτικού Συμβουλίου όπως ο κανονισμός ορίζει) στην συνεδρίαση για την συζήτηση του έν λόγω θέματος με τελικό στόχο την ΑΝΑΚΛΗΣΗ των αποφάσεων.


Ήταν φανερό σε όλους τους μετέχοντες στην συνάντηση ότι υπήρξε αλλαγή στάσης του κυρίου Βάμβουκα ως προς την αρχική ψηφοφορία πράγμα που όλους μας έκανε να αισθανθούμε ιδιαίτερα αισιόδοξα για την πορεία της κοινής μας προσπάθειας.

Στην συνάντηση αυτή ορίστηκαν: ένας εκπρόσωπος από κάθε πλευρά για την σύνταξη του αιτήματος με σκοπό την σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Παράλληλα αποφασίσαμε  να μην υπάρξει δημοσιοποίηση του θέματος διότι θεωρείτο δεδομένο ότι η  Δημοτική Αρχή θα  προσπαθούσε να  στρογγυλεύσει  επικοινωνιακά τις ανάλγητες αυξήσεις, εξαγγέλλοντας δήθεν  \”διορθωτικά μέτρα\”.

Η παραπάνω συνάντηση  ήταν λίγο πριν τις πρώτες εθνικές εκλογές του Μαΐου και συμφωνήσαμε  ότι θα πρέπει να ξαναβρεθούμε μετά,  με το κείμενο-αίτηση και τις υπογραφές ώστε να συζητήσουμε  τις τελευταίες λεπτομέρειες  και κατόπιν  αυτού να  ζητήσουμε  την άμεση σύγκλιση του οργάνου.

Την ίδια όμως χρονική στιγμή, διαπιστώσαμε δια του τοπικού Τύπου ότι διεξήχθη  συνάντηση  του Δημάρχου και του Βάμβουκα, με  τον δευτερο να δείχνει… αποκαλυπτική διάθεση ως προς τις προθέσεις της Κίνησης  Πολιτών για το υφιστάμενο θέμα.

Για του λόγου το αληθές παραθέτω το κομμάτι της ανακοίνωσης από τον  τοπικό Τύπο.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΔΗΜΟΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»

ΧΑΝΙΑ 26-6-2012               

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ      

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΣΤΟ  ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΝΙΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ….. Ένα από τα θέματα που θέσαμε και  που πρέπει να υπάρξει βελτίωση, όπως ήδη έχει δεσμευτεί η πρόεδρος της εταιρείας,   είναι η διόρθωση  αδικιών όπου έχουν δημιουργηθεί από την νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΧ στα τέλη ύδρευσης, αλλά και όπου εντοπιστούν ανισορροπίες στις αυξήσεις δημοτικών τελών. Πάντα βέβαια με κριτήρια ανταποδοτικότητας και τηρουμένης της αρχής «ίσες παροχές σε όλους τους δημότες δίκαιη  τιμολογιακή πολιτική και όσο το δυνατόν χαμηλότερα τέλη για  όλους».
 

Παρά την έκφραση δυσαρέσκειας μας για τη στάση του που αποδομούσε πλήρως τη δική μας κινηση και λειτουργούσε “προειδοποιητικά” για το Δήμαρχο, ενώ φανέρωνε μια προσπάθεια οικιοποίησης της όλης προσπάθειας από τον ίδιο, ο Τάσος δεν άλλαξε τακτική. Αντιθέτως προχώρησε και σε συνάντηση  με την Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΧ. 

Σκοπός όπως διαπιστώνει κανείς από τις μετέπειτα ανακοινώσεις ήταν η εμφάνιση κάποιων προτάσεων

\”εξορθολογισμού των κανονιστικών αποφάσεων της ΔΕΥΑΧ\” ώστε να προετοιμαστεί  το έδαφος για  το Δημοτικό Συμβούλιο και να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις!!!!

Αυτό  όμως  που πραγματικά μας άφησε άφωνους ήταν η ανακοίνωση της παράταξης μετα την συνάντηση με την κυρία Αποστολάκη, ανακοίνωση την οποία  χρειάστηκε να την διαβάσω αρκετές φορές για να καταλάβω εάν ο συντάκτης  ήταν κάποιος από το επικοινωνιακό team του κυρίου Σκουλακη, ή ο ίδιος ο Τάσος.

Παραθέτω μέρος της ανακοίνωσης και τα συμπεράσματα δικα σας.

….. \”Η σύναψη του πρόσφατου δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, αντικαθιστά παλαιότερο δάνειο της επιχείρησης με περίπου ίδιο επιτόκιο αλλά με πολύ μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής . Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθούν δραστικά σε ετήσια βάση οι δόσεις τοκοχρεολυσίων και κρίνουμε ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη σε σχέση με ότι ίσχυε πριν, διότι δίνει μία ανάσα στα οικονομικά της ΔΕΥΑΧ,  ώστε να επιτελέσει το σημαντικό έργο που έχει στο πρόγραμμά της και να ελαφρύνει οικονομικά τους δημότες μέσω μειώσεων των τιμολογίων της\”.

Πλέον ήταν πασιφανές  ότι υπήρξε  χάσμα απόψεων μεταξύ του κοινού στόχου της πρωτοβουλίας των τριών κινήσεων και της συγκεκριμένης Δημοτικής Ομάδας!!!! 

Το παραπάνω σημείο της ανακοίνωσης πιστεύω ότι  φωτογραφίζει τις πολιτικές γέφυρες που έπεσαν μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και του κυρίου Βάμβουκα.

Κατόπιν αυτού ενεργήσαμε αστραπιαία  με τους λοιπούς Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης, διότι διαφαίνονταν υπόγειες διαδρομές και συμφωνίες  μεταξύ Σκουλακη – Βαμβουκα.

Έτσι ανέλαβε ο Γ. Τσάπακος να μαζέψει τις υπογραφές και να  τις καταθέσει ζητώντας  την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου πράγμα που έγινε αποδεκτό από την Πρόεδρο.

Ορίστηκε λοιπόν η σύγκληση του οργάνου  την Τρίτη 24 /07/2012.

Στην προσυγκέντρωση που έγινε στα γραφεία των Δημοτικών Παρατάξεων μεταξύ των Δημοτικών Συμβούλων και των εκπροσώπων  των Πρωτοβουλιών, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι κοινός μας στόχος ήταν η ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ. 

Από τις δημοτικές ομάδες παραβρέθηκαν και συμφώνησαν στα παραπάνω ο Γ. Τσαπάκος, ο Α. Παπαδογιάννης, ο Λ. Γούλας, ο Τ. Βάμβουκας και ο Ν. Παπαντωνάκης.

Στην συνεδρίαση του οργάνου που ακολούθησε, οι τοποθετήσεις ήταν τεκμηριωμένες, φέρνοντας σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την συμπολίτευση, διήρκεσε τέσσερις και πλέον  ώρες η συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος,  μέχρι που ήρθε η στιγμή της ψηφοφορίας.

Και τότε, ως από μηχανής θεός ο κ. Βάμβουκας σώζει από την δύσκολη θέση την Δημοτική Αρχή, κατεβάζοντας νέα πρόταση προς ψήφιση, δυναμιτίζοντας την ομόφωνη απόφαση και διαφοροποιούμενος από το σύνολο της αντιπολίτευσης και από τις αποφάσεις των πολιτών.

Αιτιολογώντας την αναφέρει ότι \”Η ΑΝΑΚΛΗΣΗ των αποφάσεων, θα επιφέρει μπάχαλο στις υπηρεσίες αφού ήδη είχαν τιμολογηθεί τα τέλη και κατά συνέπεια, θα πρέπει η οικονομική υπηρεσία του Δήμου να γυρίσει τα λεφτά πίσω στους Δημότες\”.

Κατέληξε λοιπόν στην εξής πρόταση: 

Να επανέλθει το θέμα, με διορθωτικές προτάσεις από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να επανεξεταστεί εξ αρχής.

Η πρόταση αυτή είχε ήδη απορριφθεί επί της ουσίας από το σύνολο των Εισηγητών της Δημοτικής Αρχής με το πρόσχημα ότι έχουν εξαντληθεί όλες οι πιθανές παρεμβάσεις ώστε να μειωθούν τα Ανταποδοτικά Τέλη.

Δυστυχώς η συγκεκριμένη πρόταση προκάλεσε διάσπαση του κοινού μετώπου της αντιπολίτευσης. Ακολούθησε προσπάθεια από τον Παπαντωνάκη, τον Τσαπάκο και τον Παπαδογιάννη, επαναφοράς του Βάμβουκα στην κοινή πρόταση για ΑΝΑΚΛΗΣΗ, τονίζοντας ότι \”το θέμα μπήκε από τους Δημότες μας και ότι η πρόταση που συμφωνήσαμε μαζί τους, είναι η ΑΝΑΚΛΗΣΗ της απόφασης που επιβάλει τις άδικες και δυσβάσταχτες αυξήσεις\”.

Παρά τις παραπάνω ενέργειες όλων, ο κύριος Βάμβουκας επέμεινε και έτσι μπήκαν και οι δυο προτάσεις σε ψηφοφορία.

Με την Αντιπολίτευση κατακερματισμένη, η Δημοτική Αρχή βγήκε αλώβητη, χωρίς να έχει κάποια διαρροή από τους Δημοτικούς Συμβούλους της Συμπολίτευσης παρά τις ενστάσεις  και τις διαφοροποιήσεις  που είχαν καταγραφεί στις τοποθετήσεις τους.\”

πηγή:
Γιώργος Γυπάκης
Πολίτης των Χανίων

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook